12 Ağustos 2013 Pazartesi

Dalgın Sular ÇR Dergisi'yle Röportaj Yaptık

Önümüzdeki günlerde 4. sayısını okurlarının beğenisine sunacak olan DALGIN Sular Çizgi Roman Dergisi'yle röportaj gerçekleştirdik. Dileriz en kısa sürede maddi sorunları çözer kalıcı bir proje olarak çizgi roman dünyamıza renk katmaya devam ederler:
ÇROP – Bu projenin adı nereden geliyor?

DALGIN SULAR - Projenin adı Yahya Kemal’in “Geçmiş Yaz” şiirindeki Körfezdeki dalgın suya bir bak, göreceksin dizesinden geliyor.

ÇROP – Kimler hangi görevlerle yer alıyor projede?

DALGIN SULAR - Dalgın Sular başta çizgi roman olmak üzere, birden çok projenin iç içe geçtiği kolektif bir oluşum. 1,5 yılı aşan süre içinde fiilen katkıda bulanların sayısı elliyi aştı. Bunun yanında fikirleriyle ve maddi destekleriyle katkıda bulunanların sayısı dört yüze yakın. Böyle bir oluşumda kolektif olma halinin Dalgın Sular’ın ana hedefi olduğunu belirtmeliyiz. Ayrıca isim vermek gerekiyor ise proje sahibi ve yazı işleri müdürü olarak İskender Savaşır, yayın yönetmeni olarak Ayşe Çavdar, sanat yönetmeni Okan Aktuğ devamında çizer olarak: Dinç Onur Aydın, Fırat Bingöl, Birhan Engin, Burcu Kinran, Okan Aktuğ bulunuyor.

Aynı şekilde yazar kadrosunun da kolektif olduğunu, herkesin bir yerinden hikâye evrenine dâhil olduğunu belirterek, birkaç isim sayabiliriz: Onur Koralp, Ayşe Görür, Cemil Can Yusufoğlu, Ayşe Çavdar, Emir Alışık ve İskender Savaşır. Ayrıca farklı bölgelerden hikâyeye dâhil olan yazı gruplarımız: Sefaköy Bir Umut Derneği ve Adapazarı Enka Anadolu Lisesi öğrencileri.

ÇROP – Bu projeyi hayata geçirmek nerden aklınıza geldi? İçinde çizgi roman olan bir projenin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

DALGIN  SULAR - Bu soruyu cevaplamaya kalkışacak olursam, derginin birinci ve ikinci sayısında yayınlanmış yazıların tamamını, beşinci sayıda yayınlanacakların da bir kısmını buraya aktarmam gerektir. Bu sebeple kolektif niteliği bir kere daha vurgulayacağım. Proje gelişim ve oluşum süreci dergide ve diğer mecralarda farklı perspektiflerden birçok kez anlatıldı.

ÇROP – Ekibinizdeki çizgi roman eğilimi ne yönde? Neler okunuyor, hangi türler daha çok tercih ediliyor?

DALGIN  SULAR - Ekibin kolektif yapısı dolayısıyla üretim ve beğeni anlamında ortak bir eğilim oluşturmadık ve eklektik yapıdayız. Eklektik hikâye ve çizim yapısının ideal koşullarımız için elzem olduğunda ise hem fikiriz. Ekipteki herkesin kendi favorileri vardır ama ekibe katılan neredeyse herkesin üzerinde hemfikir olacağı bir ürün, Neil Gaiman’ın Sandman çalışmasıdır.

ÇROP – Anlatmak istediğiniz, ulaştırmak istediğiniz mesajınız yerini bulacak mıdır dersiniz? 


DALGIN SULAR - Bir mesajdan çok bir davetten söz etmek daha yerinde olur. Birlikte çalışmaya katılmaya, bu evreni ve çalışma tarzını daha da zenginleştirmeye bir çağrı… Bunun da yerini bulup bulmayacağını zaman içinde hep birlikte göreceğiz.

ÇROP - Daha önce yayınlanmış çizgi romanlı dergilerin uzun soluklu olmamasını neye bağlıyorsunuz? 

DALGIN  SULAR - Piyasada özel ilgilere konu olan ürünleri anlatmak için kullanılan “niş” (“niche”) diye bir tabir vardır. Burada üretilmiş yerli ürünler genellikle bir “niş” yayıncılık ürünü olarak görüldü; nisbeten küçük grupların gayret ve hevesleriyle sürdürüldü. Oysa, birkaç kuşağın gençliğinde bildiği Teksas, Tommiks, Zagor, daha eskilerde Kinova gibi örneklerde gördüğümüz gibi çizgi roman aslında çok daha yaygın bir ilginin konusu… Ama özellikle dağıtımda ulaşılmış olan tekelleşme düzeyinden ötürü, küçük yayıncılığın önü epey tıkanmış, büyük yayınevleri de epey hantallaşmış, kıvraklıklarını yitirmiş durumdalar­; bu tür ilgi alanlarını tespit edip oraya yönelecek yaratıcılığı gösteremiyorlar. Biz küçük yayıncılığın sorunlarını da, büyük yayıncılığın hantallığını da çok geniş ve gönüllü bir birliktelik ile aşmaya çalıştık, çalışıyoruz.

ÇROP – Yabancı çr’lerin piyasayı doldurduğu bir ortamda Türk çizerlere şans tanımak cesur ve zor bir seçim. Bu şekilde mizah dışı Türk çizgi romanına neler kazandırmayı umuyorsunuz?


DALGIN SULAR - Bizim önceden tanımlanmış, adı konmuş umutlarımızdan çok yaratıcılığın ve özellikle de etkileşimin, farklı geleneklerden, anlayışlardan, beğenilerden gelen insanların yanyana çalışmalarının önünü açmak gibi bir niyetten söz etmeyi tercih ederim.

ÇROP – Çizgi roman okurunun artmasına katkısı olur mu projenizin? Çizgi roman okuru dışındakileri çizgi romana çekme şansınız var mı sizce? 

DALGIN  SULAR - Çizgi roman okurunun artması kadar, yeni türlerin yaratılması, türler arasında, çizgi romanla, sinema, televizyon, bilgisayar oyunları gibi türler arasındaki geçişlerin canlandırılması da heyecan verici bir ufuk. Şansımız olduğunu düşünüyorum, iyi kullanabilecek miyiz bu şansı? Gayret bizden…
ÇROP – Okurlar derginize nasıl ulaşacaklar, nasıl bilgi edinecekler, nasıl soracaklar sorularını sizlere? İletişim adresleriniz nelerdir?

DALGIN SULAR - Dalgın Sular, kolektif üretilmiş yerli çizgi roman dergisi olarak Haziran ayında yayına başladı. Dergimiz tüm Türkiye genelinde Yaysat bayileri ve son satıcılarında bulunuyor, bazı aksaklıklar nedeniyle dergimize ulaşamayan meraklı okuyucularımızın bayilerden dergimizi sormasını, ısrarla istemesini rica ediyoruz
Okuyucularımız ve dergimizi merak eden çizgi romancılar, görsel ve yazılı güncel içeriklerimizi Blog ve Twitter adresimizden takip edebilirler. Facebook sayfamız ve resmi web sitemiz ise çok yakında kollektif üretime uygun teknik altyapı ile yayına girecektir.
Ayrıca dergimize ilk sayısından itibaren ulaşmak isteyen yada bulamayan okuyucularımıza çok uygun şartlarda abonelik olanakları sunuyoruz. Blog adresimizden bilgileri takip edip, kolaylıkla Dalgın Sular abonesi olabilirsiniz.

İletişim bilgilerimiz:

Tel0212 243 55 52
Dalgın Sular

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails