17 Ocak 2008 Perşembe



Tarihe çizgi romandan tanık olmak ve tarihi birebir yaşamak...



Özellikle western çizgi romanarından, son zamanlarda da Büyülü Rüzgar (Magico Vento-Lal Yayınları) adlı çizgi romandan okuduğumuz taeihi kızılderili kahraman reisler Oturan Boğa ile Çılgın At bugünlerde yeniden gündemdeler.




Çılgın At



Bu defa onları gündeme getiren torunları.


Büyülü Rüzgar'da amerikan istilasına karşı koyan adına yakışır çılgınlılar yapan Çılgın At ile sükuneti ve aklıyla muazzam bir yönetim gösteren Oturan Boğa serinin ilerleyen sayılarında yavaş yavaş Little Big Horne savaşına hazırlanmaktalar. General Custer da tarihi çöküşüne, ölümüne pervasızca yaklaşıyor.


Oturan Boğa'nın torunları şerefli Siyu kabilesi, tam 150 yıl sonra Amerika'ya baş kaldırarak bağımsızlığını ilan etti. Kabile'nin başındaki Means, insanların Amerikan vatandaşlığından çıkmaları halinde kendi topraklarında yaşayanlara pasaport ve ehliyet vereceklerini de söyledi.









* 99. sayı * 98. sayı



OTURAN BOĞA'NIN SOLUK BENİZLİLERLE SAVAŞI


Oturan Boğa (Yerli dilinde: Tatanka Iyotake) (1831 - 15 Aralık 1890), ABD ordularına karşı savaşan son kızılderili kabile şefi.Oturan BoğaSiyuların (Lakota) kabilesinin Hunkpapa kolunun reisi ve 25 Haziran 1876'de 7. Amerikan Süvari Birliği'ni yenen 3.500 savaşçının lideri.Soykırım korkusuyla kabilesini Kanada'ya göç ettirdi ve 1881'e kadar orada yaşadı. Montana'daki bir ABD birliğine saldırınca yakalandı, ancak Amerikan hükümeti tarafından affedildi.















Hayatının geri kalan kısmını, Vahşi Batı Sirki ile dolaşarak geçirdi. Büyük ilgi odağı olan Oturan Boğa, seyircilere kendi dilinde küfür ederken, halk kendisine gülmüştür.Aslında alakası olmadığı halde Hayalet Dansı hareketinin liderliği ile suçlandı ve kendisini tutuklamaya gelen polislerle çatışarak hayatını kaybetti. İronik bir şekilde, tutuklamaya gelen polisler, zamanında Oturan Boğa'yla birlikte beyazlara karşı savaşan, fakat sonradan beyazların yönetimine girerek yerli polisi olan kızılderililerdir.


HAYALET DANSI


Kuralları kuşaklar boyunca gizlilik içinde yayılan ve uygulanan Hayalet Dansı'nın sözleri şöyle: Kartal mesajı getirdi Güneşin çocuklarına Bufalonun dönüşü için, Ve güzel günler yakında Sen bedenimi öldürebilirsin Ruhuma lanet okuyabilirsin Senin tanrına inanmadığım için Dualarım karşısında durma şansın yok Sevgime karşı durma şansın yok Onlar yasakladılar Hayalet Dansı'nı Fakat biz tekrar yaşayacağız Kız kardeşim yukarıda Kızıla boyanmış o yaralı dizde Öldürüldü, bir azize o şimdi Büyük davulun var senin mesafeler ötesinden Gökyüzünde siyah kuş Duyduğun bu ses ve müzik bufalonun ağlamasıdır Çılgın At gizemliydi Kendinden geçmenin en iyisini bilirdi Ve Oturan Boğa büyük havariydi Hayalet Dansı'na gelin Comanchee'ler Gelin Karaayaklar Gelin Shoshone'ler Gelin Cheyenne'ler Biz tekrar yaşayacağız Gelin Arapaho'lar Gelin Cherokee'ler Gelin Paiute'ler Gelin Sioux'lar Tekrar yaşayacağız...


BEYAZLAR ÜZERİNE TARİHİ KONUŞMASI


Oturan Boğa'nın beyazlar üzerine yaptığı bir konuşmadan kesit:"...sahip olma isteği onlarda bir hastalık olmuş. Bu insanlar, zenginlerin bozabileceği ama fakirlerin bozamayacağı birçok kural koymuşlar. Yönetici olan zenginleri güçlendirmek için fakirlerle güçsüzlerden vergiler alıyorlar. Bizim annemizin, toprağın, kendilerinin olduğunu söylüyor, komşularını çitler yaparak kendilerinden uzaklaştırıyorlar; toprağı binalarıyla ve diğer süprüntüleriyle çirkinleştiryorlar. Bu ulus, baharda yatağından taşarak, yoluna çıkan her şeyi yok eden bir ırmağa benziyor..."


Oturan Boğa'nın Türküsü


Bir zamanlar bir savaşçıydım ben de / Oysa şimdi / Her şey bitti / Zor zamanlar yaşıyorum bugünlerde.

.



Haber: Ü. K.
Kaynak:
cnnturk.com
LAL YAYINLARI - Büyülü Rüzgar

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails