13 Ocak 2013 Pazar

Avengers 1998 Dizisi 13. Sayı Özeti

Gerekli Şeyler "Avengers Dissambled"ı basmışken okur arkadaşlara grubu bu dağılma noktasına getiren aşamaları özetlemek istedim. Scarlett Witch'in çıldırma süreci işte tam da bu 84 sayılık özetin içinde aşama aşama yer alacak ve sürece birlikte şahit olacağız. Gruba dair ön bilgi Avengers 1998 Dizisi Geniş Özeti - 1, geniş bir inceleme isteyenler Avengers’ı Karşıtı Üzerinden Tanıyalım ve ilk sayıları merak edenler Avengers 1998 Serisi Özeti 1 ve 2. sayılarAvengers 1998 Serisi Özeti 3 ve 4. sayılarAvengers 1998 Dizisi 5. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 6. SayıAvengers 1998 Dizisi 7. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 8. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 9. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 10. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 11. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 12. Sayı Özeti yazılarını okuyabilirler.

Avengers 13
Bu sayıda ilk defa açık açık “faşist” sözcüğü kullanılıyor, üstelik “crusade” sözcüğüyle de birleştirilmiş oluyor… Oy, oy, oy yani!


Kapak gene güzel (ve basit) ama son derece açıklayıcı. Sol yanda Avengers, sağ yanda New Warriors, ortada Justice kararsız ve Firestar azcık sağa meyilli çünkü gönlü o yanda. “Justice kimi seçecek?” tarzı yazılar olmasa da derdini anlatan bir kapak bu bence. Üzerindeki üniformanın ying ve yang görüntüsü bile her şeyi anlatıyor neredeyse gerçi.

Sıradan suçlular, elde son derece ileri teknoloji ürünü silahlarla kendilerine saldıranlardan kurtulmaya çalışırken gece gece peşlerindekilerin Avengers olduklarını sanmaktadırlar. Oysa peşlerinde New Warriors vardır ve Justice ile Firestar orada olmanın keyfini sürmektedirler. Uzaktan çizimlerden anlaşılmamış olabileceği ve okuyanın da bilgisizliği hesaplanmış olacak ki her karakter yakından çizilirken isimleri de alta yazılmıştır. Ancak daha da güzeli karakterlere yakından bakarken iki siyahi kahraman görürür: Night Trasher ile Rage.

Justice, kaçan son bir gangsteri yakalamak ister ama lider Night Trasher onu engeller, “Üzerine verici koyduk bırak kaçsın” der.

Bu sırada malikanede Scarlett ile Simon son derece aile ortamında takılmaktadırlar. Simon kitap okurken Scarlett meditasyon yapmaktadır üzerinde sadece tişörtü olarak. Derken konsantrasyonu bozulur, meditasyon yarım kalır. Ciddi baş ağrıları çekmektedir ara ara. Dertleşirler. Simon “Bak kocana döneceksen aradan çekilirim” falan der. Scarlett, çok önceleri bedeni hasar görünce hafızasız olarak yeniden programlanan Vision’on evliliklerini nasıl bitirdiğini anlatır “Ben öldüm, artık bu evlilik yürümez” demiştir. Oysa bunca zaman kadına zarar vermemek için yalan söylemiştir ve son Thunderbolts macerasında bunu ağzından kaçırdığı düğün sonrası balayına dair bir bilgi yüzünden itiraf etmek zorunda kalmıştır. Scarlett bunu öğrenince çok da memnun olmamış seçimini… Kimden yana yaptığını öğrenemiyoruz. Tam söyleyecekken toplantı çağrısı alırlar.

New Warriors üssünde Justice anılara dalarak etrafta gezinirken Firestar gücünü kullandıkça iyileşmesini sağlayan yeni kıyafetini anlatır. Ayrıca soğuyan pizzayı mikrodalga güçleriyle ısıtır. Eğlenceli bir gençlik evi gibidir ortalık. Yalnız New Warriors dağılmaya başlamıştır. Night Trasher arkadaş olduklarını ve grup dağılsa da bunun değişmeyeceğini söyler. Derken alarma çalar, kaçan gangsterin yeri belirlenmiştir.

Avengers’lar ise Captain America’nın kayıplara karışması üzerine lidersiz kalmıştır. Bunun üzerine toplantı isteyen Tony Stark yeni lider seçmeleri gerektiğini söyler. Bu kişi diğer herkes ret ettiği için Scarlett Witch olacaktır.

New Warriors gizli kötü adam üssüne dalmıştır bu sırada. İşin arkasında A.I.M. vardır. Grup kötülerin cephaneliğinde bir sürü tipi döver. Rage, bir kutu fırlatmaya kalkışınca, daha sonra hayatlar kurtaracak olan önemli bir ipucunun ucu görünür okura, kutudakinin Vibranyum (Anti-Metal) olduğunu öğrenir. Bu yüzden taş kutudadır. Yere bırakır dikkatle. Derken duvarlardan biri patlar ve içeriye bir tür şövalye zırhı içinde, esmer tenli gibi görünen ve kendine Lord Templar diyen bir tip havada mesih modunda yürüyerek girer.



Evrensel yasaları ve crusade’iyle dünyaya barış yaymaya gelmiş bir mücrimdir o. Bunun için de kimseye seçim yapma hakkı tanımaya niyeti yoktur. Önce Nova ardından Rage’i saf dışı eder. Kavga başlar. Firestar, Avengers’dan yardım almayı teklif eder. Justice topu siyahi lidere atar. O da ikilemde kalır. Sahne Henry Pym’in laboratuarına atlar. Daha önce Ultron’u yaratmış olan, Pym bir ton robotik aksamın arasından liderlik tartışmasına katılmıştır. Firestar’ın araya giren yardım çağrısı konuyu keser. Scarlett zorunlu olarak liderliği kabul eder ve Thor, Vision, Scarlett, Simon uçarak yola çıkarlar.

New Warriors zor durumdadır. Lord Templar ilginç bir şekilde JLA’nın bizde de yayınlanan ilk dört sayısındakine benzer bir konuşma yapmaktadır. Uzaydan gelen THEM adlı grupla aynı görüştedir “Dünyanın dertlerine çare olamayan otorite karşıtı tiplersiniz siz sözüm ona süper kahramanlar” falan demektedir.

Scarlett cadı gücüyle buna dalınca lafı yarım kalır. Teslim olması tavsiye edilir. Templar yine abuk vaazlara başlayınca Scarlett “Fascist Crusade” der adamın yoluna. Templar kendine benzeyen bir sürü tip çıkarır içinden. Her birinin farklı gücü vardır bu avatarların. Savaş kızışır. Bu sırada Vibranyum kutusu çatlar. Scarlett durum değerlendirmesi yapıp herkese Thor için yol açmasını ister. Templar işin anahtarıdır ve enerji kopyalarla uğraşmaya gerek yoktur. Bu sahne daha sonrası için önemlidir. Thor tüm gücüyle Templar’a vurur ve adam yine de ayaa kalkıp karşılık verir.

Vibranyum etraftaki tüm metalleri yok etmeye başlamıştır. Templar bir yana kahramanlar bir yana kaçarlar, bina yerin dibine çöker. 

Scarlett övgüler karşısında dayanamaz liderliği resmi olarak da kabul eder. Justice ise bahçede gölgelere gizlenerek seçim yapıp yapmamasını düşünürken Firestar mutlu yanına gelir ve “babamla konuştum seninle malikaneye taşınabilirim” der, seçim yapılmıştır.

Son karede de Templar kolları arkada hayli uslu bir ifadeyle okura sırtı dönük iki gölgeye doğru konuşmaktadır. Solda kafa sağda tuhaf bir girinti çıkıntı vardır.

Templar “Kaybetmedim. Onları test ettik ve akıllarına dünya hükümetlerinin insanlara karşı komplo kurduğu fikrini yerleştirdik. Toplumsal değil ama onun da sırası gelecek… Daha yeni başladık!”.


Uzun bir özet oldu biliyorum. Ancak yakında öyle hızlı ve karmaşık olaylar başlayacak, öyle tarihi ve güncel iç hesaplaşmalar yaşanacak ki Avengers özelinde Amerika çapında, hani tümü bu sayıda en az bir kez dolaylı olarak dile getirildi veya çaktırılmadan akıllara kazındı desek yeridir.

Ümit Kireççi 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails