19 Aralık 2008 Cuma

Malkoçoğlu


Malkoçoğlu, Ayhan Başoğlu tarafından yazılan ve çizilen çizgi roman karakteridir.

Ayhan Başoğlu, astsubay olarak askerlik yaparken gittiği Kore'de Türk şehitliğini ziyaret eder. Orada, şehitler için bir şeyler yapmaya karar verir. Sonraki birkaç yılı araştırarak geçirir. Başoğlu, 1960`ların başında, İngiliz "TIGER" dergisine seriler hazırladı ve sonra yurda döndükten sonra, 16. yüzyılda gerçekten yaşadığı iddia edilen, Osmanlı akıncı birliklerinden Malkoçoğulları üstünde yoğunlaştı... Başoğlu, bu sülaleden çizgileriyle bir kahraman çıkartır. Bu, Malkoçoğlu Bali Bey'in oğlu Tur Ali'nin doğuşudur.

Malkoçoğlu, 26 Ekim 1964'de Cumhuriyet Gazetesi'nde yayına başlamasıyla bir Malkoçoğlu fırtınası patlar...

Bu ilk macera isimsizdir. Ama daha sonra, "Dağlar Kralı" adıyla tekrar yayınlanır. Malkoçoğlu, oldukça özgün, tereddütsüz çizgisi ve sinematografik kurgusuyla da göze çarpar. Malkoçoğlu, karakter yapısıyla tam bir görev adamıdır. Öncelikle aldığı görevi inceleyip analız eden Malkoçoğlu'na hemen hemen tüm maceralarında yaşlı akıncı Ejder ve müthiş at Karakız eşlik eder. Ejder, serinin komedi unsuru olarak da kullanılır. Malkoçoğlu karakteri sinemada Cüney Arkın tarafından oynanır.

Ayhan Başoğlu 1981 yılında hazırladığı İngilizce, Arapça ve Türkçe olarak basılan ve Atatürk`ün yaşamını anlattığı "Altın Saçlı Kahraman" son derece popüler oldu. Son olarak da Milli Eğitim Bakanlığı Çizgiroman serisine "Kılıç Ali Reis" adlı albümü hazırladı. Çizgileri orijinaldir. Siyah beyaz çizgileri oldukça hareketli ve leke çizgi dengesi yerli yerindedir. Başoğlu, geçirdiği ani rahatsızlık sonucu, Aralık 1993`te aramızdan ayrıldı.

MetinYılmaz

1 yorum:

Özgün Uysal dedi ki...

T.S.K. İç Hizmet Kanunu'nda 1951 yılına kadar, Çvş, Üçvş. Bçvş. ve Başgedikli rütbeleri Gedikli Zabit, Yd.Sb. Atğm., Tğm. Ütğm. ve Yzb. rütbeleri Astsubay, Bnb., Yb. ve Alb. rütbeleri de Üstsubay olarak geçiyordu. 1951 yılından sonra çıkan bir kanunla Gedikli zabitlerin meslek ismi Astsubay, Astsubayların meslek ismi Subay olarak değişmiştir. Çok sevdiğim Ayhan Başoğlu da Kore'ye Atğm. rütbesi ile gittiğinde o dönemin Astsubayı, günümüzün ise Yedek Subayı olarak görev yapmıştır. Sayın Levent BAŞOĞLU bloğuma bir not göndererek Ayhan BAŞOĞLU'nun Kore Harbi'ne Asteğmen rütbesi ile katıldığını doğrulamıştır.

Linkler

Related Posts with Thumbnails