13 Ağustos 2013 Salı

Gurmelere Çizgi Roman: Chew (Çiğneme)

Dünyanın en seçkin çizgi roman mutfaklarında pişmiş Enki Bilal, Manara, Bone, Berlin, The Astonishing X-Men, Walking Dead, Lone Wolf and Cub ve Conan gibi çizgi romanın farklı türlerinin en kaliteli lezzetlerini ince beğeniye sahip okurlarına ulaştıran Marmara çizgi şimdi de yeni yayınlayacağı Chew’le işin mutfağına el atıyor. Daha doğrusu sofrasına…

Aylar önce bir sohbet sırasında Erdem Aydoğan’dan “Şunları basmayı planlıyoruz” dediğinde işitmiştim Image Comics’den Chew’in adını. Yanında da Brian K. Vaughan yazdığı, Fiona Staples’in çizdiği Saga adlı Image Comics çizgi romanı vardı. Erdem beyin bahsettiği şunlar bunlardı yani. Şimdilerde facebook’dan okuduğum kadarıyla bu ikisi yeni sezonla birlikte raflarımızda olacaklarmış. Okuyanları bol olsun.


Chew, yani “çiğnemek”, çiğneme eylemi son derece ince beğeniye sahip gurme ve gastronomları hedef almış bir yapıt. Bu bakımdan şimdiden altını çizmek isterim ki yemekle aranız yoksa okumaya heves etmeyin! Sıkılırsınız! Belki… Yani… Olabilir…! Veya olmaz çok zevk alırsınız!

Efenim, Chew, John Layman’ın yazdığı, Rob Guillory’nin çizdiği bir Image Comics çizgi romanıdır. Aynı zamanda da Eisner ödülü kazanmıştır. Haziran 2009’unda okurla tanışan bu comics dizisi şu anda 33. Sayısına ulaştığı gibi daha uzunca bir süre devam edecekmiş gibi görünüyor. Türü macera/mizah.

Bu dizide kahramanımız Tony Chu’dur. Kurgusal bir dünyada kuşların yaydığı kuş gribi 23 milyon Amerikalıyı öldürmüştür. Bu nedenle kuşların denetimli tüketimi zorunluluk taşırken “tavuk” kaçakçıları ortaya çıkmıştır. Kendisi, tattığı şeylerin geçmişini görebilme yetisine sahip yani bir Cibopath olduğundan, Tony Chu polis ortağıyla tavuk lokantalarını gezerek yemekleri tatmakta ve o tavuğun kaçak olup olmadığını anlamaktadır. Ancak işler sarpa sarar…

Tony Chu ve ortağı bir tavuk çorbası baskınına hazırlanırlarken olağanüstü bir şey olur. Tavuk çorbasının lezzetine bakan Tony yemeği yapan aşçının da lezzetine bakar farkında olmadan ve… Sürpizi bozmamak için açıklayamıyorum… …ve son derece ciddi bir suçun bilgisine ulaşır. Elbette bu da dedektif Tony’nin hayatını değiştirir.

Böylece Tony Chu merkezli Chew dizisi de başlamış olur. FDA yani Food and Drug Administration bünyesine davet edilen Chu burada kendisi gibi Cibopath olan başkalarıyla çalışarak büyük suçları önlemeye çabalarlar. Tony Chu, yediği şeylerin geçmişini görmektedir. Kız kardeşi Toni Chu yediği şeyin geleceğini görür. Olive Chu ile vampir The Vampire ise tattıkları şeylerin güçlerini de taklit edebilmektedirler. Gerçi bunu hepsi yapabiliyor gibidir. Bir de Mason Savov var o da Tony’nin şişman ve sai’lerle dövüşen ilk ajan ortağıdır. Bu grubun tümü 'Major League Chew' olarak adlandırılan bir grubun parçasıdırlar.

Ve elbette herkesin anlayacağı üzere bu arkadaşlar büyük olasılıkla ve sürekli “ceset” çiğneyeceklerdir! Bu da sanırım bildiğimiz anlamda gurme ve gastronomları az aşmakta olacaktır.
İşte böyleyken böyle. Büyük ipuçları vermemek için direnerek yazabileceklerim bu kadar.

Marmara Çizgi okurlarının midesini kaldıracak gibi görünen ikinci bir Walking Dead vakasını sunuyor önümüze. Ancak ne yalan söyleyeyim ben şimdiden hazırım böylesi ödüllü bir mide kardırıcıya. Hani sonuçta Degüstatörler nasıl koklayarak ve ağızlarında çalkalayarak şarabın yılını v.s. söyleyebiliyorlar işte buradaki de aynı mantığın kullanıldığı bir ceset tadımı hadisesi o kadar. Bunun dışında da muhteşem bir buluş ve eğlence.

Facebook duyuruları Eylül diyor… Görünen o ki bize de beklemek kalıyor. 

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails