9 Temmuz 2013 Salı

Pala'dan Sonra Kazma, Kürek, Balta Şiddeti! Amele İşi Kahramanlık!

Comics aleminin çizgi roman şablonunu özellikle masallardan aldığını gözlemledim. Kahramanın adının yayın adı olarak kullanılması, olağanüstü olaylar, kötü-iyi ayrımının netliği, kötünün ortaya çıkarak düzeni bozması, iyinin de düzeni yeniden sağlaması ve hepsinden önemlisi Prens-Prenses gibi sınıfların taklit edilmesiyle polis, doktor, iş adamı, gazeteci, bilim adamı gibi özenilesi meslek gruplarından kahraman türetilmesi. Dikkatli bakarsak comics evreninde en az lise mezunu, çoğunlukla üniversite görmüş, profesör olmuş adamlar kahraman olur. Kafası çalışmayan güç delileri ise çoğunlukla cahil, birilerinin maşası, zekası geniş aklı küçük "Power Tools" (Güç Aletleri) olurlar.   

Belki de Marvel Comics'in bizde de tanınmış Thor düşmanı kötü adam takımı The Wrecking Team en tanınmış amele takımıdır. Odin'den aldığı gücü bir levyeden kullanan The Wrecker bu gücü Bulldozer, Thunderball (Yıkım Güllesi), Piledriver (Kazık Varyosu) adını verdiği dostlarıyla paylaşır ve akılları kıt bu takım heme her okumuş kahramandan dayak yerler.

POWER TOOLS ise biraz farklı konumda. Ayrıca bu yazıda yer alan üç ayrı kazma-kürek takımını ele almam gerekti. 

Bunların ilki üstte de görülen orjinal Power Tools grubudur. Drill (Matkap), Buzz-Saw (Hızar) ve Jackhammer (Asfalt Kırıcı) üçlüsünden oluşan ilk grup gücünü Power Borker olarak tanınan Dr. Karl Malus; ki kendisini Ar Yayınları Miss Marvel dizisinden biliyoruz, tarafından edinmiştir. Kas ve güç arayan herkesi özellikle yeraltının emrinde çalışmak üzere güçlendiren bu bilim adamı ara ara abuk deneyler de yapmaktadır görüldüğü üzere. Captain America'nın 373-374 ve 376-377. sayılarında görülen ekipteki en sık dayak yiyen en eski karakter Jackhammer'dır. Daredevil'in 123. sayısı...  

İkinci Power Tools ekibi 1980 yılı Avengers Spotlight dizisi 29. sayısında çıkmıştı karşıma. Hawkeye ve Madkap adlı kahramanlarla dövüşen ekip bu defa kostümdeki aksesuarlarla alet edevat şiddeti göstermek yerine alet edevata "dönüşmektedirler". Daha doğrusu kolları değişmektedir. Handsaw (El Testeresi), Pick Axe (Kazma), Triphammer (Ağır Çekiç), Vice (Mengene) bu ikinci grubun üyeleridir. Madkap'i kaçırarak Dr. Malus'un deneyine sokmaya çalışan ekip dayaklarını yiyerek deliklerine çekilirler. 

Bahsedeceğim üçüncü ekip ise Pick Axis! Pick Axe-Kazma kavramından türetilmiş hoş bir isme sahipler. Gerekli Şeyler veya Arkabahçe Yayıncılık etiketiyle basılan Wolverine ciltlerinde (emin olamadım) karşılaştığımız grup Wolverine'in 58 ve 59. sayılarında ortaya çıktı. Orada da ortadan kalktılar.
Aslında çevreci olarak sunulan ekip Amerikan siyasetine bağlı olan comics aleminin muhteşem kötü örnek yaratılarından biridir. "Gençler, çok çevreci olmayın, delirir, kafayı sıyırır, yasalarla başınız derde girer" mesajı verilmektedir yine. Grup üyelerinin silahları da kendileri de ilginç: Elde somun anahtarı, sırtta balyoz, fişeklikte kazıklarlı lider, ağaç testeresiyle iki cüce, kazmalı punku giysili üç hatun... Tehlikeli ve pervasız tipler bunlar. Şiddet kullanmaktan da hiç çekinmemektedirler. Marvel Comics'in bir dönem ortaya çıkan ama sonra tozlu raflara kaldırılan Terror Inc. adlı kahramanını ikiye böldükleri gibi Wolverine'in göğsüne bombalı kazık çakmaktan da geri kalmamaktalar.





Talihli Amele olma şansını elde eden ama bunu kullanma becerisi, kültürü, aklı, eğitimi olmayan bu maşaların tek yapabildiği gereksiz şiddet gösterilerinde bulunmak o kadar. Örnek alınacak, adam yerine konulacak bir yanları yok görüldüğü üzere. Ellerindeki kazmalardan tek farkları canlı olmaları! Ha, ameleleri aşağılamak için mi yazıyorum? Hayır, sadece maşa olarak kullanılanların kazmalı, palalı, baltalı olanlarına dikkat çekiyorum... 


Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails