17 Haziran 2013 Pazartesi

Maymun Bedeninde Hitler Beyni: "BrainiApe"

Hiç aklınıza gelir miydi? Dünyayı kana bulayan, faşizm denince ilk akla gelen, tuhaf bıyıklı adam Hitler günümüzde yaşamış! Daha doğrusu beyni yaşamış... Hem de bir gorilin kafatasında... Savage Dragon'un düşmanı olan bu yaratığın adı "BRAINIAPE". 

Tarihler 1992'i gösterirken amerikan çizgi roman sektörünü kıskaca almış olan sansüre karşı bir hareket gerçekleşir, Image Comics kurulur. Bu asi, isyankar, deha ürünü başkaldırının liderleri Todd Mc Farlane ile Rob Liefeld iken muhteşem bir kadro tarafından da destek görüyordu:  Todd McFarlaneJim LeeRob LiefeldMarc SilvestriErik LarsenJim Valentino, Whilce Portacio, Chris Claremont. Bu ekibe Sam Kieth (The Maxx), Dale Keown (Pitt), Jae Lee (Hellshock), Kurt BusiekBrent Anderson ve Alex Ross (Astro City) katılmıştır.  SpawnSavage DragonWitchbladeThe DarknessInvincible, The Maxx ve The Walking Dead gibi çizgi dizileri yakından tanınmaktadır. 

Ancak bu tanınmış çizgi romanların bilinen, alışılmış comics hikayeleri ve alt yapısı barındırdığı yanılsamasına düşmemek gerekir. Image Comics, büyük yayınevlerince basılmayan fanzin (fotokopiyle çoğaltılan) çizgi romanları da basmış, ana akım yayınların ele alamadığı düzeyde cinsellik, şiddet, ayrımcılık karşıtlığı, ensest, cinsel istismar gibi onlarca konuyu basmış okura ulaştırmıştır. Image Comics denince akla başkaldırı gelmiyorsa, okunduğunda bu önemli içerikler anlaşılmıyorsa Image Comics anlaşılmıyor demektir. Ancak altını çizmekte yarar var, birçok çizgi roman dizisi vasatı aşamamış, derdini anlatamamış, hatta derdi olamamış ve okurlar tarafından adeta veto yemiştir. Bununla birlikte isyankar ruhu bozulmamış, yeni yayınlarla çıtasını yükseltmiştir. 

İşte Savage Dragon Image Comics'in ilk yayınlarından olmakla birlikte halen okurlarla buluşmaktadır. Yaratıcısı Örümcek Adam'dan tanıdığımız usta çizer Erik Larsen'dir. 1982, 1985, 1986 yıllarında kısa kısa farklı yayınlarda görünen Dragon 1992 yılında kendisi olarak kendi yayınında kendi hikayesiyle okurlarla tanışmış ve çok sevilmiştir. Sıra dışı karakterler, sıra dışı bir kahramanlık anlayışı, her biri birbirinden iğrenç düşmanlar ve karelere serpiştirilmiş sansür kırıcı içerikler, görseller bu diziyi ayakta tutmuştur. Bu arada belirtmek gerekirse Savage Dragon bir polis memurudur ve alışılmış gibi görünen bir "kötü yakalama" işi yapmaktadır.

Düşmanları iğrenç dedim ya, öyleler. Daha önce tanıttığım Gazlı-Kakalı Karakterler bu savıma iki örnek sayılabilir sanırım. Yetmezse bir de buna bakın: Goril bedeninde Hitler beyni BRAINIAPE

BRAINIAPE

İlk kez Savage Dragon'un 23. sayısında ortaya çıkan bu ilginç karakter bir suç şebekesinin lideri olarak sunuluyordu okurlara. İsmi ise Superman'in ezeli düşmanı Brainiac'dan türetilmiş gibidir. Ve elbette comics dünyasının ilk goril karakteri de değildir. DC ve Marvel Comics'in The Mandrill, Gorilla Grodd, Monsieur Mallah gibi karakterleri de gorildir, düşünebilmektedirler, konuşabilmektedirler, özel süper güçlü yetenekleri vardır. Ama hiç birinde Hitler beyni yoktur.

BriniApe, çevik, yabani, uzun ömürlü, dayanıklı, süper güçlü, telekinetik, telepat ve dövüş ustasıdır. 20 Nisan 1889 tarihinde doğan Hitler 1945'de intihar ettiği sanılmaktadır. 1952 yılında Romanya'da yeni bir Nazi Partisi kurmaya çalışırken ortaya çıkması bu intiharı düzmece olduğunu ortaya çıkarır. Mike Mignola'nın kahramanı Hellboy tarafından durdurulan Hitler patlamada bedenini kaybeder. Ancak Nazi bilim adamları beynini kaçırarak bir gorile naklederler. 1987 senesinde kapalı tutulduğu yerden kaçan yaratık suç dünyasına katılır ve Savage Dragon'un başına bela olur. Ama gelin görün ki Savage Dragon'un 137. sayısında da ölür. 

Böylece maymun çekiciliğinde faşist beyninde bir garabet çizgi roman dünyasından silinir gider... Ya da bir gün geri dönmek üzere dinlenmeye çekilir. 

Ümit Kireççi
Kaynaklar - Wikipedia, Comic Vine

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails