4 Temmuz 2013 Perşembe

Gözaltına Alınan Karakolda Değilse Nerede?

Ülkemizde Mavi Kaplan, Cezalandırıcı ve İnfazcı olarak tanınan Punisher belki de Marvel Comics'in tek katil karakteridir. Özellikle suçlulara karşı acımasız davrandığı, diğer kahramanlar gibi suçlulara müdahale ederek onları saf dışı bıraktıktan sonra adalete ve emniyet güçlerine teslim etmediğini okuyanlar hatırlar. Punisher, suçluları çoğunlukla yerinde infaz eder, öldürür. Punisher 2099 dizisinde ise olaylar yön değiştirmekte, karakter yakaladığı suçluları infaz etmeyi bir adım ileri taşıyarak kendi sığınağında hapseder: Punishment Hotel! 

Tarihler 1992'i gösterdiğinde Marvel Comics alışılmış kahramanlık çizgisinin dışına çıkarak 2099 dizisini yayınlamaya başlar. Bu dizide Ghost Rider, Spider-Man, X-Men, Hulk, Doom, Ravage ve Punisher gelecekte geçen öyküler içinde okurla buluşurlar. 2099 yılında geçen öykülerde bir takım firmaların dünyayı ele geçirdiğine tanık oluruz. Aslında dünyayı ele geçiren sadece firma değil aynı zamanda hoşgörüsüzlük, adaletsizlik, amaçsızlık, ideolojisizliktir. İnsanlık, insanlık değerlerinin dışına çıkmış, vasfını yitirmeye başlamış kendine bir çıkar yol aramaktadır. Bu arada kahramanlar da değişmiş, daha sert ve şiddet kullanmakta tereddüt etmez olmuşlardı. Tabii Örümcek Adam haricindekiler. O bu dizide latin kökenli bir genç olarak karşımıza çıksa da özünde ciddi bir değişiklik olmamıştır. Diğerleri ise hayli serttir. 
Bu arada unutmadan belirtelim, yakın zamanda Gerekli Şeyler'in The Mighty Avengers'inin "Siege" hikayesinde karşımıza çıkacak olan Thor Dininin temelleri 2099'da atılmıştır. Bu evrende Thor Kültüne bağlı insanlar vardır ve bu evrende ciddi inanç çatışmaları da yaşanmaktadır.

Ben bu evrenden daha çok Ravage, Ghost Rider ve X-Men dizilerini okudum ve toplamıştım. Diğerlerini ise haklarında bilgim olacak kadar takip etmeyi tercih etmiştim. Marvel 2099 evreninin Punisher karakteri bu diziye 1993 yılında katılmış. Bende çok az sayısı olduğundan ve hikaye beni sarmadığından zamanında peşine düşmemiştim. Ancak elimdeki sayılarda dikkatimi çeken şey şiddet dozunun artmış olmasının yanı sıra kendine kurduğu sığınakta bir tür hücre sistemi kurduğu ve bazı suçluları buraya getirerek işkence ettiğiydi. Hatta işkenceyi bir adım daha da ileri taşıyan karakter bir de infaz odası kurmuş, kendi başına yargılayarak idam kararı verdiği hükümlülerini bir çeşit elektrikli sandalyeye oturtarak idam etmektedir. Kendini yargıç ve cellat atamış bu şahıs dilediği kişiye sokakta dilediği sertlikte müdahale ediyor, dilediği kişiyi gözaltına alıyor, dilediği kişiyi dilediği gayri resmi yerlere kapatarak işkence ediyor, dilediği zaman da infaz ederek ortadan kaldırıyor... Adaletsiz ve hukuksuz bir kurgu dünyası bu davranışına affedilebilir bir bahane teşkil edebilir mi bilmiyorum ancak gerçek uygar dünyanın böylesi keyfiyetlere izin vermeyeceği muhakkaktır. Kimse kendini kahraman ilan edemez, adaleti yerine getirdiği iddiasıyla sokakta istediği kişiyi dövemez, göz altına alamaz, istediği bir yere kapatamaz, dilediği gibi işkence edemez, infaz edemez! Kurgu dünyası içinde ise Stan Lee editörlüğü döneminde Marvel Comics gibi son derece domestik kalıplar içinde kalmaya özen gösteren,  didaktizm sınırlarını zorlayarak gençlere sürekli toplumun iyi ve uyumlu bireyleri olmayı öğütleyen bir yayınevinin bu derece şiddet dozu yüksek karakterleri çizgi roman dünyasına kazandırması son derece şaşırtıcıdır. Belki bunun bir sebebi okurun gözünü korkutarak suça yönelmeleri halinde başlarına gelebilecekleri göstermektir tabii bu da bir olasılık ancak görünen o ki zaman zaman kahramanların şiddet dozunu arttırmaları kabul edilebilir kılınmaktadır. "Suç işlersen başına gelecek her tür belayı hak edersin" mesajı alttan alta kanıksatılırken aslında bireylerin hak ettiklerinin insanlık hakları olduğu gerçeği rafa kaldırılıyor gibidir.
Punisher 2099'un ilk dizisi 34 sayı ve bir yıllık sayıyla sonlandı. Sonra yeniden ele alınan Marvel 2099 evreni içinde kısa süreli bir varlık gösterdi, ardından da Marvel Knights ve Punisher MAX gibi yetişkinlere yönelik, şiddet dozu yüksek diziler bu evrenin işlevini üstlenmiş gibi oldu. 


































































Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails