14 Haziran 2014 Cumartesi

Şarkısı Olan Siyahi Superman "Sunshine Superman"

Ümit Kireççi - umitlila@gmail.com  
...
Tarihler 1938'i gösterdiğinde Superman'in çizgi roman dünyasında yeni bir akım başlattığını biliyoruz sanırım. Çizgi romana super hero türü giriş yapmış, çizgi roman gazeteden çıkarak ilk defa kendi kitapçığıyla okurun eline ulaşmaya başlamış. Sonra sırasıyla süper kahramanlar yaratılmaya başlanmışken de Superman belki de en çok kopyalanan kahraman olmuş. DC Comics bu kopyalamalara yetmezmiş gibi bir de kendi yayınlarına alternatif Superman karakterleri eklemeye başlamıştır. Kendi şarkısı olduğunu söyleyebileceğimiz Sunshine Superman işte bunlardan biri.

Tarihler 1990'ı gösterdiğinde DC Comics'in VERTIGO'dan transfer ettiği Animal Man karakteri o yıllardaki içeriğine uygun hikayelerinden biriyle çıktı okur karşısına. Bu sırada sayı 23, hikayenin yazarı Grant Morrison, çizerleri Charles Truog ile Doug Hazlewood'dur.

Bu sayıda Animal Man, yanındaki iki uzaylıyla DC Comics'in alternatif evren karakterleriyle o sayı için uydurulmuş onlarca karakter arasında 60-70'li yılların savaşma sevişçi çiçek çocuklarının felsefesine yolculuk eder.


23. sayının 14. sayfasında Love Syndicate of Dreamworld adlı süper kahraman grubuyla karşılaşan Animal Man bunların içinde yazıya konu olan bir Superman çakmasıyla bir araya gelir: Sunshine Superman.


Tipleme hayli 1979 tarihli kült sinema filmi "Hair" karakteri gibidir ve "Let the sunshine" havasındadır. İsminde de zaten o şarkının bir parçasını taşımaktadır. Logosunda ise güneş içinde "S" göze çarpmaktadır. Ama aslında kaynağı bu değildir.


DC Comics evreninde hepi topu 8 kez görülen ve çoğunlukla figüran olarak karelerde yer alan bu alternatif karakterin bir de şarkısı olması böylesi bir yazının yazılmasına sebep oldu. Daha doğrusu şarkısı yok ama 1966 yılında bestelenmiş bir şarkı ve albüm adından almış adını.


Tarihler 1966'yı gösterdiğinde İngiliz şarkıcı ve besteci Donovan "Sunshine Superman" adında bir şarkı besteler ve onu albümünün de adı yapar. Bilinçaltımızdaki yer etmiş fantastik ögelere göndermeler yapmayı seven psikedelik türü şarkı yazarının hemen her albümünde farklı bir hayali unsurun işlendiği görülür.


Hemen belirtmek gerekir ki Sunshine Superman şarkısı sözleri arasında Superman'den başka Green Lantern da yer alıyor. Hatta merak ettiyseniz aşağıda sizi şarkının sözleri ve kendisiyle baş başa bırakayım:

"Sunshine Superman"
Sunshine came softly a-through my a-window today
Could've tripped out easy a-but I've a-changed my ways
It'll take time, I know it but in a while
You're gonna be mine, I know it, we'll do it in style
'Cause I made my mind up you're going to be mine

I'll tell you right now

Any trick in the book a-now, baby, all that I can find

Everybody's hustlin' a-just to have a little scene

When I say we'll be cool, I think that you know what I mean
We stood on a beach at sunset, do you remember when?
I know a beach where, baby, a-it never ends
When you've made your mind up forever to be mine

Hmm, hmm, hmm, hmm, hmm

I'll pick up your hand and slowly blow your little mind
'Cause I made my mind up you're going to be mine
I'll tell you right now
Any trick in the book a-now, baby, that I can find

Superman or Green Lantern ain't got a-nothin' on me

I can make like a turtle and dive for your pearls in the sea, yep
A-you you you can just sit there while thinking on your velvet throne
'Bout all the rainbows a-you can a-have for your own
When you’ve made your mind up, forever to be mine

Hmm, hmm, hmm, hmm, hmm

I’ll pick up your hand and slowly blow your little mind
When you’ve made your mind up, forever to be mine
I’ll pick up your hand, I’ll pick up your hand

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails