4 Eylül 2013 Çarşamba

Amerika'nın Ultron'lu Bosna Özeleştirisi

Avengers 1998 Dizisi 19-22 Özeti


Avengers grubu üyesi Scarlett Witch'in ruhsal dengesizlik yaşayarak dostlarına sırt dönmesi çok ciddi değişimlere neden olur. "Avengers Dissassembled" ile "House of M" öykülerinin alt yapısı işte bu dizinin özetlediğim sayılarıyla ilintili. Gruba dair ön bilgi Avengers 1998 Dizisi Geniş Özeti - 1, geniş bir inceleme isteyenler Avengers’ı Karşıtı Üzerinden Tanıyalım ve ilk sayıları merak edenler Avengers 1998 Dizisi 0. Sayı (Ara Öykü) Özeti linkinden diğer yazılara ulaşabilirler.

Avengers 19 - 22
Amerikan toplumu üzerinden başlayan iç sorgulama şimdi yavaş yavaş dış sorgulamaya dönüşüyor. Amerika içeride ve dışarıda faşizan bir çizgide mi ilerliyor? Tarihte ne gibi hatalar yaptı? Günah çıkarmak gerekirse…! Günah çıkarılabilir mi?
İşte Yugoslavya (Sırp-Bosna) iç savaşı hesaplaşması ve bundan sonra Avengers = Amerika denkleminin en yoğun olduğu sayıların başlangıcı.

Sayı 19

Kara Panter’in yönettiği gizemli Wakanda ülkesinin adını taşıyan ve Avengers Quinjet’lerini imal eden firma saldırıya uğramaktadır. İşçiler acımasızca öldürülürken işe Kara Panter karışır ve gözlerinden ışık parlayan bir robotla karşılaşır.

Bu sırada Justice’le Firestar malikaneye taşınıp sorunlarını konuşurken Avengers elemanları basın toplantısı düzenlemektedir. Scarlett ise bir çingene lokantasında dans etmektedir çılgınca ve Wonder Man onu alkışlamaktadır. Gölgelerde ise Vision yine onları izlemektedir.

Basın toplantısı ise çığırından çıkmaktadır. Basın grubu “dini hoşgörüsüzlükle” suçlamaktadır. Hatta saldırganlıkla ve ırkçılıkla da suçlarlar.

Toplantının ortasına dalan WASP “kocam kaçırıldı yardım edin” deyince toplantı biter ve gazeteciler uğurlanırken Hank Pym’in robotlarca kaçırıldığı öğrenilir. Wakanda saldırısı da tam o sırada iletilir kendilerine. Yolda Ultron tarihi ve Pym’in onu nasıl yarattığı konuşulur. Ultron’un WASP’ın beyin hücrelerinden kendisine Jocasta’yı eşi olarak nasıl yarattığı, Grim Reaper’in karıştığı bir deneyle Alkhema’yı yaratışı v.s.

Wakanda şirketine ulaştıklarında Ultron yerine Alkhema’yla karşılaşırlar. Robot tüm grubu dağıtır. 

Onu ancak artan güçleriyle Scarlett durdurabilir. Ultron’un yerini sorar o da açın televizyonu bakın der.
Slorenia adlı hayali bir eski Sovyet üyesi Baltık devleti saldırıya uğramıştır. Bütün halk robotik araçlarla öldürülmüştür.

Amerikanın yarattığı bir savaş makinesi (War Toy) oralardaki bir yerlerdeki insanları katletmiştir!


Sayı 20
İşte şimdi Amerika’nın kendi yarattığı savaş makinesiyle yüzleşmek için Birleşmiş Milletlere liderlik edeceği an geldi. Önce sorun oluştur, sonra milletin başına musallat et, ardından da en başından beri gizlediğin çözümü sunmak için birçok örgütün liderliğine soyun. Sorun yaratmazsan buna gerek kalır mıydı ki?

Ultron, son derece ciddi bir saldırı gerçekleştirmiştir. Slorenia ordusu dağıtılmış, halkı öldürülmüş, üstelik robot zombilere dönüştürülerek silahlandırılmışlardır, Iron Man’in baş etmekte zorlandığı Brigade adlı zırhlı ordu ile Ember adlı folklorik, mistik bir kahraman da öldürülmüştür. Ultron, dünyaya ültimatom verir “Duyun beni dünya halkları! Artık Slorenia sahipsiz ve boştur. Bu da bana buraya hükmetme hakkı verir. Burası benim yeni yaratacağım ırkımın doğum yeri olacak!”

Alkhema tutsak edildiği yerde tuhaf bir ses çıkarırken grup Pentagon’da toplantıdadır.

Rusya, Fransa, İsrail, Hindistan, BM ve birçok ülke yardım göndermektedir. Avengers de başı çekecektir. İşin güzel tarafı yardım gönderen devletler arasında Amerika’nın adı sayılmıyor. Zaten o merkezde. Justice (adalet) adlı kolu kanadı kırık üye hariç herkes göreve hazırdır. O evde kalacaktır. Bayıldım bu ironiye J

Grim Reaper da robotlarca kaçırılmıştır bu arada. Araştırma yapan dörtlü bir grup yine abuk bir Ultron tarihçesi sunarken dünya iyisi insan Pym’in ara ara nasıl dengesizleştiği de konuşulur ve bir patlamanın ardından koca bir Ultron sürüsü saldırıya geçer. 

Wasp, Vision, Scarlett saf dışı olurlar. Wonder Man ise hayli direnir ancak… 

Bütün direnmelerine karşın dev Ultron modeli başta olmak üzere tüm robotlar Wonder Man’i bir güzel benzetip dörtlü grubu kaçırırlar:

Tıpkı II. Dünya Savaşı’nda olduğu gibi Amerika yine başı çektiği farklı ulusların askerleriyle Atlantik kıyılarından bir hava harekatına kalkışmıştır Avrupa’ya. Grupta sadece beş kişi vardır: Captain, Thor, Kara Panter, Firestar, Iron Man.

Justice ise malikaneye ulaşıp Ultron dosyalarının tümünü okumaya otururken Ultron ailesini bir araya toplamıştır… Bu kişiler onun yeni ırkının tohumları olacaklardır:

Sayı 21

And the war begins… Çıkartma başlamıştır ve üstün bir ırk yaratma peşindeki yaratığa karşı acımasız savaşa girişilmiştir. 

İşte faşizm böyle bir şeydir: Sıradan insanları, ev kadınlarını, çocukları beyinsiz savaş makinelerine dönüştürür. Nazilerde de böyle olmuştu Sırplarda da...

Avengers işe karışınca olaya biraz denge gelir. Ancak her ne kadar II. Dünya Savaşı benzerliği kurduysam da (kurulmuşsa da – daha sonra daha büyük tekrar edecek bu vurgu), Firestar savaşı izlerken “Americans, Germans, more… Dying all around me!” diyerek özellikle bu iki milleti bir arada dile getirerek bu göndermeyi biraz da olsa silikleştiriyor gibidir. Veya artık dünyanın değiştiğine dikkat çekiyor. Ancak daha sonra bu dizide dönüp dolanıp… Bu sırada Ultron ırkını nasıl yaratacağını anlatırken ailesini nasıl oluşturacağını da anlatır:

Avengers’in kendisine yaklaştığını anlayınca onlara saldıran Ultron neredeyse bütün enerjilerini harcamalarına neden olur. Bu sırada Alkhema çıkardığı sese tepki veren robotlarca kurtarılır ve Justice tüm dosyaları incelemektedir.
Avengers üyeleri ise Ultron’u parçalarına ayırmayı başarırlar. Ancak onları bir sürpriz beklemektedir. Alnında “16” yazan Ultron devrilince yerine “17” yazılısı gelmiştir. Sonra da “458” yazılısı…

Sayı 22
Belki de bu iç savaşların ve ırkçılıkların, şiddetin nedeni Amerika değil de Tanrı’dır! Amerika insanların yönetimindedir ve onlar normal hatalar yaparlar sadece… Değil mi?

Aşağıdaki üç sayfayı paylaşmayı uygun gördüm arkadaşlar. İlk sayfa son derece güç koşullarda çarpışan kahramanları gösteriyor. Sonrasındaysa:



Resmi küçülttüğüm için görülmeyebilir ama 3281 nolu bir Ultron bile var burada ki kaç robotla savaştıklarını buyurun siz hesaplayın. Neyse ki hepsi Adamantium değil de az sonra son enerjileriyle zar zor alt edecekler hepsini.
Bunlar olurken Justice malikaneden bir Quinjet alarak yola çıkmıştır gece gece. Eski dosyalardan bazıları açıktır.
Ultron ise şaşkınlık yaşamaktadır. Wonder Man’in beyin hücrelerine sahip Vision’un beyin dalgaları her ikisinin de benzerlikler taşımakla birlikte iki farklı kişiliğe dönüştüğünü göstermektedir.

Kendine zihnen, vicdanen işkence eden Pym ise büyük sırrını açıklar: Ultron’da kullandığı beyin hücreleri kendisine aittir ve robot onun dengesiz kısımlarını almıştır. Tüm kötülükleri, ölümleri, katliamları onun yüzünden yapmıştır.
Vision’un ani bir fikri içeridekilerin kurtulmasını sağlar. Bu sırada da dışarıdaki üyeler etkili bir giriş yaparlar. Ultron tüm yıpranmış, yorulmuş Avengers ekibiyle karşı karşıyadır. Justice ise yaklaşmıştır.
George Perez’in muhteşem çizimiyle destanlara konu olabilecek bir savaş yaşanır. Ancak Ultron alt edilemez. Ta ki:

Justice, Vibranyum getirmiştir ve onun özelliği metalleri eritmek, yok etmektir. Pym, “hey son” diyerek çağırdığı Ultron’u o Vibranyum’la yok eder. Tüm hatalarının da günahlarını çıkarır.

Zafer kutlanırken herkes sevdiğine sarılır veya son önlemleri alır. Justice “Ben Avengers üyelerini hep tanrı, hep mükemmel sanırdım ama onlar aslında hatalarıyla, zaaflarıyla sadece insanlar. Hem de ne insan” diyerek olayı özetler. Evlerine dönerler. Ancak Ultron’un silikonlara kaydettiği üstün ırk tohumları yok olmamıştır ve Alkhema’nın eline geçmiştir: Yani Lilith’in!


***
Eee, Tanrı nerede burada?

Şimdi öyküyü bir daha okuyalım:

İnsanı kendi suretinden yaratan Tanrı emirlerine uymayınca onu bir tür sürgüne gönderir. Bu arada erkek olan insana hem Havva hem de Lilith’i yaratır sırasıyla. Lilith kötücüldür ve iblislerin annesi olur. Havva ise hatalarına rağmen iyicildir ve kötülükten uzak durur. Bu arada insan evladı suretinden yaratıldığı tanrının iyi taraflarını taşıdığı gibi öfkesini de taşımaktadır içinde, dünyayı savaş alanına çevirir. İlk günahtan günümüze kadar da bu böyle sürer. Hatta insan kendini tanrı sanmaya bile başlar adeta. Ancak günü gelecektir İlahi adalet gökten inecek ve kötülük saçan insanı yargılayacak, Tanrı kendi suretinden yarattığı evlatlarını yok edecektir. Lilith ise iblis doğurmaya devam eder herhalde J
Henry Pym, bir robot yaparak yeni bir akıllı ve üretken ırk yaratmak isterken dengesiz kişiliğinin şiddet kısmını taşıyan parçalarını verdiği Ultron’u yaratır. Ultron yaratıcısına karşı çıkarak kaçar ve kendi dünyasını kurmaya kalkışır. Bu arada kendine Jocasta adlı robotu yaratır eş olarak. Ancak Jocasta iyidir ve ona karşı çıkar. Bunun üzerine Ultron Jocasta’yı yaratır. O, kendisine ölümcül silah ve robotlar yaratabilen bir dişi robottur, Ultron’u yok etmeye kalkışır. Zaman içinde Ultron çok büyük bir savaş çıkararak kendi ırkını yaratmaya kalkışır ve tanrıyı oynar. Ancak günü gelir ve  kolu kanadı kırık Justice (Adalet) okyanusların üzerinde uçarak ulaşır ve “Babasının oğlunu” yok etmesini sağlar. Kötülüklerin anası Alkhema ise yeni kötülükler peşindedir.


Özellikle son sayıyı kısa özetledim farkındayım. Bunun sebebi okununca oluşacak etkiyi kaybetmemenizdir arkadaşlar :)   

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails