10 Ağustos 2013 Cumartesi

YA TUTARSA!

İzmir Halk Sağlığı İl Müdürlüğü ve Gediz Üniversitesi, obeziteyle mücadele etmek için el ele verdi

Nasreddin Hoca ve Keloğlan'ın yer alacağı çizgi hikayelerde çocuklara aşırı yemenin zararları anlatılacak
İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gediz Üniversitesi'nde görevli Türkolog Zülfikar Bayraktar'ın işbirliği ile Nasreddin Hoca ve Keloğlan'ın yer alacağı çizgi roman hikayeleri ile çocuklara obezitenin zararları ve sağlıklı beslenme anlatılacak. Her iki karakterin yer alacağı karikatürler ve afişler ile küçük yaşta sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin önemi vurgulanacak.

"Mücadele edeceğiz"
Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'yı ziyaret eden İzmir Halk Sağlığı İl Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, önemli açıklamalarda bulundu. Obezite ile mücadele kapsamında yoğun bir çaba gösterdiklerini belirten Tözün, bu kapsamda Türk kültürünün önemli karakterlerinden Nasreddin Hoca ve Keloğlan ile çocukları obeziteye karşı uyaracaklarını açıkladı. 
İl Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli olarak her cuma günü hareketli yaşamı özendirmek amacıyla işe eşofmanla geldiklerini belirten Tözün, "Personelimiz ile birlikte ofiste spor yapıyoruz. Öğle arası dışarıda yürüyüş yapıyoruz. Amacımız topluma hareketli yaşamı öğretmek. Bu anlamda biz de topluma örnek oluyoruz. Müdürlükte göreve başladığım günden beri 5 kilo verdim. 89 kiloydum. İzmir'de tempo arttı ve yemekte Akdeniz yemekleri nedeniyle de kilo verdim" diye konuştu. 

"Yüzde 20'ye düşmeli"
Obezitenin önce çocuklarda önlenmesinin çok önemli olduğunu belirten Tözün, "Bebek ve çocuklar aşırı kilolu olurlarsa erişkin olduklarında obez adayı olacaklar. Bu yüzden çocuklarımızın hareket etmesi, sağlıklı beslenmesini sağlamalıyız. Kronik hastalıklar çabuk oluşmuyor. Sonuçlarını da çabuk almıyoruz. Finlandiya bizim şu günlerde başlattığımız fiziksel aktivite, tuz tüketiminin azaltılması gibi programları 1980 yıllarında başlattı. Biz İzmir'de fiziksel aktivitenin artırılması ve obezite ile mücadele konularında bir çok çalışma yapıyoruz. Şimdi bu çalışmaların bilimsel temelini oluşturacağız. İzmir'de nüfusun yüzde 30'u obez. 2020 yılında bu oranın yüzde 20'ye düştüğünü görmek isterim"

"Anne sütü yerine mama"
Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada obezitenin 5-14 arasındaki çocuklarda yüzde 10'lara ulaştığını ve bu oranın çok yüksek olduğunu anlatan Tözün, şunları söyledi: "Bu çocuklar erişkin olduğunda obezite oranı yüzde 50'lilere çıkacak. Risk var. İlk 5 yaşta alınan kilolar kolay kolay verilmiyor. Çocuk 20 yaşına kadar zayıfsa sonra şişmanladıysa kiloyu kolay verebilir. Ama 5 yaşına kadar obezse o kiloyu atamaz. Anne sütü çok önemli. Anne sütü yerine mama verdiğinizde bebeği obez yapıyorsunuz." ERKAN DOĞAN

"Çocuklara sağlıklı kalmayı ve yaşamayı böyle öğreteceğiz"
Obezite ile mücadelede her yolu deneyen İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü, bu kez çocukları obeziteye karşı uyarmak, sağlıklı ve heraketli yaşamalarını sağlamak amacıyla bir çalışma başlattı. İzmir Gediz Üniversitesi ile ortak yapılacak çalışmada, Nasreddin Hoca ve Keloğlan karekterleri iş başında olacak. Gediz Üniversitesi'nde görevli Türkolog Yard. Doç. Zülfikar Bayraktar, Türk kültüründe önemli yere sahip Nasreddin Hoca ve Keloğlan karakterleri arasında geçecek diyaloglar hakkında bilgi verdi. 

10 üniversite öğrencisi yazacak
Çocuklara iki karakterin konuşması üzerindne koruyucu sağlık hizmetlerini ve sağlıklı kalmayı öğreteceklerini anlatan Bayraktar, "Gediz Üniversitesi Tür Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 10 öğrenci, Nasreddin Hoca ile Keloğlan arasında geçecek diyologları yazacak. Bunlar sonra çizimle karikatüre dönüştürülecek. Diyalog olarak örnek verirsek; Keloğlan sabah kalkacak. Nasreddin Hoca, Keloğlan'a, 'Elini ve yüzünü yıkamalısın' diyecek. Daha sonra da Nasreddin Hoca, 'Kahvaltıdan sonra dişlerini de fırçalamasın' diyecek. Hoca, Keloğlan'a hareketli yaşamla ilgili de nasihatlar verecek. Çünkü günümüzde obezite ile mücadele çok önemli" dedi. 

İzmir Valiliği basacak
Karikatürle anlatılacak diyologların kitap haline getirileceğini anlatan Türkolog Yard. Doç. Bayraktar, "İzmir Valiliği bu kitapları basacak. İzmir'deki ilköğretim okullarında kitapları ücretsiz olarak dağıtacağız. Çocukların bi kitaplara yoğun ilgi göstereceğine ve öğretileri yaşam biçimi haline getireceğine inanıyoruz" diye konuştu.

"Topluma örnek olacağız"

İzmir Halk Sağlığı İl Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün, "Personelimiz her cuma günü hareketli yaşamı özendirmek amacıyla işe eşofmanla geliyor. Ofiste spor, öğle arası dışarıda yürüyüş yapıyoruz. Amacımız topluma hareketli yaşamı öğretmek. Bu arada ben de göreve başladığımdan beri 5 kilo verdim" dedi.


Kaynak - Yeni Asır

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails