27 Mayıs 2015 Çarşamba

ÇROP 8 Yaşında Yirminci Dördüncü Yazı: THE UNDERWATER WELDER

Sevil Bayrak

THE UNDERWATER WELDER

The Underwater Welder, Kanadalı çizer Jeff Lemire tarafından yazılıp çizilmiş bir grafik roman. Okur anketlerinde 2012 yılının en iyi çizgi romanlarından seçilen The Underwater Welder, sürükleyici ve düşündürücü bir psikolojik gerilim/macera. 

Jack Joseph, 33 yaşındadır ve bir petrol şirketi için denizaltında boru döşemeciliği yapmaktadır. Dışarıdan bakıldığında düzenli bir işi, yakında bir kişi daha eklenecek olan iki kişilik sevimli bir ailesi olan ve sakin bir hayat sürdüğünü tahmin edebileceğimiz Jack’i, kareler ilerledikçe daha yakından tanımaya başlar ve iç dünyasındaki sıkıntılara dahil oluruz. Jack, çocuk yaştayken babasını kaybetmiştir ve babası da tam kendisinin baba olacağı yaşta, boğularak ölmüştür. İşi sebebiyle sıklıkla deniz dibine inmek zorunda olan Jack, bir gün bir kaza geçirip boğulmaktan son anda kurtulunca gitgide babasını daha fazla düşünmeye başlar ve kendisi de baba olmak üzereyken, hayatında son bir kez babasıyla yüzleşmeden sıkıntılarını aşamayacağına karar verir.

Kader, yaşam ve ölüm üzerine bol bol düşünmeye imkan veren The Underwater Welder, sahip olduğumuz şeylerin değerini ne kadar bildiğimizi de sorgulatıyor. Jeff Lemire’nin hafif dağınık ve mükemmel derecede kendine has çizgisi ve üslubu sayesinde vermek istediği mesajları ne çok sert, ne de fazla iyimser aktarıyor ve olay örgüsünde kullanılan geri dönüşler ile şimdiki zaman arasındaki geçişlerle okuyucuyu kendisine bağlıyor. Süperkahramansız çizgi romanları sevenler için kesinlikle kaçırılmaması gerektiğini düşündüğüm The Underwater Welder, henüz dilimize çevrilmemiş olsa da Gerekli Şeyler Yayıncılık üzerinden İngilizce baskısına ulaşmanız mümkün.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails