25 Mayıs 2017 Perşembe

Mum Kafalı Bir Tanrı Olmak: HADES

Ümit Kireççi
...
YKY'nin bastığı Superman-Wonder Woman cildini daha tam okuduğum söylenemez ama arka kapaktaki "Mum Kafalı Tip" hakkında araştırma yapmadan duramadım. Kafasında mumlar olan ve yüzü bal mumuyla kaplanmış olan kişi DC Comics'in o dönem Wonder Woman dizisindeki yer altı tanrısı HADES yorumlanmasıymış...

Mitolojik bir karakter olarak Hades yunan mitolojisindeki 12 baş tanrı arasında yer alan ve görev alanı ölüler dünyası olan bir tanrıdır. Yer altı kaynaklarına hükmettiği için zenginlik tanrısıdır da aynı zamanda. Öte yandan çeşitli hikayelerde karşımıza çıksa da en önemli işlevi mevsimlerin oluşmasıdır zira eşini yer altına kaçırır ve kadın ne zaman yer yüzüne gelse hava ısınır ne aman yer altına dönse üşür...

Bu arada belirtmek gerekir ki "Hades" sözcüğü "görünmez" anlamına gelmektedir ve Hades'in bunu sağlayan bir miğferi bulunmaktadır. Aynı zamanda da elinde ölümü ve yaşamı temsil eden çift uçlu "Bident" adlı bir mızrak tutmaktadır. 

Peki ama tepesinde "mum" var mıdır? Hayır, yoktur.

Yani en azından 1997 yılında Walt Disney tarafından çekilen "Hercules" çizgi filmine kadar. Bu filmde Hadesi tepesinde alevden saçları olan biri olarak görüyoruz. Kimi zaman alevlerin fışkırdığı, kimin zaman renginin değiştiği, kimi zamansa söndüğü bir mavi alev. Bu filmde Hades bu görünümüne ek olarak hayli Mephistovari bir roldedir.

1946 yılında DC Comics'de hayat bulan Hades ise aslında o zamanlar hayli yunandır. Üzerinde bir örtü, örgülü saçlı bir adam. Daha sonra ise defalarca şekil değişikliğine uğrar. Son olarak da tepesinde mum, yüzünde bal mumu olan bir çocuk görünümünde çizilir. Nedenini ve gelişimini çok takip edemedim ama neresinden bakılırsa bakılsın tuhaf bulduğum bir durum bu... Ama okumadım daha... Ayrıca yukarıdaki bilgilerle bir bağlantısı var mı onu da bilmiyorum. Gerçi mor tenli bir güneş tanrısı Apollo da çizilmiş aynı dizide... Galiba beğenmedim pek... Emin değilim daha... Şu tipe bakın hele... Pöh :)

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails