2 Ağustos 2012 Perşembe

Avengers 1998 Dizisi Geniş Özeti - 1

Avengers grubu zaman zaman gündemi ilk serisi çoğunlukla serüven kurgusu üzerine kurulmuş da olsa 1998 yılında ortaya konan dizi ilginç bir şekilde Amerika’nın yakın tarihini ve siyasi koşullarını sorgulayan bir diziye dönüşmüştür. İlk zamanlar serüven üzerine kurulu olmasını JLA’den uyarlanmış olmasına bağlayabiliriz kanımca. Stan Lee’nin JLA’dan uyarladığı ve karşılıklar yaratarak oluşturduğu grupta Hawkeye  Green Arrow’dan, Thor mitolojik alt yapısıyla Wonder Woman’dan uyarlanmıştır mesela; ki kendisi de bunu zaten itiraf etmektedir. İşte bu yazı dizisi 1998’de başlayan dizinin her sayısının özet ve incelemelerini içerecektir.


Ancak JLA tabanlı olmakla birlikte The Avengers grubu diğerinden daha insancıldır ve “ikonik” olmaktan uzaktır. Kahramanlar hata yapan ve bu hatalarının bedelini ödemektedirler mesela. JLA gibi tanrısal değil, insandırlar. Dahası öyküler de masalsı bir alt yapıya değil, gerçekçi süreçlere sahiptir ve gökten inen (deus ex machina) tarzı çözümlerden uzak mantığa, zekaya, bilime ve inandırıcı kurguya dayanır sonuca öyle gider.
Bununla birlikte JLA gibi şişirilmiş beylik erdem pompalamasından da uzaktır Avengers. Hoşgörü son derece önemlidir. Örneğin Hawkeye, Scarlett Witch, Quicksilver, Vision, Wonder Man gibi eski düşman ve rakipler gruba dahil edilerek iyi yönleri ön plana taşınarak topluma kazandırılmışlardır.
Ancak şurası kesindir ki her iki grup da demokratiktir. Her ikisinde de yuvarlak masa vardır ve oylamalarla grubun lideri belirlenir.
Bununla birlikte her iki grup arasındaki en belirgin fark yayınevlerinin “köken” ve “siyasi bakış açılarının” yansımalarındadır.
DC Comics kahramanlarının ve onların temsil ettiği gerçek dünyanın (Amerika’nın) kökenini Mısır ve Ortadoğuya bağlamaktadır. Mısır mitolojisi, İbrani tarih ve dini, Kabala, Masonluk sembol ve öğretileri hemen her sayıda karşımıza çıkmaktadır. Hristiyanlık ve haçlı seferleri ve değerleri her fırsatta vurgulanarak hemen her öyküde en az bir kez okura sunulmaktadır. Supergirl’in bir dönem “melek” oluşu, Azrael’in “melek” oluşu, Zauriel gibi gerçek bir meleğin dünyaya inip JLA’ya katılması, The Demon’da şeytanların ön plana çıkarılışı ve sevimli cehennem resmi sunulması v.s. hep bu anlayışın yansımasıdır. Son dönemlerde özellikle New Gods ırkının ön plana çıkarılması ve onlarla dolu dini hikayelerin işlenmesi de ayrı bir önemli göstergedir.
Avengers ise kökenini Arthur ve yuvarlak masa şövalyelerine bağlar hep. Marvel’a göre Amerika’nın kökeni adeta İngiltere’dir ve bunu çok sık işlerler. Excalibur, Captain Britain, Black Knight gibi oluşum ve kahramanlarla sık karşılaşılması da bu yüzdendir. Ancak tüm bu İngiliz köken inanışına rağmen Amerikalı Amerikalıdır ve kendi tarihini hep o kutsal kıtada yazmıştır. Kahramanlar köklerini unutmamakla birlikte, geçmişi bilerek onunla yüzleşmelerine karşın kendi topraklarının ve tarihlerinin insanlarıdırlar ve geçmişe bağlı kalmak gibi takıntıları bulunmamaktadır.
Bu arada Marvel’ın hayali şehirler üzerinden masalsı alt yapıyla aktarılan hikayelerden uzak durarak tarihiyle ve gündemiyle yüzleşme becerisi bulunmaktadır ki bu yanı özellikle dikkate değerdir bence.
Quesada’nın Marvel’ın başına geçer geçmez yayınların tamamında yeni ve büyük DC Comics benzerlikleri yapması bu süreçte yayınevlerini birbirine yaklaştıran ya da siyasi bakış açılarını yok sayarak alıntılar yapılmasının önünü açması bazı karışıklıkları ortaya çıkarmış olsa da temel farklılıklar çok şükür yerini korumaktadır.
Avenger 1998 dizisi basit ve zorlama bir “Onslaught” öyküsünün ardından çizilen dizidir. DC Comics’in kült Crisis’inin kopyası olan bu kısa öyküde mutant düşmanı Onslaught yaratığı ortalığı kasıp kavurur, kahramanlar bunu döver zırhını kırarlar, zırhı olmayınca daha da güçlenen yaratığın içine atlayan kahramanlar onu yok ederler ama onlar da ölür… Daha doğrusu saçma bir gerçeklik “Heroes Reborn” evreninde yaşarlar ve “Heroes Return”la geri dönerler. 

İşte 1998 yılı dizisi bu dönüşten sonrasıyla başlıyor ama hemen bir başka alternatif evrene atlanıyor. 


Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails