8 Temmuz 2013 Pazartesi

Dikkat: Gaz ve Su İnsanı Gülümseyen Canavara Dönüştürür (!)

İlkokula giderken en sevdiğim kahramandı Batman. Becerikliydi, akıllıydı, zekiydi, karaydı, yarasaydı... O zamanlar Almanya'daydım ve Batman'i küçük boylu cep kitaplarından okurdum. En sevdiğim hikayesi de çizgilerinin de öykülerinin de muhteşem olduğunu düşündüğüm ve üç defa satın alıp kaybettiğim sayısıdır. Yıllar sonra o hikayeyi hatırladım bir vesileyle. Çevremde gaz ve su konuşuluyor, kovalanmasına, şiddet görmesine rağmen gülümseyen ve mizahla hakkını savunan insanlar... "The Laughning Fish"öyküsü okunmaya değer...

Steve Engelhart'ın yazdığı, Marshall Rogers'ın çizdiği "The Laughning Fish" adlı hikaye Detective Comics'in 475-476 sayılarında geçiyor. Aşk hayatında sıkıntı yaşayan Batman o gün sevdiği kadınla yüzleşme yaşadıktan sonra limandan gelen çığlık üzerine aşağıya bakmaya gider. Joker, balıkçıların balıkların yüzünü kendi yüzüne benzeten bir şey yapmıştır. Balıkçıların şaşkınlığı "Bir insan neden balıkların yüzünü kendi yüzüne benzetir?". "Sıradan bir insanı bu yola iten gerekçeyi tahmin edebilirsiniz ama zihni çılgınlıkla bulanmış birinde bu zor! Bunun gerekçesini sadece kendisi biliyordur!"

Gerekçesini kendisi biliyordur muhakkak ama biz buna sebep olanın ne olduğuna bakalım daha ilerlemeden: Joker Venom

Farklı isimler altında da bilinen bir zehrin adı bu. Bu zehir ilk kez 1940 yılında sahibiyle birlikte Batman'in 1. sayısında ortaya çıkmıştı. Son derece iyi bir kimyager ve mühendis olan Joker bu zehri faklı formlara sokarak onlarca öyküde kullanmıştır. 

Gelelim öyküye. Joker, bu gazın patentini almaya karar veriyor ve bir patent bürosuna giriyor. Çocukken güldüğüm ve hala hatırlayınca gülümsediğim karelerin olduğu sahnedir büroya girişi. Joker büroya giriyor, memur şaşkın "Tanrım" diyor ve Joker dönüp arkasına bakarak "Nerede?" diye soruyor.

Sonra da patent alamayacağını, mevzuatın buna izin vermediğini öğreniyor kötü adam. Hatta günüyle birlikte saatini vererek memuru öldüreceğini belirterek ayrılıyor mekandan. Sonra polis ve Batman giriyor devreye. Memur korumaya alınıyor. Ama bir işe yaramıyor. Havalandırmadan gelen gaz memuru gülümseterek öldürüyor.  

476. sayısının adı "Sign of the Joker". Bu sayının hemen başında ikinci bir koruma olayıyla karşılaşıyoruz. Joker'in gece yarısı öldüreceğini söylediği birini korumak için aynı ekip yine görev başındadır ancak hesapta olmayan bir şey yaşanır. Joker gazdan vazgeçmiş, bunun yerine hayvan kullanmaya karar vermiştir bu defa. Korunan kişinin kedisi Joker Balığı yemeye çalışmış, zehri kapmış eve gelmiştir. Kılık değiştirmiş olduğu halde sahibini tanıyarak ısırır, öldürür. Son derece sevimli bir gülümsemeyle ölüm gerçekleşir.   

Joker'in son hedefi Komser Gordon'dur. Onu korumak için başta Batman olmak üzere onlarca polis memuru görevlendirilir. Ve tuzak son anda bozulur. Joker bir polis memurunun kılığına girerek eve sızmaya çalışmıştır. Batman onun oyununu bozarak Komseri kurtarır.

Bu sırada Joker polis rozetinin içinden fışkırttığı kimyasal bir sıvıyı yöneltir kahramana. Ama başarılı olamaz. Kahraman bu gazlı, kimyasallı, hayvanlı kötü adamı alt eder. 

Öykünün sonunda Joker gökten gelen bir yıldırımla vurularak saf dışı edilir. Adeta ilahi adaletin tecellisine tanık oluruz burada.


Ve öykü biter. Batman sevgilisinden ayrılır. Bu arada yan örgü içinde yer alan bir olay da çözüme kavuşur. Uzun zamandır kahramanı yok etmeye çalışan, bunun için kötü adamlarla anlaşmanın yanı sıra devletin imkanlarını arkasına almış olan Belediye Başkanı Thorne kafayı sıyırmıştır. Bu sayede de tüm suçlarını itiraf etmektedir. Komser Gordon kahramana müjdeyi verir ama yitirilen sevgilinin acısı o günün tüm mutluluklarını gölgeler.

Ümit Kireççi 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails