7 Temmuz 2013 Pazar

"Baba, Polis İyi mi Kötü Mü?" Diye Sordu Oğlum

Yanıtım "Polis kötü oğlum" oldu çünkü Transformers çizgi filminden uyarlanan oyuncaklar içinde Polis arabasına dönüşebilen Barikat (Barricade) adlı robot bir decepticondu ve Megatron'un emri altındaydı. Oğlum, karizmasından etkilenmiş, onun iyi bir robot olmasını dilemişti ama öyle kurgulanmamıştı işte. Çakma oyuncağını aldığımızda yine de sevinmişti gerçi ama dedim ya "çakma"ydı, dağıldı, parçalara ayrıldı...

Aslında Barricade ilk kez 1990 yılında tasarlandığında karşımıza formula 1 yarışlarındaki arabalardan biri olarak çıkmış. Daha sonra 2004-2005 yılları arasında yayınlanan "Transformers - Energon" animesinde Barricade, Bruticus Maximus adlı dev robotu oluşturan parçaların lideri olan bir Tır olarak karşımıza çıkıyor. Tarihler 2007'yi gösterirken ise Barricade karşımıza bir polis arabası olarak çıkıyor. Alışılmış çizgi romanlarda süper kahramanların çoğunun polis olduğunu bilenleri şaşırtan bir tasarımdır bu bence. Çünkü Transformers'ların kötü tarafı olan Decepticonların hemen hepsi askeri veya yıkıcı araçlardan oluşurken aralarında bir polis arabası olması şaşırtıcıdır (Liste). Klasik kurgulamada polis arabasının iyi olması gerekirdi. Ama değil. Üstelik özellikle film uyarlamasındaki tasarım savunmasız insanlara saldıran son derece saldırgan ve korkunç bir yaratıktır:

Barricade oyuncağını hala değiştiremedik oyuncakçıya gidip... Oğlan isyanlarda. Geçen gün kızgın bir şekilde figürü torbaya koyup "Baba, deyiştiy bunu!" diye emretti, ardından da "Yayamazsın sen baba" diye ağladı oyuncağıyla dilediği gibi oynayamadığı için. :) Gerçi ben ne yapayım, bizim polis iki kere kötü çıktı. Hem kurgusal hem de imalat olarak. Hatta kullanım olarak... Etti üç... Ya değiştireceğiz ya da kaderimize razı olacağız.
Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails