14 Haziran 2013 Cuma

Gaz Maskeli Bir Kahraman - SANDMAN

Eminim Sandman dendiğinde aklımıza hemen Neil Gaiman'ın ölümsüz eseri geliyordur. Aslında yazımın sonunu oraya bağlayacağımdan başlık da akla gelen de aynı yere ulaşacak. Ancak Bahsettiğim kahraman DC Comics'in karakteri olan Sandman'dir.
Bu gaz maskesi takan karakterle ilk kez daha modern bir kıyafet içinde 1998 yılı Justice Society of America ekibi içinde tanışmıştım kendisiyle. Gerçi ilk kostümü daha çok bugünlerde Gezi Parkında direnenler gibiydi. Gözde dalgıç gözlüğü, ağızda basit bir maske ve başta şapka. Tıpkı aşağıda görüldüğü üzereydi: 

Ama neyse ki elinde sadece uyutucu, göz yaşartıcı ve sis yapıcı silahı olan karizmadan uzak kıyafetten kurtularak son derece iddialı ve hoş bir kostüme geçiş yaptı, DC. Ardından da çok eski bir öyküyle bağlantı kurarak ona yeri, kumu ve toprağı hareket ettirme gücü verildi. 

1939 çıkış tarihli orjinal Sandman'in Gardner Fox ile Bert Christman tarafından yaratılmış. Kostümün içindeki ilk kişi Wesley Dodds'dur ve ilk Adventure Comics'in 40. sayısında okurla tanışmıştır. Kendisi iyi bir dedektif ve bilim adamıdır. Yardımcısı Sandy daha sonra yukarıda bahsettiğim role bürünecektir. Bu arada farklı yıllarda farklı kişiler bu kostümü giymiş veya ismi kullanarak farklı kostümlerle ve farklı güçlerle efsaneyi sürdürmüşlerdir: Wesley Dodds, Garrett Sanford, Hector Hall, Morpheus, Daniel Hall, Sandy Hawkins, Kieran Marshall...

Belki bu kişiler arasındaki en önemli kişi Morpheus'tur. DC/Vertigo bünyesinde okura sunulan karakterin yaratıcısı Neil Gaiman, yılı 1988. İlk hikayede bir tür sürgünden kaçan uyku tanrısı Morpheus'un ilk yaptığı şeylerden biri bir tür gaz maskesi olan maskesinin peşine düşmekti. İlk Sandman'den yıllar sonra ortaya çıkmış olmasına rağmen ilk Sandman hikayesine bağlanan Morpheus hikayesinde bu sürgün sırasında ortaya çıkan ve güya kendisine öykünen orjinal karaktere gönderme yapılmıştır.

Sandman, avrupa mitolojisinde yer alan bir karakterdir. İnsanların uykuya yaklaşırken göz kapaklarının ağırlaşmasına sebep olan kişidir. Gözlere kum serpmektedir. Elbette gaz veya başka maskesi yoktur. Ancak modern çizgi roman mantığı adını kullanırken faklı materyallerle bir bütünlük oluşturmuştur. Neil Gaiman'in karakterinde ise bir adım ileri gidilmiş, dünya mitolojilerinde yer alan tüm uyku tanrılarının isimleri bu uyarlamanın parçası olmuştur.


Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails