2 Temmuz 2013 Salı

Kendi Halkına Gaz Atan NAZİDİR!

Avengers 1998 yılında yayınlanan dizisiyle inanılmaz bir hikayeyle buluşturdu çizgi roman okurlarını. Kurt Busiek’in kaleme aldığı hikaye alternatif bir evrende başlasa da Marvel Evreninin Amerika’nın kökenini nereye bağladığını vurgularken memleketin tarihiyle yüzleşmesini ve tarihinde yaptığı hataları günümüze yaklaşarak çeşitli açılardan göstermiş, eleştirmiştir. 65’le 70. sayıları arasında geçen Red Zone öyküsü bir ülkenin faşizmin kollarına; kendi halkına gazla saldıracak kadar, düşebileceğini anlatmaktadır.

Bir süredir özetini çıkardığım ve sayı sayı incelemeye çalıştığım bu dizinin yazılarını ÇROP Blog’da paylaşıyordum. Aslında takip etmiş olanlar yakından bilir. Bu diziden nasıl keyif aldığımı da her yazıda belirttim. Elbette bu keyfi veren ilk unsur diziyi Kurt Busiek’in yazıyor olmasıdır. Ancak 39 kahramanı tek aksiyon karesine sıkıştırabilen muhteşem zat-ı muhterem usta Geroge Perez’in çiziyor olması da ayrı bir lezzettir. Bunun dışında da en çok keyif veren kısım sıradan serüven öyküleri okumamış olmamdır. The Avengers belki de ilk defa beylik ve klişe öykülerden uzak, dolu dolu mesajlar aktarıyor okurlarına. Irkçılık, kadın hakları, çocuk hakları, medyanın işlevi-manipülasyonu, dini örgütlenmelerin sakıncaları, uluslararası diyalog, işgalciliğin ve faşizan dış politikanın zararları, iktidarla yakın tarihin sorgusu ve eleştirisi… Bugüne kadar paylaştığım ve paylaşacağım yazıların özetlerinden bu içerikleri takip edebilirsiniz. Yalnız ben biraz kestirmeden giderek 65-70 sayılarına el atıyorum mecburen. Artık dileyen kurguyu sonradan birleştirir.

Bahsettiğim hikayenin adı Red Zone. Muhtemelen Kırmızı Bölge olarak çevrilebilir. Ama tabii Kırmızı Çizgi olarak da yorumlanabilir gibi görünüyor. Gerçi her şekilde “Kırmızı” kavramı tarihi bir paranoyayı işaret ederken öyküdeki kırmızı ölüm gazına atıfta bulunuyordur da. Tabii sürpriz bir şekilde ortaya çıkacak olan Nazi Red Skull adlı düşmanın işin içinde oluşuyla da bağlantılı bir isme de sahip hikaye.

65. sayıda başlayan hikayenin yazarı ünlü Geoff Johns, çizeri Olivier Coipel.

Olay, Amerika’nın büyük devlet başkanlarının portrelerinin oyulduğu ünlü Rushmore dağında başlıyor. Dağın tepesinde ortaya çıkan küçük kırmızı bir gaz kütlesi büyüyerek dağılıyor, dağı ziyarete gelmiş olan ulusal değerlere bağlı halkın üzerine çöküyor ve herkesi öldürmeye başlıyor. Böylece bu gazın kaynağını araştırmak ve hayatta olanları kurtarmak üzere resmi güçler harekete geçerken Avengers grubu da olaya dahil olur.

Bir süreden beri ABD Savunma Bakanlığı’nın görevlendirdiği ajanlarla sıkıntılar yaşayan Avengers grubu olaya karışır karışmaz bir takım gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalır. Bunların başında dağın altında askeri bir üs olması gelir. Daha sonra da bu dağda üretilen ve silah olarak üretilen bir gazın tüm askerleri öldürdüğü gibi halka da bulaştığı ortaya çıkar. “Biz öldürdük onları” der Captain Amerika bir yerde bu hatayı vurgulamak için.

Üs içinde mücadele sürerken dışarıda Iron Man’le Black Panther bu gaz üzerinde araştırma yapmaktadırlar. The Falcon ise Savunma Bakanı Dell Rusk’un (Red Skull’un anagramı) peşlerine taktığı ajanla işbirliği yaparak işin özüne inmeye çalışırken olanlar olur ve Red Skull gerçek yüzünü gösterir. Bir Nazi Savunma Bakanlığını ele geçirmiş, devleti faşizan uygulamalarda bulunmaya itmiştir.

Sonunda… Sonunda Black Panther kirli siyah elleriyle saf ve pak Red Skull’un çenesini parçalarken panzehir üretilir, kahramanlar kazanır.

Ve ne olur dersiniz? Halka gaz atan Nazi artığının hükumetini zora soktuğunu gören ve hata yaptıklarını anlayan Amerikan Başkanı George W. Bush kahramanları ziyarete gelir. Hatta bu hataya bir daha düşmemek üzere araştırma yapılacağını, yanlışların düzeltileceği sözünü verir. Bu şekilde de ortaya çıkar ki bir iktidara akıl verenler, ders verenler, danışmanlar, kabinede yer bulmuş olanlar daha özenle seçilmelidir.






















The Avengers 1998 dizisini okumadıysanız öneririm. Hatta sadece okumayın, kesinlikle rafınızda bulunması için bir şekilde bulun edinin. Alışılmış comics kalıplarının dışına çıkan az sayıdaki örneklerden biri bu dizi ve hepi topu 84 sayı. Kaldı ki son sayıları “Avengers Dağıldı” olarak Gerekli Şeyler Yayıncılıkça basıldı zaten. Kaldı 80 sayı.

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails