10 Ocak 2013 Perşembe

Avengers 1998 Dizisi 10. Sayı Özeti

Gerekli Şeyler "Avengers Dissambled"ı basmışken okur arkadaşlara grubu bu dağılma noktasına getiren aşamaları özetlemek istedim. Scarlett Witch'in çıldırma süreci işte tam da bu 84 sayılık özetin içinde aşama aşama yer alacak ve sürece birlikte şahit olacağız. Gruba dair ön bilgi Avengers 1998 Dizisi Geniş Özeti - 1, geniş bir inceleme isteyenler Avengers’ı Karşıtı Üzerinden Tanıyalım ve ilk sayıları merak edenler Avengers 1998 Serisi Özeti 1 ve 2. sayılarAvengers 1998 Serisi Özeti 3 ve 4. sayılarAvengers 1998 Dizisi 5. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 6. SayıAvengers 1998 Dizisi 7. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 8. Sayı ÖzetiAvengers 1998 Dizisi 9. Sayı Özeti yazılarını okuyabilirler.

Avengers 10
Bir kapak tek başına neler anlatır? O sayıyı evet peki çok daha ilerisine gönderme yapabilir mi? Bu sayının özetini paylaşmadan önce kapağı konuşmak istedim çokbilmiş modunda :O)


Türkçe yayınlanan Captain America okuyanlar medyanın olumsuz kullanımıyla halkın nasıl manipüle edildiğini, bunu protesto eden Captain'in nasıl "Nomad" (Göçebe) adını alarak memleketini protesto ettiğini hatırlarlar eminim. Hatta yıllarca Örümcek'in gazete nedeniyle çektiği ızdırabı bilmeyen var mıdır? Örneklerini çoğaltabileceğimiz bu "medyanın amerikan halkı üzerindeki keyfi ve olumsuz etkileri" eleştirisi Marvel yayınlarının en temel karşı duruşlarından biri olmuştur dersem yalan olmaz. Yine okuyanlar John Byrne imzalı She-Hulk dizisinin (konuk yazar ve çizerler de dahil) bu konuyu defalarca ele aldığını ve popüler kültürü ve medyayı alaya alarak yerdiğini bilirler. New Mutants'ın koskoca bir Annual'ı sadece bu konuya ayrılmıştı yine. Ve belki de en ağır eleştiri Secret Invasion crossoverında Captain Britain & MI3 dizisinde dile getirilmişti: "Captain America ölse, amerikan halkı bunu geleneksel olarak medyadan öğrenir, Captain Britain ölürse ingiliz halkı bunu kalplerinde duyar, hisseder"...

Yukarıdaki kapak Avengers grubunun hızla yuvarlanacağı sorunların tümden özetidir demek istiyorum abartarak.

Gaza gelmiş halk kahramanlar için düzenlenen güne katılmış, popüler spor taraftarları gibi giyinmiş, boyanmış, elde kayıt cihazları ve dövizlerle iltifat ve tezahürat etmekteler.

Bir podyum üzerinde kahramanlar görülüyor. Ortada amerikan bayraklı kahraman. Etrafta patlayacak ve kalıcılığı bir an sürebilecek balonlar üzerinde kahraman portreleri.

Tepede de kimsenin göremediği bir düşman; eli yerine takılmış azrail göndermeli orak silahıyla, The Grimmm Reaper saldırıya hazırlanıyor ve şaşalı, yalancı, hayali, değişken popülerlik ortamı yok edilmek üzere.... Bu arada not düşmekte fayda var, Grimm Reaper Wonder Man'in abisi olmakla birlkte Wonder Man'in beyin hücrelerine sahip Vision'un da dolaylı olarak akrabası. Tabii Scarlett Witch'in de kaynı... Onca düşman arasından onun seçilmesi bu bakımdan ileriye taşınan bir ipucu olarak son derece anlamlıdır.

Geroge Perez'in kadın gözlerini çizmekteki beceriksizliğini saymazsak kompozisyon olarak son derece başarılı bir kapak olduğunu düşünüyorum onu da belirteyim. Merkezde toplanan beyazların fazlalığı, mecburen okuru ortaya odaklatan ve yavaşça renk takibiyle tablonun çevresine bakmaya iten veya tersine dışarıdan içeriye spiral oluşturan ve gözleri merkeze yönlendiren renk helezonu...

Özet... Aslında özetledim sayıyı ama araları doldurdum mu tam olacak ilk fırsatta :O)

Bana tahammül ettiğiniz için teşekkür ederim.

Avengers 10
"Gün gelir Avengers kendini toplumu tehdit eden tehlike olarak bulur"... İç kapak alıntısı okuru hazırlamaya başlamış...


Son derece hareketli bir kameranın kurguladığı görüntüler tv ekranı şeklinde karelerden akmaktadır. Avengers günüdür ve New York halkı kahramanlarını yakından görmeye gelmiştir. sayfa 1 kare v5'de Panther kılığındaki oğlunu kahramanları göstermeye getirmiş olan bir siyahi baba mutluluğunu anlatırken kahramanlar arasında siyahi Photon, Panther veya Falcon'u da görmek isteğini belirtir.
Captain MAerica mutludur ancak kendi dizisindeki "Capmania"dan ne kadar çektiğini anlatır Iron Man'e. O da hayli yaralıymış aslında ama halkı mutlu etmek adına iyiymiş numarası yapmaktadır. Sayfa 4 kare 3 çok güzel vurgular bunu: Iron Man'in maskesinnden bir kesit, kararlı bakan bir göz ve maskın yüzeyinde yansıyan mutlu insanlar!
Bu arada Hank Pym tekrar Goliath kostümünü giymiştir. Vision'a karısına o kostüm içinde vurduğu için bir daha Yellowjacket olmak istemediğini söyler. Yellowjacket'i tasarladığında psikolojik sorunlu olduğunu itiraf eder.
Ayrıca Firestar için tedavi bulmaya çalışacağını bildirir.
Bu arada TV programında Avengers'in tarihi anlatılır ve hayli övülürler.
Aşağıdaki kare bir sayfayı kaplar... Dikkatli bakan göz siyahi ten rengi ve beyaz dışı kaç ırk görmektedir (uzaylılar ve androidler hariç)?



Bu sırada TV izleyen ve basından ve toplum baskısından bunalmış bir grup sohbet etmektedir: X-Men

Kitty Pride "aynı yıllarda kurulduk, bizim neden yıldönümü kutlamamız yok" diye sorar. Colossus "önemli olan ne yaptığımızdır medyanın bizi nasıl gördüğü değil" der.

Scarlett Witch güçle ilgili sorunlarını araştırmak üzere hocası Agatha Harkness'den yardım istemeye gider. Chaos büyüsüne sahip olan Scarlett'in Chtonik güçlere de sahiptir, hayatı irdelenir, o hale nasıl geldiği konuşulur. Babası Magneto, çingenelik günleri, kaçışları, mücadelesi...
Veeee metal ayaklar tv izleyen birini işaret eder bir karede. Bu kişi "baba, demek kutlama yapıyorsun. tadını çıkar, insanlığın sonu gelecek benim şafağım doğacak" demektedir... Kim ki?
Bir tür cehennem fonundan eğlenceyi izleyen Grim Reaper'in silüeti görülür "yakında" demektedir.
The Thing de olanları izlerken gökyünde beliren Grim Reaper onları cinayet işlemekle itham eder. Ardından orağından 7 ışın gönderir. Ölü Avengers üyelerinden Captain Marvel, doctor Druid, Hellcat, Mockingbird, Swordsman, Thunderstrike ışınlarından içinden dirilirler. Ve tabii yedinci kişi artık klişeleşmiş kişidir: Wonder Man
Mücadele başlar. Avengers gene dostlara zarar vermekten korkarak savaşırken yenilgiye uğrarlar. Derken bulundukları alan bir güç alanıyla çevrelenir ve ekip baygın yatarken ölülerin lideri Wonder Man zafer çığlığı atmaktadır.

Agatha da Scarlett'e Simon'u yaşama tam döndürmek için sevmesinin yeterli olduğunu açıklar...!

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails