23 Temmuz 2015 Perşembe

ÇROP 8 Yaşında Kırkıncı Yazı: Yıl 1602

Emre Ekizoğlu
...

Bilinmeyen bir sebepten ötürü olması gerekenden yaklaşık 400 yıl önce ortaya çıkan, yine de burada doğmuş ve yaşamış gibi bir hayatları olan süper kahramanlar evrende bir şeylerin yolunda olmadığının farkındalar ve bunun arkasındaki gizemi çözmeliler.

Çizgi romanın Alan Moore ile birlikte iki tanrısından birisi olan Neil Gaiman’ın yazdığı, Andy Kubert’in çizimlerini, Richard Isanove’un renklendirmesini yaptığı bu başyapıt, bana göre Watchmen ve Sandman ile birlikte “Gelmiş Geçmiş En İyi Çizgi Romanlar” tahtını paylaşıyor. Bir solukta bitireceğiniz bu çizgi romanı okuduğunuzda çizgi roman kavramına bakış açınız kesinlikle değişecek.

8 bölümlük çizgi roman, Marvel kahramanlarının Elizabeth döneminde yaşadığı bir zaman çizgisinde geçiyor. Evrenlerinin gizemli bir güç tarafından yok edilmesi tehlikesiyle karşı karşıya kalan kahramanlar, bu gizemli güç ile savaşmalılar. Nick Fury, X-Men, Fantastik Dörtlü, Daredevil, Doktor Strange ve Örümcek Adam gibi iyilerin yanı sıra Doom ve Magneto gibi kötüleri de görebildiğimiz bu çizgi roman adeta bir şölen niteliğinde.
Çok kısa bir şekilde olaylardan da bahsetmek istiyorum:

Bütün Avrupa’da garip hava olayları paniğe neden olmaktadır. Birçok kişi bu olayların kıyamet alametleri olduğunu düşünse de Kraliçe Elizabeth için çalışan Doktor Stephen Strange, doğa üstü bir şeylerin olaylar ile ilgisi olduğunu hissetmektedir. Bu sırada Jerusalem’den çok özel bir silah yola çıkmış ve Kraliçe Elizabeth, İstihbarat Şefi Sir Nicholas Fury’den silahı İngiltere’ye güvenli bir şekilde getirmesini istemiştir. Bu konuda Matthew Murdoch’a güvenen Fury, göreve onu göndermiştir.

Bu olaylar gerçekleşirken Amerika’da kurulan ilk kolonide doğan ilk çocuk Virginia Dare ve koruması Rojhaz’ın da içinde bulunduğu Virginia Maid  isimli gemi İngiltere’ye yaklaşmaktadır.

Ülkemizde basımı Gerekli Şeyler tarafından yapılmış bu başyapıtın baskıları maalesef tükenmiştir. Ancak Gerekli Şeyler’e “Watchmen ve 1602 basımlarını tekrar yapmak gibi bir düşünceniz var mı?” diye sorduğumda Watchmen ile ilgili bir planlarının olmadığını ancak 1602 için takipte kalmamı söylemişlerdi.


En kısa zamanda sahip olamayanlar ve okuyamayanlar için tekrar raflarda görmek dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails