5 Ağustos 2013 Pazartesi

Kızlı Erkekli Kamp Yapıp Dünyayı Kurtarıyorlar Eyvah!

Tarihler 2000'i gösterdiğinde Almanca yayınlanan Young Justice'le tanışmış devamını okumak için hayli çırpınmıştım dün gibi hatırlıyorum. Almanlar (Dino Comics) en az 3 ince sayıyı iç içe, kuşe kağıda basıyor hayli kaliteli bir çizgi roman sunuyorlardı. Baskısı ayrı Young Justice'in yeni gençliği saracak dili ve öykü anlatımı ayrı cezbetti beni. Ne yapıp edip hemen her sayısını aldım, okudum sonunda. Dikkatimi çeken şey kızlı erkekli bir çocuk kahraman grubunun hayli medenice ilişkide bulunarak dünyayı kurtardığı oldu.    

 Aslında comics alemini takip edenler bilir, içinde Flash ve Robin'in olduğu çok eski bir grup zaten vardı: "Teen Titans". Yetişkin kahraman grubu JLA'nın çocuk kuşağının maceralarının yer aldığı Teen Titans zaman ilerleyince gençler grubuna dönüşmüştü. Elbette yeni kuşak çocukları temsil edecek bir grubun varlığına gerek duyulmuştu. İşte kahramanların üçüncü kuşağı Young Justice bu açığı kapatmak için oluşturulmuştu. 1998 yılında başlayan ve hemen her sayısını Todd Nauck ile Lary Stucker'in çizdiği, ilk hikayelerini Todd DeZago'nun kalan hemen her hikayesini de Peter David'in yazdığı Young Titans comics alemine katılmış oldu. Toplamda 162 sayı çıkan bu dizinin son hikayesinin adı "Graduation Day" (Mezuniyet Günü) olmuştu. Çünkü artık çocuk değil gençtiler. 

Grubun ilk elemanları Robin ve Impulse'du Teen Titans'a uygun bir şekilde. Ama bu defa değişiklikle Arkabahçe Yayınlarından tanıdığımız Superman klonu Superboy da bu grubun üyesi olmuştu. Tam bir erkekler çetesiydi ilk üç sayıda grup. Fast food yiyen, oyun oynar gibi macera yaşayan, çokça geyik yapan bir oğlan çocuk grubudur. Elbette cinselliği merak ettikleri için araya bazı küçük espriler de sıkıştırılmıştı. Robin bunlardan uzak duran cool biriydi gerçi. Impulse ise hiç farkında bile değildi o merakın. Superboy ise kendi hikayelerinde de olduğu üzere hormonları hayli gelişmiş bir gençtir ve cinselliği özellikle düşünen odur.

İlk sayıda karşılarına çıkan bir olay bu tespitimi hemen okura aktarır. Adı Nina Dowd olan bir arkeolog son derece önemli bir keşif yapar ve süper güçlerle donanarak iriiiii göğüslere sahip olur. Orjinal metinde kendine kod isim olarak "Mighty Endowed" - Muhteşem Donanım'ı seçen kadının Alman çevirisinde adı Sara Soft'tur ve kod adı da "Silicon Sara" olmuştur. Neyse, işte bu hanımın görüntüsü karşısında ergenlerin verdiği tepki cinselliğe bakış açılarını gösterir:      

Yalnız muhteşem donanım fazlaca büyük olunca denge sağlamak kolay olmayacaktır. Süper güce kavuşan kadın kendi kendini alt eder:

Bu arada ortaya çıkan basın bu gençlere isim bulma çabasına girer. İletişim konusunda ciddi sorunlar yaşayan Impulse'ı bile geride bırakan zekasıyla bir basın mensubunun sohbeti kayda değerdir bence:

Ve 4. sayıyla birlikte beklenen olur, çeteye kızlar katılır. Kızlardan ve cinsellikten bu yaşlarda uzak kalan ve adeta korkan ergen oğlanların çeteye kız alması kolay olmayacaktır. Kapak bu açıdan bakınca çok dikkate değerdir bence.

Geleneğe uygun olarak gruba Wonder Woman'la Green Arrow'un ergen kuşağından temsilciler alınır: Wonder Girl, Arrowette ve sisten oluşan Secret. 

Bu arada belirtmekte yarar var, bu grup JLA'nın terk ettiği eski bir mağarayı üs edinmiş, başlarına akıl hocası olarak da yarı android Red Tornado'yu kabul etmişlerdir. Ve evet kötü adam döverek kahramanlık yapmaktadırlar ama hala ergenlerdir ve bir veli toplantısı yapılması gerekmektedir:

Robin'in velisi eski Robin Nightwing, Superboy'un velisi onu klonlayan Dubbilex, Impulse'un velisi eski koşuculardan Max Mercury, Secret'in velisi olarak Red Tornado, Wonder Girl'le Arrowette'in ise kendi öz anneleri katılırlar veli toplantısına. Bazı anlaşmazlıklar olunca anneler birbirlerine fiziki olarak saldırırlar. Ama neyse ki sorun belirli oranda çözülür. Bunu da çocuk kahramanların kızlı erkekli kampa çıkmış olmaları sağlar: 



Anneler hemen gizlice kampa sızarlar. Oğlanlarla baş başa kampta olan kızlar durumu akıllarına türlü türlü endişeler getirmiştir. Oysa endişe gereksizdir ve bunu kendi gözleriyle görürler. Kendi yetiştirdikleri çocukların terbiyelerinden şüphe etmiş olmaları inanılır gibi değildir. Bütün gece "cesaret mi gerçek mi" oyunu oynamış ancak bu oyunu sığ cinsellikle sınırlamak yerine kişisel sorunlarını çözmek ve arkadaşları karşısında dürüst olmak olarak genişletmiştir bu çocuklar. Sorumluluk sahibi çocuklar doğrusunu bilir, uygularlar. Kızlı erkekli kampa çıkmak yobaz kafaların düşündükleri gibi sonuçlanmaz asla.   

Young Justice benim basılmasını çok arzu ettiğim dizilerdendir. Çizgi roman aleminde çocuklar ve özellikle ergenler hep göz ardı edilmektedir. Onların sesi olabilecek, öğretici olmaktan uzak, sorunlarını dile getirebilecek çizgi roman dizisi pek nadir. Bu gibi vahalara sahip çıkmamız ve faydalanmamız şart. Yoksa ergenler kendi kararlarını almak yerine paranoyak ve yobaz terbiyesizlerin insafına kalırlar.
Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails