18 Haziran 2014 Çarşamba

İspanya’da Kraliyet ailesinin başı, karikatüristlerle dertte

Kaynak - Haber Ahval
...
Otosansür uygulayan dergiden istifa eden karikatüristler, Kraliyet Ailesi'ni konu alan bir çizgi roman hazırladı MADRİD (AA) - İspanya'da Kraliyet ailesi ile mizah dergisi "El Jueves" arasındaki tartışma, bir kez daha alevlendi. Kral Juan Carlos'un tahtı oğluna...
Otosansür uygulayan dergiden istifa eden karikatüristler, Kraliyet Ailesi’ni konu alan bir çizgi roman hazırladı

MADRİD (AA) – İspanya’da Kraliyet ailesi ile mizah dergisi “El Jueves” arasındaki tartışma, bir kez daha alevlendi. 
Kral Juan Carlos’un tahtı oğluna bırakma kararı ile ilgili karikatüre otosansür uygulayan dergiden istifa eden bir grup karikatürist, Kraliyet Ailesi’ni konu alan, “Orgullo y satisfaccion (Gurur ve Memnuniyet)” adlı 75 sayfalık bir çizgi roman hazırladı. 
El Jueves dergisinin otosansür uyguladığı karikatüre çizgi romanın kapağında yer veren karikatüristler, yaptıkları açıklamada “Dergiden istifa eden biz karikatüristler, 1. Juan Carlos’a veda etmek ve 6. Felipe’ye merhaba demek için bir çizgi roman hazırladık. Tamamı, Bourbon hanedalı ile dolu bu çizgi roman, bol gülünesi sayfalardan oluşuyor. Dergisiz karikatüristler, yeni Kral’ı selamlıyor” dedi. 

Çizgi roman, Juan Carlos’un İspanya Kralı ünvanının resmen sona ereceği yarından itibaren 1,5 avro karşılığında internetten satışa sunulacak. 
76 yaşındaki Kral Juan Carlos’un 2 Haziran’da tahtını oğlu Prens Felipe’ye bırakacağını açıklamasının ardından “El Jueves” dergisi, kapağında Kral ve oğlunu konu alan bir karikatüre yer vermişti.  Derginin bağlı olduğu RBA yayın grubu yönetimini, karikütere otosansür uygulamış ve 4 Haziran’da çıkması gereken derginin basılan 60 bin kopyasını toplatmıştı. Dergi, kapağında farklı bir karikatürle bir gün geç yayınlanmıştı. 
Ootosansür kararı dergi çalışanlarının tepkisini çekmiş ve aralarında eski yayın yönetmeni ile ünlü çizerlerin de olduğu bulunduğu 18 kişinin istifa etmesine neden olmuştu. 
El Jueves dergisi, Temmuz 2007′deki kapağında da dönemin hükümetinin her doğan bebek için 2 bin 500 avroluk devlet yardımı kararına atıfta bulunarak Prens Felipe ve eşi Prenses Letizia’yı yatakta karikatürize etmiş, Kraliyet Ailesi’nin girişimi sonucu mahkeme kararı ile toplatılmıştı.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails