11 Aralık 2015 Cuma

Teks'de Burt Lancaster Hikayesi Okumak

Ümit Kireççi
...
Teks okumayı sevmediğimi belki her fırsatta söylediğimi biliyorum. Olmuyor. Bir türlü; ki çizimler özellikle son yıllarda olağanüstü, olmuyor ve ben Teks okuyamıyorum. Öyküler fazlaca yineleniyor, yeni bir şey sunulmayan ve yaklaşık üç-beş kurgu etrafında dönen tekrarlarla maceralar sürüp gidiyor, ben bir türlü Teks'i sempatikleştirecek bir şey bulamıyorum. Daha doğrusu bulamıyordum. Buldum. 

Çizgi Düşler Tex 20. cildinde Burt Lancaster'in baş rolünde oynadığı "Apaçi" filminden sahneler yakaladım. 

Belki Orhan Berent gibi bir western uzmanının giriş yazısında değinmediği bir konuyu kaleme alarak kendi sınırımı aşıyorum ama affına sığınarak paylaşmaya başlayayım tespitlerimi.

PES ETMEYEN (No 643) ve UMUTSUZ KAÇIŞ (No 644) isimlerini taşıyan iki bölümlük hikayenin yazarı Mauro Boselli, çizeri José Ortiz. 

Hikayede Apaçi rezervasyonunda haksızlığa uğrayarak tutuklanan Nantan adlı bir yerlinin arkadaşlarının yardımıyla kaçışı ve kendisini tuzağa düşürenlere açtığı savaş işlenmiş. Nantan köyüne dönerek tuzağa yataklık eden yerliyi tehdit ettikten sonra kendisine aşık ama düşmanının akrabası olan Nitika adlı genç kadını kaçırır. Ardından ona kötü davranarak, ellerini bağlayarak yürütür, ava çıkarken ayaklarını bağlar ama sonunda ona aşık olur ve çatışmalardan sonra hayatta kalarak kadınla evlenir. Bu süreçte Teks ve ekibini bir yana bırakırsak rezervasyonun Kızılderili ajanı Webster'in hayli iyimser bir şekilde onlara yardım ettiğini görürüz. Onlar olmazsa olmaz, Teks ve avanesi de hikayede; bence, hayli yardımcı oyuncu tadında ekşın yaratırlar. 

Tex'in bu macerasıyla benzerlikler taşıyan filme gelirsek... 1954 yılında çekilen "APACHE" filminin yönetmeni Robert Aldrich, baş rol oyuncusu Burt Lancaster'dir.

Filmde Massai adlı Apaçi tutuklanır, diğer Apaçi tutukluların yardımıyla kurtulur ve bu kurtuluş aynı çizgi romanda olduğu gibi trende gerçekleşir. Massai kelepçelerini raylara uzatır ve tren zincirlerini kırınca özgülüğüne kavuşur. İşin içinde yine Mavi Ceketliler vardır ve kötü beyazlar da işin içindedir. Massai köye dönerek hain yerliyle yüzleşir. Kızı olan Naline adlı genç kadını kaçırır ve süreç içerisinde ona aşık olur. Rezervasyon görevlisi peşine takılır. Ancak Naline'e aşık olan Massai bir de çocuk beklemektedir. Bu arada Naline'in yönlendirmesiyle çiftçiliğe başlamıştır. Askerler onu kuşattıklarında aklında sadece ailesini koruma isteği vardır. Çatışma sırasında bebeği doğar. Massai çatışmayı bırakarak evine koşar. Rezervasyon görevlisi tıpkı çizgi romanda olduğu gibi öldürülmesini engeller ve ona yardımcı olur. Film biter.

Kendi adıma bu tarz uyarlamaları; eğer başarılıysa, çok seviyorum. Teks okurları beni bağışlasın ama genel olarak Teks okumak benim için işkenceden farksız da olsa bu hikayeyi arşivime koyuyor olmaktan ayrıca mutlu olduğumu belirtmek isterim. Önerim filmi izleyerek sahneleri/sayfaları karşılaştırmanızdır. 

İyi okumalar dilerim.






2 yorum:

Unknown dedi ki...

Teks candır :)

Adnan dedi ki...

Teks candır :)

Linkler

Related Posts with Thumbnails