Tarihler 1960'ı gösterirken işçi hareketlerinin çoğaldığı, hak aramada her yolun denendiğinizi hatırlarız. Elbette sistem de kendini korumak için tüm bu arayış içindekileri sindirecek yollar aramış sonunda da bu hareketler içinde bulunanları "kanun dışı" olarak damgalamayı tercih etmiştir. Amerikan comics endüstrisinin çoğunlukla sanat üretmekten çok sistemle ve yönetimlerle sıkı temas içinde olmasının getirdiği propagandacı yönü gerçeğini göz önünde bulundurursak aşağıdaki öyküyü de yadırgamayız sanırım.
Yıl 1960, comics dizisi Justice League of America, sayı 127 ve hikayenin adı "Emir Kargaşa" (The Command is Chaos"). Anarşi ve anarşist kavramlarının bir ideoloji olmaktan çıkarılarak sokakta gerçekleşen her tür yıkıcı eylemle örtüştürüldüğü yılda okurlara ulaşmış bu öykü. Yanındaki üç tiplemeye güç veren ve onlarla dünya liderlerini kaçıran Anarşist adlı karakter ve yediği dayak sözkonusu bu öyküde.
Daha önce 1980 yılında basılan bir başka Justice League of America öyküsünde de aynı konuyu ele almıştım JLA – “Vurun Pis Anarşike!”. Ama iş ve işçi hareketlerine daha geniş bir perspektiften baktığım pencere de TUZLA TERSANESİNDE ÖLÜMLER ve ALASKA / KEN PARKER yazısı olmuştu.
Neyse, işte size dayak yiyen kaotik anarşiklerin hikayesinden kesitler:
Ümit Kireççi
"Çizgi Roman Hayatın İçinde"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder