23 Ekim 2008 Perşembe

Superman’in farklı yüzleri

En ünlü çizgiroman kahramanlarından Superman defalarca televizyon ve sinemaya uyarlandı. Asla uçarken görülmeyen ‘ilk Superman’den, ‘Çelik Adam’ denince ilk akla gelen isim Christopher Reeve’e kadar Superman’in farklı yüzleri...


Tüm çizgi roman dünyasının en popüler ve tanınan karakterlerinden Superman ilk defa Haziran 1938’de ‘DC Comics #1’ dergisinde yayınlandı. Jery Siegel ve Joe Shuster tarafından yaratılan ‘Çelik Adam’ zamanla popüler kültürün en önemli parçalarından biri haline geldi. İşte Superman’in televizyon ve sinemadaki serüveni...

1948
Kirk Alyn, Superman’i canlandıran ilk aktördü. Teknik yetersizlikler nedeniyle Alyn asla uçarken görünmedi. 1999 yılında hayata veda eden Alyn, Christopher Revee’in oynadığı ‘Süpermen’ filminde de Louis Lane’in babasını canlandırmıştı.

1951
Tam 104 bölüm süren ikinci Superman dizisi ‘Adventures of Superman’de pelerinli kahramanı George Reeves canlandırıyordu. Reeves, bu rolle kısa sürede çok popüler oldu, ancak herkes onu sadece Superman kılığında görmek istiyordu. Bu nedenle Hollywood’da başka elle tutulur bir rol edinemedi. 45 yaşında gerçekleşen esrarengiz ölümü de bu yüzden yaşadığı kariyer bunalımına bağlandı.

1978
Uzun bir aradan sonra Superman, Richard Donner’ın aynı adlı filmiyle beyazperdeye döndü. Superman’in yeni yüzü Christopher Reeve olmuştu ve attan düşüp felç geçirene kadar da üç filmde daha Superman’i o canlandırdı. Serinin ilk filmi hala sinema tarihinin en iyi çizgiroman uyarlamalarından biri olarak kabul ediliyor. Superman dendiği zaman hala akla gelen ilk isim olan Reeve, 10 Ekim 2004’te hayatını kaybetti.

1993
Superman’in televizyona dönüşü Dean Cain ile gerçekleşti. ‘Lois & Clark: The New Adventures of Superman’, adından da anlaşılacağı gibi sadece Superman’in maceralarına değil, Clark Kent’in Lois ile ilişkisine de odaklanıyordu.

2001
CNBC-e’de de yayınlanan Smallville, Superman dizileri arasında en uzun soluklu olanı. ABD’de hala devam eden dizide henüz ortada kostümlü bir Superman yok. Bu sefer Clark Kent’i Tom Welling canlandırıyor.

2006
Christopher Reeve’in geçirdiği kazadan sonra bir daha Superman için sinema filmi çekilmemişti. O nedenle herkes Superman’in yeni yüzünü merak ediyordu. Uzun arayışlardan sonra adı pek bilinmeyen bir aktörde, Brandon Routh da karar kılındı. Yönetmenliğini son yılların en önemli yönetmenlerinden Bryan Singer’ın yaptığı film tam anlamıyla beklentileri karşılayamasa da ikinci film için hazırlıklara başlandı.

Kaynak - NTV-MSNBC

1 yorum:

Aşkın Güngör dedi ki...

Ilk gördügüm andan su ana kadar "Luis ve Clark"taki Dean Cain'i sevemedim, Güney Amerikali görünümündeki bir adamin nasil olup da Süperman olarak secildigini de anlamadim. Şimdi durup bakıyorum... ve evet, hala anlayamıyorum.

Linkler

Related Posts with Thumbnails