19 Mayıs 2015 Salı

ÇROP 8 Yaşında On Dokuzuncu Yazı: Magneto - Testament

Murat Orelov (Azerbaycan)
---
Tek ciltlik yani one-story tarzı öyküsünü inceleyeceğiz. Magneto kimmiş, nereden gelmiş, ne yer ne içer hepsini öğreniyoruz! 

Magneto, nam-ı diğer manyetizma lordu, bildiğiniz üzere X-Men diyarında Horde takımının güçlü ve önemli bir karakteri. Onu sadece filmlerden tanıyanlar, bu karakterin aslında ne kadar etkileyici ve trajik bir geçmişe sahip olduğunu bilemeyebilir. Çünkü filmlerde bu konuda bir açıklama yok yada ufak da olsa geçmişine bir gönderme yapılmıyor. En fazla Profesör X ile olan yakınlıklarının başlangıcını anlatıyor (X-Men: First Class). Dolayısı ile bugün, bu gizemli kötü adamın(?) geçmişine bir dalış yapıyoruz. 

Gerçek ismi Max Eisenhardt olan Marvel’ın en harika ikonlarından olan Magneto, yahudi olan ailesi ile beraber Nazi dönemi Almanya’sında yaşamaktadır. Kalabalık ama gerçek anlamda sevgi dolu bir aileye sahiptir. Üstelik birbirlerine de oldukça bağlıdırlar. Max hikayenin başında 9 yaşında olup, Aryan ırkının bulunduğu bir okulda okumaktadır. Okulda annesi ile beraber çalışan, yine kendi yaşında bir Roman kızı olan Magda’yasaf, temiz –çocuksu duygular beslemektedir. Başlangıcı genel hatları ile bu şekilde. Daha sonra sevgili Magneto’muzun başına gelenler, az çok Nazi dönemine ait bir şeyler okumuş, dinlemiş olanların tahmin ettiği gibi…

Max’ın hayatında dönüm noktası olan, bu eserin de oldukça etkileyici bir kısmı olan, kurşuna dizilme sahnesi gerçekten inanılmaz. Max’in ve ailesinin gözlerindeki çaresizliği, kendilerine doğrultulmuş namluların gölgesinden görebilirsiniz. Bu kısımda biraz detaylı açıklama yapmak zorundayım çünkü okumayan arkadaşlarında bir şekilde dikkatini çekecek nokta bu kısımda fazlası ile bulunuyor. Tüm ailesi ile beraber kurşuna dizilen Max, bir çukura gelişi güzel atılıyor ve tahmin edersiniz ki kendisi tek kurtulan oluyor. Nedeni ise bildiğiniz gibi Max’ı Magneto yapan özellik. (Bu eserde Max’ın manyetik özelliğine çok az değinilmiş.) 


Max’ın çukurdan kurtulduktan sonraki hikayesi ise Schindler’in Listesi’ni aratmayacak denli yürek parçalayıcı… Masum bir çocuğu, bir dark village haline getiren olaylar silsilesinden sonra ben şahsen Magneto için ‘dünyayı yıksa’ yeridir demişimdir. Eh, sonradan onayakın şeyler de yapmadı değil. X-men-magneto-testament-cover Hikaye, Max’ın Nazilerden kaçması, yakalanışı, Auschwitz’de geçirdiği 2 yıl ve orada yaşadıklarını konu alıyor. Bu kadar bilindik bir konuda, odak noktasında bir süper kahraman olunacak onu birden klişe olmaktan çıkıyor.

Greg Pak (yine Pak, hep Pak!), burada da yine sürükleyici, okuyucuyu içine hapseden bir dünya yaratmış. Ben hep diyorum bu adam işini gerçekten biliyor. CarmineDi Giandomenico’nun taramaları gerçekten çok etkileyici. Alışılmış güçlü, kısa ve sert vuruşlu çizimlerin aksine, daha titrek, daha çekingen ama daha fazla ‘kelime yüklü’. Hikaye ile tamamen bütünleşmiş bir tarz. Renklendirenler, Matt Hollingsworth, Marko Djurdjevic ise dönemi anlatan renkleri adeta konuşturmuşlar. Sayfalara bakınca, tavan arasından yıllar sonra çıkan, tozlanmış, yıpranmış bir fotoğraf albümüne bakıyormuş izlenimine kapılabilirsiniz. Gerçekten bir ekip olarak dört dörtlük iş çıkarmışlar. Genel olarak bir çizgi roman bekleyenler, kesinlikle daha fazlasını göreceksiniz.

Eserin en arkasında ise dönemle ilgili çeşitli notlar bulacaksınız. Bir de siyah beyaz resmedilmiş, yine Nazi Almanya’sında geçen etkileyici bir gerçek yaşam öyküsünü bulacaksınız. Ki bu öykü de en az eserin kendisi kadar etkileyici. Nazi’lerin meşhur psikopat bilim adamını da bu hikayede görebileceksiniz (tabii bu bir süpriz değil). Bu öykü, kahramana adanmış olup tüm çizgi roman dünyasındaki çizer-yazar tayfasından ne kadar büyük bir destek aldığını da yine kitabın sonunda göreceksiniz.

Fazla spoiler vermeyeyim biraz heyecanlanın da gidin alın!

Çeşitli ve sağlam otoritelerden tam not almış bu çizgi romanın ödüllerinden bazılarına bir bakalım; Best Mini series of 2008 – IGN Lo Mejor de 2009 – Zona Negativa Favorite Collected Mini series of 2009 – Comic List Best Comic of2009 – You Offend Me You Offend­ My Family Comic Attack Top 5 of2009 list Özetle karşınızda, koleksiyonunuzda kesinlikle olması gereken nadide parçalardan biri bulunuyor. Yeni başlayanların ise hiç bir sıkıntı çekmeden alıp okuyabileceği, hatta çizgi roman evresine adım atmalarını sağlayacak bir ilk basamak olacaktır. Realiteye paralel giden konusu ile muadilleri arasından sıyrılarak tamamen farklı bir yerde duran bu tek hikayelik çizgi romanı bir şekilde edinmenizi şiddetle öneririm.

Rise of the Magneto’ya kadar hayallerinizin peşinde koşmaya devam edin. Kalın sağlıcakla!

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails