10 Temmuz 2013 Çarşamba

Hitler Ne Çok Dayak Yemiş Kahramanlardan!

Comics kahramanları her ne kadar Amerikan siyasetinin kamuoyu oluşturmada kullanılan bir aracı gibi bir işlev görse de, diğer ülkelere kültürel bir baskı ve propaganda aracı gibi bir içeriğe sahip olsa da çizgi romana kattığı soluk son derece renklidir. Kaldı ki bir politikanın veya kültürün sanat aracılığıyla yayılma isteği de meşrudur. Meşru olmayansa sanatı garabet, ucube, uyduruk görerek yok etmeye çalışan zihniyettir, diktatörlüktür. Bu nedenledir olsa gerek üzerinden onca zaman geçti, Amerikan çizgi romanı her fırsatta Hitler'i konuk ederek bir bahaneyle dövmeye gayret ediyor. Tabii bu yolla biraz olsun görüneni göze sokarken görünmeyen diktatörlük modellerini de gizlemeye çalışıyor desek yalan olmaz.     

Comics’lerde Hitler

Brendon’da sürekli karşımıza çıkan çıkar çatışmaları ve hükmedenlerle ezilenler temasının havasına girince çıkamadım sanırım. Distopik iki romanın çr uyarlamalarını da tanıttıktan sonra gerçek dünyanın baskıcı yönetimlerinin belki de en büyüğünü yaratmış olan Hitler’in comics alemindeki dayak serüvenini de paylaşmak istedim.

M. Chabon’un ölümsüz eseri “Kavalier ve Clay” (Kabalcı) comics tarihçesini kurgusal olarak anlatırken süper heroların başta Hitler olmak üzere birçok Naziyi dövmesi hadisesini uzun uzun anlatmıştı. Hatta kitapta yaratılan kahraman Escapist karakteri bile Hitler’e yumruk atmıştı bu havaya uyarak.

Görünen o ki Hitler’e ilk kez yumruk atabilme onuruna 1941 yılında kendi dergisinin ilk sayısında Captain America erişmiş. O kapak da zaten klasikler arasına girmiş. Ama ondan hemen bir yıl öncesinde Daredevil Hitler’e karşı savaşmış ve onu evire çevire dövmüştür ki aslında başlangıcı yapan odur.

1942 yılında onları Superman ve Batman takip ediyor. Sonra da Green Hornet, Spy Smasher, National Comics, T-Man, Captain Marvel JR, Supersnipe, Captain Berlin, Banner, USA, Anti-Hitler Comics, Blackhawk, Sgt. Fury and his Howling Commandos, Invaders, Captain Marvel, God Comics ve daha birçokları. Daha yakın tarihlerde ise karşımıza Justice Society of America, Savage Dragon, Ninja Turtles, Fantastik Four, Escapist, Mickey Mouse, Advenrutes of the Outsiders, Marvel Age, Hellboy,  I Killed Adolf Hitler - John Arne Sæterøy, Adventures in the Rifle Brigade: Operation: Bollock, Dr. McNinja gibi kahramanların Hitler maceraları çıkıyor.
Bunların arasından bazılarını seçerek anlatmak uygun olur.

Invaders – Hitler, Thor’u ele geçirerek arkadaşlarına karşı kullanır.

Fantastik Four – Tarihte geriye giden ekip Fury’nin Hitler’i vurmasını engeller. Bir başka sayısında da Hate-Monger adlı maskelinin aslında Adolf olduğu ortaya çıkar.

Captain Marvel – Hitler çakması bir hatunla zorla evlenmeye kalkışır. Captain’e kafa atar, ölür.

Hellboy – Romanya’da kumpas kuran Adolf dayak yer. Patlamada bedeni mahvolur.

Savage Dragon – Kurtulan beyin bir gorile aktarılmıştır: Brainiape. Bir ara beyin maymundan kurtulup silah çeker kahramana.

Adventures of the Outsiders – Hitler’in kopyasının boğazında su kalır. Sırtına vurarak onu kurtarırlar.

God Comics – Çarmıha gerilen Hz. İsa’yı kurtarmaya babası gelir kapıyı kırarak.

Justice Society of America – Hz. İsa’yı öldüren mızrağı (Spear of Destiny) ele geçiren Hitler dünyaya hükmetmeye kalkışır.

Ve elbette heeeep dayak yer. 

























Kaynak - Brendon 10. Cilt / Çizgi Düşler
Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails