11 Ekim 2012 Perşembe

Avengers 1998 Dizisi 7. Sayı Özeti

Gerekli Şeyler "Avengers Dissambled"ı basarken okur arkadaşlara grubu bu dağılma noktasına getiren aşamaları özetlemek istedim. Scarlett Witch'in çıldırma süreci işte tam da bu 84 sayılık özetin içinde aşama aşama yer alacak ve sürece birlikte şahit olacağız. Gruba dair ön bilgi Avengers 1998 Dizisi Geniş Özeti - 1, geniş bir inceleme isteyenler Avengers’ı Karşıtı Üzerinden Tanıyalım ve ilk sayıları merak edenler Avengers 1998 Serisi Özeti 1 ve 2. sayılarAvengers 1998 Serisi Özeti 3 ve 4. sayılarAvengers 1998 Dizisi 6. Sayı yazılarını okuyabilirler.
Avengers 7

Bu sayı başka dizilerle ortak bir macerayı içeriyor, kahramanların kişisel bunalım ve sorunlarının sorgulanmasının kapılarını aralarken "faşizme" ilk defa dokunduruluyor:

"Live Kree or Die" adlı hikayede Kree ırkının Lunatic Legion adlı fanatik askerleri dünyaya savaş açmışlardır. Onları engellemeye çalışan grup aynı zamanda Ms. Marvel'ın yargılanmasına başlarlar. Grup üyeleri itham eder, Ms. Marvel'ın da savunma yapması beklenir. Ms. Marvel tipik bağımlılar gibi inkar eder, öfkeye kapılır, saldırganlaşır. Grubu terk etmeye karar verir.

Bu sırada Ms. Marvel'ın haline çok üzülen Scarlett aydaki Kree'lere saldırı öncesi gerilir. Wonder Man bu defa çağırılmadan ortaya çıkar ve bir ara Scarlett'in Ms. Marvel'la dertleşirken söylediği sözleri tekrarlar. Scarlett, "Vision sıradan bir erkek değil, ona sarılıp sıcaklığını hissedemiyorum" gibi bir şey demişti. Wonder Man "Beni ölümden döndürdün, ihtiyacın vardı geldim" der... Ortaya Vision çıkınca (ama kadının içinden değil, soğuk zeminden) sohbet biter ve Simon yok olur. Scarlett kocasına "teşekkür ederim Vision" diyerek soğuk bir ifadeyle içinden geçer... Kocasının üzerinden geçer!
Çizgi romanın tanımlarında "resimle metnin bütünlüklü ve tutarlı bir öykü oluşturması" kısmı da vardır ya hani, genelde bu sadece ardışık akan resimlerin metinle birlikteliği anlaşılır. Oysa sanat filmleri veya tiyatro gibi, dekor, fon, ışık, mekan, aksesuarlarla da metnin vurgusunun arttrıldığı göstergelere ihtiyaç duyar çizgi roman anlatımı. Bu dizide sık sık yazısal veya imgesel her tür gösterge bütünlüğüne rastlanacaktır. Aşağıdaki kareler buna bir örnek. Elinde bu diziyi bulunduranlar en azından Busiek-Perez işbirliği olan sayıları bir daha bu bakışla gözden geçirsinler derim ben. Olmadı zaten ben fırsat buldukça bunlara örnek kareleri buraya aktaracağım:
Aya ulaşan ekip son derece ciddi bir mücadeleye girişir. Rakipleri öldürmek veya sıkıştıklarında intihar ederek kendilerini enerjiye dönüştürerek büyük bombaya aktarmaktadırlar. Bu sayının en veciz sözü (gelecek sayılara da ip ucu) Captain America'dan gelir "Gösterin onlara İntikamcılar, Dünyanın hiç bir istilaya izin vermeyeceğini gösterin!"
Bu sırada aya bakmakta olan Ms. Marvel arkadaşlarını utandırmak için aya uçmaya karar verir. Zorlu mücadeleyi grup kazanırken Ms. Marvel utanç içinde geri dönmek zorunda kalır ve ilk defa sorunuyla yüzleşir. Açıkçası grubun şimdilik kadın sorunlarını ön planda tuttuğunu söylemek mümkün... Neden? Sonra, çok sonra anlayacağız...
Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails