10 Temmuz 2015 Cuma

ÇROP 8 Yaşında Yirmi Sekizinci Yazı: Deadpool Marvel Evreni’ni Öldürüyor

Mehmet Kahyaoğlu
Bol Günahlı Günah Çıkarma
Deadpool Marvel Evreni’ni Öldürüyor

Ülkemizde sayıca az olan çizgi roman okurları için Ç.R.O.P. tarafından düzenlenen ve hem çizgi roman incelemelerinin sayısını arttırmayı amaçlayan hem de benim gibi sesi çıkmayan okurlara yazılarını paylaşabilme imkânı veren yarışmaya JBC yayıncılığın bize sunduğu ‘Deadpool Marvel Evreni’ni Öldürüyor’ isimli çizgi romanın grafik ve hikâye incelemesiyle katılıyorum. 

Spoiler*

Hani hepimizin samimiyetini sevdiği bir Deadpool vardı ya? İşte onu unutun. Deadpool’un hızlı bir katliamla tüm Marvel evrenini temizlediği bu çizgi roman kalbinize bir bıçak saplıyor.

X-man tarafından taşkınlığının azalması ve bir nebze de olsa düzelmesi için Benjamin Brighton’un akıl hastanesine yatırılan kahramanımız için ise çok farklı bir gelecek var. Benjamin Brighton ismiyle kendini gizleyip şahsi ordusu için süper kötüleri toplayan Psycho Man için Deadpool mükemmel bir asker olabilirdi. Ne yazık ki deli oğlanın zihnini eşen Psycho Man içeriden bir şeyi uyandırmasıyla Deadpool düzeliyor. Şaka yapmıyorum sizin benim kadar düzeliyor. 4. duvarın hikmeti de bu işte. Kendisinin ve çevresindeki her şeyin bir çizgi romandan ibaret olduğunu bilen bir kahraman ne kadar da can sıkıcı. Epik konuşmalara yer vermeden sadece savaşan ve öldüren bir kahraman(!). İlk olarak Marvel evreninin ilk aliesi olan Fantastik 4lüyü öldüren kahramanımız iyi, kötü, masum, galaktik demeden öldürüyor. Kimi zaman insanın sayfa değiştirmeye eli varmıyor. R1. (sayfayı değiştirememek)
 
 (Sayfayı değiştirememek)

Deadpool’un tüm evreni nasıl katlettiğini merak ediyorsanız devamı için kitabı almanızı tavsiye ederim benden spoiler bu kadar.

Gerçekliği sorgulayıp hızlı aksiyon sahnelerinin ardında derin bir felsefi sorguya yer veren çizgi roman sizi heyecan bir çırpıda okumaya itiyor. Tabi bir çırpıda okumanın temel etmenlerinde biri de çeviri ve grafik uygulama. Başta Cenk Könül (çevirmen) ve Berk Şentürk (grafik ve uygulama) olmak üzere tüm JBC ekibinin titiz bir çalışmasını görüyoruz. İlk baskıdaki hataları da minimuma indiren ekip elimdeki ikinci baskıda çok sağlam bir çizgi yakalıyorlar. Buna rağmen bazı hataları belirtmezsek bu inceleme doğru yapılmış olmaz ve amacına ulaşamaz.

JBC ekibi sayfa içindeki farklı boyuttaki kareleri dengelemek için büyük olanların bir kısmını baskıya almayıp köşelerden kırpan bu sayede küçük karelerdeki yazıların daha rahat okunmasını sağlayan bir yöntem izlemişler. Okumada sorun çıkarmayan bu durumu bir sorun değil pratik zekâ ürünü olarak değerlendirmek gerek çünkü orijinali okumamış birisinin bunun farkına varması imkânsız. İlle de Hulk’un alt incisive dişlerini görmek isteyen buyursun buradan yaksın.

R2( Hulkun alt dişleri)

Okuma kolaylığından konuşmuşken yazı boyutları hakkında ufak bir pürüz gözüme çarptı Deadpool’un iç sesinin balonundaki fontların orijinalinden küçük olması benim gibi dört göz okurlar için hafif bir engel oluşturuyor. Yine tabi ki orijinali okumamış biri fark edemez. Sorun yok ama daha iyi olabilir miydi? Evet. R3 (iç seslerdeki font farkı)


Ayrıca JBC yayıncılığın çizgi roman meraklılarını sevindirmek için (bekli de baskıda boş kalan sayfaları doldurmak için) son sayfalara bitiş senaryosunu koyması ince düşünülmüş ve JBC ye yakışır bir hareketti.


Size tavsiyem okuyun. Deadpool’u veya Marvel’i seven sevmeyen herkesin okumaktan zevk alacağı bir kitap. JBC’nin bu kalitesini arttırarak devam ettirmesi dileğiyle. Hoşçakalın.


1 yorum:

Unknown dedi ki...

:D hediye ihtimalinden daha çok mutlu oldum yazımın yayınlanmasına. Teşekkürler Ç.R.O.P.

Linkler

Related Posts with Thumbnails