1 Haziran 2012 Cuma

Siyasetimizde "Usta" Varsa Çizgi Romanda Da Olur!

Türk siyasetinde türlü lakaplar, türlü yakıştırmalar gündeme damgasını vururken çizgi romanda da bunların olup olmadığına bakmak hoş bir konuyu paylaşmamızı sağladı. Çizgi romanda "usta"lar:
Judomaster (Judo Ustası), DC Comics'in üç karakterinin ismidir. İlk Judomaster  1965 yılında yayımlanan Special War Series dizisinin 4. sayısında ortaya çıkmıştır. Yayınevi Charlton Comics'in yayımladığı kahramanın yaratıcıları Joe Gill ile Frank McLaughlin
İlk Judo Ustası II. Dünya Savaşında Amerikan ordusunda çavuş olan Hadley "Rip" Jagger idi ve yardımcısı da "Tiger" (Kaplan) kod adlı gençti. Charlton Comics tüm yayım haklarını DC Comics'e satınca Judo Ustası yayınevinin çeşitli gruplarında görünürken yakın zamanda Bane tarafından bel kemiği kırılarak öldürülmüştür. Onun yerini oğlu alırken yardımcısı Tiger, Avatar adlı kötü adama dönüşmüştür. Son Judo Ustası ise 
Sonia Sato adlı genç kızıdır.
The Master of the World (gerçek adı Eshu) Marvel Comics'in kötü karakterlerindendir. Taş devrinde bir mağara adamı iken kendisini ele geçiren uzaylıların üzerinde deneyler yapması sebebiyle üstün bir zeka ve akla sahip olmuştur. Dünyanın sahibi olduğuna inanmaktadır. John Byrne yaratısı olan karakter ilk kez Alpha Flight vol. 1, 2. sayısında görünmüştür. Benim aklıma takılan şey bu akla ve olağanüstü güçlere sahip birinin dünyanın hakimi olabilmek için neden 20. yy'ı beklediği ve ortalıkta bu kadar süper kahraman varken neden sürekli dayak yediği ve zamanında neden dünyayı ele geçirmemiş olmasıdır :)
Ocean Master, DC Comics kahramanı Aquaman'ın üvey kardeşidir ve kardeşinin kahramanlıklarının gölgesinde kalmışlığının ezilmişliğiyle ha bire ya denizler altındaki Atlantis'e ya da yeryüzündeki kahramanlara bulaşır durur. Bob Haney ile Nick Cardy ortak yaratısı olan karakter Aquaman'ın 1966 yılı 29. sayısında ilk kez çizilmiştir. 
Ülkemizde yayınlanan Kara Kuşak uzak doğu dövüş sporları dergisinde bir süre çizgi romanları yayınlanmış olan Master of Kung-Fu lakaplı Shang Chi ilk kez 1973 yılı Special Marvel Edition 15. sayısında ortaya çıkmış Marvel Comics kahramanıdır. Ve sık sık Kung - Fu yapar.
Master Man, kısa ömürlü bir çizgi roman karakteri olmuş. Altın Dönem adı verile 1930-1940'lı yıllarda yaratılan kahramanın yaratıcısı bilinmiyormuş. Fawcett Comics yayınevi dergilerinden Master Comics'in Mart 1940 yılı 1. sayısında tekrar ele alınan kahramanı Newt Alfred, kapağı Harry Fiske çizmiş.
Eternity Comics çizgi romanı Puppet Master (Kukla Ustası) 6 katil kuklanın hikayesini anlatan 4 sayılık kısa bir öyküdür. 
Asıl adı Jason Wyngarde olan Mastermind (Akıl Ustası), Marvel Comics'in kötü karakterlerindendir. Özellikle X-Men ile çatışmalarından tanınan karakter başkalarının akıllarını ele geçirebilecek kadar güçlüdür.  Yaratıcıları yazar Stan Lee ve Jack Kirby'dir. Mastermind ilke kez 1964 yılı Mart ayındaki X-Men 4. sayıda ortaya çıkmıştır. Gerçek adını yaratanlarsa Chris Claremont ve John Byrne imiş. 


İkinci Mastermind olan Martinique Jason (doğumdaki soyadı Wyngarde), bir üsttekinin kızlarından biridir ve Marvel Comics'in mutant kötülerindendir. İlk kez 1995 Eylülünde yayımlanan Wolverine/Gambit: Victims adlı kısa dizinin 1. sayısında ortaya çıkmış. Yaratıcıları Marmara Çizginin yayımladığı mavi, gri, sarı dizisinden tanıdığımız usta kalemler Jeph Loeb ile Tim Sale. Babasının kızı olan, Martinique üstün beyin güçlerine sahiptir. 
Mastermind Excello lakabıyla tanınan Amadeus Cho Marvel Comics'in yan karakterlerinden biridir ve yaratıcıları yazar Greg Pak ile çizer Takeshi Miyazawa ikilisidir. Ocak 2006 tarihli Amazing Fantasy vol. 2'nin 15. sayısında ortaya çıkan karakter The Avengers, Hulk ve Hercules'de görünmüştür.  
Asıl adı Regan Wyngarde olan Lady Mastermind, Jason Wundgarde'ın kızlarından ve Marvel'ın kötülerindendir. İlk olarak X-Treme X-Men 6. sayıda ortaya çıkmıştır, yaratıcıları da yazar Chris Claremont ile çizer Salvador Larroca'dır. Kız kardeşi ve babası gibi üsün beyin güçlerine sahiptir.

Master Comics, Mart 1940 ile Nisan 1953 yılları arasında 133 sayı süren bir Fawcett Comics çizgi roman dergisinin adıdır. Başkarakteri yukarıda da ele aldığımız ve adece 6 sayı süren hikyesiyle Master Man'dir. BulletmanMinute-Man ve Captain Marvel, Jr. (Shazam sülalesinden) en çok bilinen kahramanlarıdır. Bu kahramanlar daha sonra DC Comicsê geçmiştir.
Türk okurunun aşina olduğu Puppet Master (Kukla Ustası) Marvel comics'in Fantastik Dörtlü düşmanıdır. Gerçek adı Phillip Masters olan karakter istediği kişinin kuklasını yaparak onları kontrol edebilmektedir. Fantastic Four vol. 1 8. sayıda ortaya çıkan karakter aynı zamanda Alicia Master adlı görme engelli heykeltraşın da babasıdır. 

Gun Master (Ateşli silah Ustası), Clue Comics'in 10. sayısında ortaya çıkan ve 9 sayı görünen karakteridir. Gerçek adı Dumas Poe olan karakter silah ve dövüş ustasıdır. 
Master Man (Hakim-Üstün Adam) ismini ve kostümünü kullanan üç Marvel Comic kötü adamı var: İlk ve orjinal Master Man (Wilhelm LohmerGiant-Size Invaders'in 1. sayısında (1975, Haziran) ortaya çıkmış, yaratıcıları da Roy Thomas ile Frank Robbins. İkinci versiyonu (Axl NachtNamor the Sub-Mariner dizisi 11. sayıda ortaya çıkmış (1991, Şubat) yaratıcısı da John Byrne. Üçüncüsü ise (Max Lohmer) Captain America dizisi 18. sayısında (2006, Temmuz) ortaya çıkmış ve yaratıcıları da Ed Brubaker ile Steve Epting. Kostümden de anlaşılacağı üzere süpermen tarzı güçleri olan bir üstün ırk temsilcisidir.
GunmasterSix-Gun Heroes adlı derginin kahramanlarındandır. Charlton Comics kahramanının gerçek adı Clay Boone. 
Asıl adı  Maximillian Zaran olan Weapons Master (Silah Ustası) Marvel Comics'in Haziran 1979 tarihli Master of Kung Fu'nun 2. dizisinin 77. sayısında ortaya çıkmış bir kötü dövüş ustasıdır. Bullseye tarafından öldürülmüştür.
Weapons Master adını taşıyan bir diğer karakter de DC Comics'e aittir. Dan Jurgens yaratısı olan Weapons Master ilk kez The Brave and The Bold  dizisi 29. sayısında ortaya çıkmıştır. Başka boyuttan dilediği silahı ışınlayarak kullanabilen karakter JLA gibi iyilerle dolu bir grubu neredeyse dize getirebilmiş bir kötüdür.

Mastermind, bir başka Marvel Comics karakteridir ve daha yukarılarda ele alınan karakterle aynı adı taşımaktadır. İngiltere'de yayınlanan Captain Britain adlı kahramanın bilgisayarının adıdır.

***
Başka Master'lar da var ama en önemlileri bunlar gibi geldi bana. İşte çizgi romandaki "usta" karakterlerden bir demet.

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails