11 Mayıs 2012 Cuma

Büyük Usta Tony DeZuniga Vefat Etti!

Hangimiz, hangi çizgi roman okuru bilmiyordur ki onu ülkemizde? Tam da Ali Recan'ın, Conan'ı çizgi roman hayatımıza kazandıran bir başka ustanın vefatının 10. yıl dönümünü konuşurken kaç kişinin aklından geçmemiştir ki Tonu DeZuniga? 
Usta dün sabaha karşı aramızdan ayrıldı.  
Tony DeZuniga, 1941 yılında dünyaya gelmiş 10 Mayıs 2012 sabahı 71 yaşında vefat etmiştir. Filipin kökenli comics çizerlerinden en çok tanınanlarından biridir. Hatta Filipinli çizerlerin Amerikan çizgi romanında yer almasını sağlayan ilk kişidir. Biz onu daha çok Conan'dan tanısak da kendisi comics dünyasında Jonah Hex'in ve Black Orchid adlı iki DC Comics karakterinin yaratıcılarından biri olarak tanınmaktadır. 
Tony DeZuniga, çizgi romana 16 yaşındayken Alfredo Alcala and Nestor Redondo'nun yanında kaligrafist olarak başladı. 1962 yılında ABD'de, grafik öğrenimi gördü ve memleketine dönerek çizgi roman sektöründe çalıştı. 1960 sonlarında New York'a geri dönen DeZuniga, Joe Orlando'nun yardımcısı olarak DC Comics'de ve Ric Estrada ile çinileme sanatında ilerledi. Korku ve romantik çizgi romanlarda çalıştı.
Yazar John Albanao ile ortak yaratısı Jonah Hex'i, Sheldon Mayer ile de ilk Black Orchid karakterlerini 1970'li yıllarda DC Comics için yarattı. Bundan sonra da 18 yıl Marvel'la DC Comics'de çalıştı. Conan ve Conan çakması Arak onun uzun soluklu diğer işleri olmuştur.

[edit]Uzun zamandır hocalık yapan Tony DeZuniga, yakın zamanda sinemaya uyarlanan Jonah Hex'in grafik çizgi romanı için dönüş yapmış, Jonah Hex: No Way Back'i çizmiştir.





Nur içinde yat usta. Yabancı haber bültenlerinde Amerikalı ve Filipinli okurların üzüldüğü yazılmış... Eksik olmuş burada senin arkandan dua edecek Türk okurların da var!
ÇROP

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails