8 Mart 2017 Çarşamba

"Femizonia", Bir Feminist-Amazon Postapokaliptik Distopyası

Ümit Kireççi
...
Erkek egemen dünyanın karşısına bir anaerkil toplum kurgulamak bir dönem moda olmuş gibidir çizgi roman dünyasında. Marvel Comics dehası Stan Lee'nin John Romita, Sr.'la giriştiği ortaklık sonucu ortaya çıkan FEMIZONIA da bu akımın bir ürünüdir dersek yanlış olmaz.

Alternatif bir gelecekte hüküm süren Femizonia krallılığ veya kraliçeliğinin ortaya çıkışı savaşların bir sonucudur. O boyutun dünyasında gerçekleşen biyolojik ve kimyasal savaşlarda dünyadaki kadınların %95'inin yok olmasıyla ciddi bir karmaşa yaşanmış önce. Ancak bu kadınlar bir araya gelerek kuzey Amerika'da United Sisterhood of Femizonia adlı bir devlet kurarlar. Böylece de hayatta kalan erkeklerin üreme ve çiftleşme baskılarından kurtuldukları gibi onlarla mücadele edebilir duruma gelirler.

Hatta hayatta kalan erkeklerin bir kısmını üremek için alıkoyar, köleleştirirler.


Kurgusal alemde bunlar olurken kayıtlar Mayıs 1971'i ve Savage Tales dizisinin 1. sayısını göstermektedir.

Bu arada bir de erkekler ülkesi vardır. Kadınlara köle gibi davranan ve sürekli savaşan insanların ülkesinin adı Machus. Daha sonra ortaya çıkacak olan lideri de maço biri, yani Mahkizmo the Nuclear Man'dir. Fantastic Four dizisi 1974 yılı 151. sayısında ortaya çıkan karakterin yaratıcıları Gerry Conway ve Rich Buckler.
Ancak atlamadan eklemek gerek, Mahkizmo'dan önce bu diyarlardan Marvel'in orjinal evrenine geçiş yapan kişi Thundra olmuştu. Bir iyi bir kötü olan kadın karakter birçok kez farklı gruplarla birleşerek kahramanlara saldırdığı gibi kahramanlarla el ele vererek de olaylara dalmıştır. Fantastic Four dizisi 1972 yılı 129. sayısında ortaya çıkan Thundra'nın yaratıcıları Roy Thomas'la Gerry Conway'dir. 
...
Aslında üstteki tüm bilgiler bir yana Femizonia erkekler dünyasına karşı çıkışı temsil ediyor gibi görünse de  hayli erkekleşen bir kadınsal yapının yansımasıdır. Hani özünde çok da kadın hakları gibi bir iddiası yoktur. Buna karşın Marvel evreninin kayda değer bir unsurudur.

Bir de sıkı Captain America okurları bilirler, Femizons adlı bir kadın villain grubu vardır. Bu ikisinin birbiriyle ilgisi bulunmamaktadır. 


Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails