5 Mayıs 2015 Salı

Çizgi roman dünyası yasa boğuldu! Bruce Wayne öldü!

Kaynak - Bugün

Batman filminin efsane karakteri Bruce Wayne öldü!

Batman filminin efsane karakteri Bruce Wayne öldü. Dünyaca ünlü süper kahraman Batman’in gizli kimliği Bruce Wayne, DC Comics’in yayınladığı 40. Batman sayısında öldü.


DC Comics’in Çarşamba günü yayınlanan son sayısında ezeli düşmanı Joker ile kavga ettiği sırada parçalanan bir mağaranın içinde hayatını kaybetti. Joker ile birlikte Bruce da ölmesi Batman’e sonsuza kadar veda ettiğimiz anlamına gelmeyebilir. Batman kostümünü başka biri teslim alabilir.

Çizgi roman yazarı Grant Morrison’ın Batman R.I.P hikayesinde de ölmüştü. Ancak Bruce’un birkaç dakika sonra yaşadığı ve aslında zamanda yolculuk yaptığı ortaya çıkmıştı.

İlk defa 1939 yılı Mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahraman BatmanBruce Wayne’i kullanıyordu. Milyarder sanayici, playboy ve hayırsever olan Wayne, henüz çocuk yaştayken anne ve babasının öldürülmesine şahit olmuştu.

Pek çok alanda kendini eğittikten sonra yarasa temalı kostüm ve ekipmanlarıyla suça karşı savaşa başlayan Bruce, lüks hayatını arkasına gizlenerek Batmanolmayı seçmişti.

Birçok aktör tarafından beyazperdeye yansıyan Bruce Watne'i Christian Bale de canlandırmıştı.

BU KEZ GERÇEK Mİ?

Fakat yine de bazı karakterler vardır. Onlara çok dokunmazsınız. Çok dokunmadığınızdan, o karakterlerin ölümleri ekstra vurucu, ekstra parçalayıcı olur. Ne hikmetse çizgi romanların keskin bıçağı onlara çok değmez ve bu yüzden bir kere savrulunca çok garip gelir okuyucuya. Geçtiğimiz çarşamba günü, DC Comics'in yayınladığı 40. Batman sayısında aynen bu yaşandı. Zira bugüne kadarki oturaklı ve tutarlı çizgi roman külliyatında neredeyse hiç doğru düzgün bir şekilde ölmeyen Bruce Wayne'i, resmen kaybettik.

JOKER İLE BERABER SONSUZLUĞA

Bu Grant Morrison'ın Batman R.I.P. hikayesinde de yaşanmış, ama Bruce orada birkaç dakika ölü kalmıştı, sonradan da ortaya aslında zamanda yolculuk yaptığı ortaya çıkmıştı. Onun dışında alternatif "ya şöyle olsaydı" hikayeleri yazıldı, arada alternatif Batman'ler öldü kaldı; ama ana Bruce Wayne'e hiç dokunulmadı. Bugüne kadar. Batman'in en son hikayesi Endgame, vakti zamanında Kara Şövalye'nin o meşhur hikayede söylediği gibi bitti. Joker ve Batman, gırtlak gırtlağa; içinde kilitlendikleri sonsuz savaşın finalinde, parçalanan bir mağaranın dibinde, yan yana, beraber öldüler.

BU SONDU

Endgame hikayesi, Joker'in Death of the Family hikayesinden sonra geri dönüp, Justice League ve Gotham'a toptan saldırısını konu alıyordu ve Batman 35. sayısında, geçtiğimiz ekim ayında başlamıştı. DC Comics Endgame bittikten sonra yayınlanacak Batman hikayelerinde başrol oynayacak ana karakteri geçtiğimiz aylarda göstermiş, elinde silah tutan o robot zırhlı Batman herkese garip gelmişti. Scott Snyder ve Greg Capullo, o zırhın içerisinde Jim Gordon'ın olacağını ima etmişlerdi bir süre önce. Şimdi en azından Bruce Wayneolmadığını kesinlikle biliyoruz. Bruce ölü kalır mı? Belli olmaz, çizgi roman dünyalarındayız hâlâ sonuçta. Ama tek bir şeyden eminiz, geri gelecek olsa da, olmasa da, pelerinli savaşçının son hikayesi bizi bayağı duygulandırdı…

25 Maddede Batman Hakkında İlginç Gerçekler
İster Dark Knight üçlemesinden sonra, ister çocukluğumuzdan beri Batmanhayranı olalım, değişmeyen tek şey hepimizin içinde bir Batman hayranlığının varlığıdır. Batman hakkındaki bilginiz filmler ile sınırlı ise devasa bir çizgiroman geçmişini kaçırıyorsunuz demektir. Bu listede geneli çizgiroman dünyasındanBatman hakkında 25 ilginç bilgiyi derledik.  

1-Bob Kane-Bill Finger ve Bir Efsanenin Doğuşu
Batman'in fikir babası Bob Kane, esinlendiği 3 kaynağı şöyle sıralar: Aktör Douglas Fairbank'in Zorro tiplemesi, Leonardo Da Vinci'nin icatlarından biri ve 1930 yapımı Bat Whispers adlı bir film. Kane'in kafasındaki ilk Batman imajı resimdeki kırmızılı arkadaş idi. "Batman" fikrini paylaştığı çizer Bill Finger, bu görünümü değiştirmeyi teklif eder ve bildiğimiz Batman imajı (ufak farklarla) ortaya çıkar.
2- Silah yoktu hani Bruce?

2- Silah yoktu hani Bruce?
Batman ilk maceralarında (evet, mor bir eldiveni vardı) silah kullanmaktan ve düşmanlarını öldürmekten çekinmiyordu. Bir süre sonra silahlar kayboldu veBatman'in meşhur öldürmeme kuralı ortaya çıktı.

3-Batman olmak o kadar da kolay değil!
İşin ekonomik boyutu bir yana, Bruce Wayne'in eğitim hayatı da oldukça yoğundur. Kriminal bilimler, adli tıp, bilgisayar, kimya, biyoloji, mühendislik dallarında çeşitli üniversitelerden derecelere sahiptir. İspanyolca, Fransızca, Rusça, Japonca, Çince, Arapça (büyük ihtimalle Türkçe de) bilir. Ayrıca 127 (yüz yirmi yedi evet.) farklı dövüş sanatında da ustadır.

4-Batman Harikalar Diyarında!
Batman dünyasında "Alice Harikalar Diyarı" hikayesinden esinlenilmiş bir çok karakter vardır. Gönlündeki Alice'i bulmak için genç kızları kaçıran Mad Hatter'ın zihinsel olarak kontrol ettiği bu "Harikalar Diyarı" çetesi Tweedledum & Tweedledee, March Hare, Lion, Unicorn, Walrus ve Carpenter adlı karakterlerden oluşur.

5-Robin mi? Hangi Robin?
Batman tarihi boyunca bir çok Robin gelip geçmiştir. Ne kadar ilk Robin olan Dick Grayson ön planda olsa da her Robin'in ilginç hikayeleri vardır. Robinlerin sayısı 4'ten fazla da olsa en ünlüleri şunlardır: (Listeception oldu biraz)

- Dick Grayson:İlk Robin, Harika Çocuk.  Sonradan bağımsızlığını ilan edip Nightwing olur.

-Jason Todd : Tarafımızca öldürülür, (ileride anlatılacak),öteki taraftan geri gelir ve Red Hood ismini alır.

- Tim Drake: Bu Robin'in başına öyle çok büyük şeyler gelmez, büyüyünce Red Robin ismini kullanır.

-Damian Wayne: Evet Wayne, Batman'in öz oğlu. İleride kendisinden bahsedilecek.

6-Batman, düşük çizgiroman satışları yüzünden ölecekti.
Evet, DC ComicsBatman'in ilk yıllarında düşük satışlar sebebiyle Batman'i öldürmeyi düşünüyordu. Tabi sonradan farklı hikayelerde öldü, ama sonradan ölmediği anlaşıldı, yani biraz karışık hikaye. Çizgiromanlarda genellikle ölenler bir yolunu bulup illa ki geri gelirler, ama Batman gibi bir kahramanı ekonomik sebeplerden dolayı hiç bilmiyor da olabilirdik.

7- Zaten öldü de.
Bahsettiğimiz gibi Batman bir ara çizgiroman dünyasında ölü olarak kaldı. Tüm kahramanların toplanarak başa çıkmaya çalıştığı büyük kötü Darkseid'ın omega ışınına maruz kalan Batman, görünürde öldü. O zamana kadar etkisi bilinmeyen bu ışının aslında kişiyi zihinsel olarak geçmişe gönderdiği sonradan anlaşıldı. Kurtulmak için zaman çizgisinde yolunu bulmaya çalışan Batman, mağara adamı, korsan, kovboy gibi tarihi figürlere dönüşerek günümüze gelmeyi başardı, yani bir nevi ölümden döndü.

8- Alternatif Batman'ler
Çizgiroman dünyasında birçok alternatif dünya var. Bunlarda her karakter farklı şekilde ele alınıyor. Batman'in bazı alternatif versiyonunlarını sıralarsak: Nazi, Sovyet, vampir, korsan, steampunk,...

9-Jason Todd'u kim öldürdü?
Çizgiroman takip ediyorsanız cevabınız "Joker" olur, ve haklısınız da. Ama 2. Robin'in asıl katili Joker değil, biziz ,yani okurlar. Jason Todd'un akibeti okurların telefonla katılacağı bir ankete bağlandı, ve okurlar oy birliğiyle Robin'in ölümüne karar verdi. Bir söylentiye göre, ölüm oylarının çoğunluğu programlanmış bir telefondan geldi, yani bir Jason Todd düşmanı okur da asıl katil olabilir. Ama kendinizi o kadar da suçlamayın, zira Jason sonradan Red Hood olarak geri geldi çizgiromanlara.

10-Luke Skywalker=Joker?
Heath Ledger Joker'inin hayranı mısınız? Luke Skywalker ondan çok daha önce "orijinal" Joker'di."Nooooooooo!" diyenleri duyar gibiyim, ama efsanevi çizgi dizi "Batman The Animated Series" başta olmak üzere tüm animasyon dizi-filmlerde ve meşhur Arkham oyunlarında Joker'i Mark Hamill seslendiriyor.

11-Batman DC ile sınırlı değil!
Çizgiroman firmaları ortak yapımları sever, DC de buna istisna değil. Batman'in şimdiye kadar aynı eserde yer aldığı (crossover) karakterlerden bazıları: Alien&Predator, Hellboy, Punisher, Daredevil, Judge Dredd ,Spiderman, Maske (evet o yeşil olan), Sherlock Holmes, Spawn... Bir tek Gazman eksik herhalde.

12-Bruce mu Wayne? Zengin bebe mi?
Batman'in "gizli" kimliği o kadar da gizli değil aslında. Gerçek ismini bilenlerin kısa bir listesini yaparsak; tüm Bat-family (Robinler ,Batgirl'ler, Alfred...), tüm Justice League (Superman ,Wonder Woman, Flash, Green Lantern...), birçok düşmanı (Bane, Ra's Al Ghul, Hugo Strange, Riddler...). Joker de birçok defa bunu öğrenme imkanına sahip olsa da hiç umrunda olmamıştır, çünkü onun için maskenin arkasındaki değil Batman asıl gerçektir.

13-Batman'e sesini veren efsane: Kevin Conroy
Mark Hamill'in Joker'inden bahsetmiştik. Batman'e arkasındaki sesin sahibi de Kevin Conroy. Batman hayranlarının aklındaki asıl Batman sesi Christian Bale'in anlaşılmaz hırıltısı değil Kevin Conroy'un sesidir. Tüm animasyonlarda ve Arkham serisinde dinlediğimiz Conroy'u Stan Lee-Marvel misali DC filmlerinde de görmek isteriz. Tabii asıl Bob Kane'i görmek isterdik ama kendisini kaybedeli 16 sene oldu :( .

14- Batman Bilimi!
Okulda Batman bilimi öğrenmek ister miydiniz? O zaman Victoria Üniversitesi tam size göre. "The Science of Batman" adındaki ders,  Batman'den örnekler ile bir insan vücudunun maksimum kapasitesi, en iyi egzersiz metodları ve iyileşme sürecinden bahsediyor.

15-Babası da Batman'di!
Tabi böyle deyince kulağa saçma geliyor ama durum şu: "Flashpoint" adlı hikayede Flash geçmişe gidip istemeden tarihin ayarlarıyla oynar.Bu gerçeklikteBatman'in anne-babasının öldüğü gecede onların yerine minik Bruce ölür, babası Thomas Wayne intikam yemini içerek Batman olur. Bu Batmanversiyonu şiddeti sever, silah ve el bombaları yanından eksik olmaz. Anne Martha Wayne ise şok sonucu aklını kaybeder ve... resimdeki gibi işte. Yani bu farklı realitelerde çok ilginç şeyler olabiliyor.

16-Dark Claw: Batman + Wolverine!
Hem Batman hem de Wolverine hayranıysanız bu haber sizin için geliyor. Yukarıda DC ile diğer firmaların ortak yapımlarından bahsettik. Marvel ile olan bir ortaklık fazla ilerleyince ortaya Amalgam evreni çıkıyor. DC ve Marvel'dan birer karakterin birleşimiyle ortaya çıkan karakterlerden biri de Dark Claw (Kara Pençe). Joker'e kolay gelsin artık.
17-New York'un kahramanı Batman!

17-New York'un kahramanı Batman!
Çizgiromanların en meşhur şehri Gotham, ilk çizgiromanlarda yoktu. Batman, bildiğimiz New York şehrinde suça karşı savaşıyordu. Sonradan Gotham ismi verilen şehirden, Batman yazarı Frank Miller şöyle bahsediyor: "New York'un gündüz hali Metropolis (Superman'in şehri) ,gece hali de Gotham'dır." Aslında Gotham ismi, Batman dünyasında kullanılmadan çok  önce New York'un bilinen diğer isimlerinden de biridir.

18-En geniş aile Bat-family!
Batman ne kadar "Ben yalnız çalışırım" havalarında olsa da, çizgiromanlardaki en kalabalık süperkahraman topluluğuna sahip. Resimdekileri sol baştan sayarsak: Barbara Gordon (Oracle, ilk Batgirl), Helena Wayne/Bertinelli (Huntress), Stephanie Brown (2. Batgirl), Cassandra Cain (3. Batgirl), Selina Kyle (Catwoman), Bruce Wayne (Batman) Dick Grayson (ilk Robin, sonradan Nightwing, bir süreliğine de Batman), Tim Drake (3. Robin, sonradan Red Robin), Damian Wayne (4. Robin), Jason Todd (2. Robin, sonradan Red Hood)Batman Beyond (Terry McGinnis), Alfred Pennyworth.

19-Batman'in çocukları ile imtihanı
Batman'in en çok bilinen (başka da yok sanki) çocukları Damien Wayne ve Helena Wayne. Huntress'i Arrow dizisinden bilenler vardır, ama bu versiyonu ordaki ile aynı kişi değil. Earth-2 adlı realitede Catwoman ve Batman'in kızı olan Helena, Huntress kimliği ile kötülere karşı savaşır. Batman'in Talia Al Ghul (Ra's Al Ghul'un kızı) ile olan birlikteliğinden de Damian doğar, o da Robin olarak babasına yardımcı olur. Tabii bu ikisi de problemli karakterlerdir, genelde bulundukları yerde şiddetli kavgalara sebep olurlar.

20-Batman de yüzük modasına uymuştur.
Batman hayranıysanız ve bu listeyi buraya kadar okuduysanız Green Lantern'i (Yeşil Fener) de duymuşsunuzdur. İradeyle çalışan bir yüzük, Batman gibi bir irade abidesini görmezden gelemezdi herhalde. Ayrıca Batman korkunun gücüyle çalışan sarı yüzüğün de (Sinestro birliği yüzüğü) hedefi olmuştur, ama iki yüzüğü de kısa süreli kullanmayı tercih etmiştir.

21-Matches Malone: Mafyanın yeni yüzü
Bruce Wayne'in Batman dışındaki bir diğer kimliği de "Matches Malone". Gotham'ın derin suç örgütünü kökten çözmek isteyen Batman, Matches Malone adındaki ölmüş bir sokak serserisinin kılığına girerek uzun süre mafyada takılır. Bu sırada üstün taklit ve kılık değiştirme yeteneklerini de göstermiş olur.

22-Anti-Batman veya zıt Batman: Owlman
Her kahramanın tam karşıtı olan bir düşmanı vardır. Batman için bu anti-Batman makamı birçok kötüye verilebilir, Joker, Bane, Hush, Prometheus.. Ama bu ismi asıl hakeden Owlman'dir. Tüm Justice League'in kötü versiyonunu barındıran Earth-3'ün Batman'i olan Owlman, üstün zekasını, dövüş yeteneklerini ve intikam duygusunu dünyayı, hatta evreni yok etmek için kullanır.

23-Batman'in beşinci boyuttan gelen hayranı: Bat-mite!
Batman mitolojisindeki en ilginç varlıklardan biri de Bat-mite. Beşinci boyut denen (Salih ile bir ilgisi yoktur herhalde) bir alemden gelen bu cin benzeri yaratık, Batman'in en büyük hayranıdır. Superman'in aynı boyuttan gelen Mr. Mxyztplk adlı bir düşmanı vardır, ikisi de arada bir takıntılı oldukları kahramanın başına garip işler açarlar.

24-Batman Batman'da!
Batman ve diğer Justice League üyelerinin Türkiye'de geçen macerasını duydunuz mu? Duymadıysanız, bir generalin büyü kullanarak darbe yapmaya çalışması ve bunu engellemeye çalışan Türk kahraman Janissary (Yeniçeri, ne kadar bayan da olsa) ile JL arasındaki ortaklığı anlatıyor. Hikayenin sonuBatman'da geçiyor, ve bunun muhabbetini Batman bizzat kendisi de yapıyor.

25-Batman: Belediyenin Yükselişi
Batman demişken (şehir olan), 2008 yılında gişeleri dağıtan The Dark Knight filminden sonra Batman Belediyesi yönetmen Christopher Nolan'a şehrin ismini izinsiz kullandığı için dava açmaya kalkışmış. O zamana kadar nasıl dayanmışlar acaba? Sonuçta Batman bu ismi 75 yıldır kullanıyor.

Kaynak - Medya Faresi

Batman'i sonunda öldürdüler

Batman’in en son hikayesi Endgame, vakti zamanında Kara Şövalye’nin o meşhur hikayede söylediği gibi bitti. Joker ve Batman, gırtlak gırtlağa; içinde kilitlendikleri sonsuz savaşın finalinde, parçalanan bir mağaranın dibinde, yan yana, beraber öldüler.

Çizgi romanlarda ölüm genel olarak çok da önemsenmeyen; alelade geçilen bir şeydir. Pek üzerinde durulmaz. O kadar fazla karakter o kadar fazla seri ve hikayede o kadar fazla kere ölüp dirilmiştir ki; insan ciğerinden çok sevdiği bir kahraman ölünce artık dönüp bakmayacak kıvama gelir. Tüm çizgi roman yazarları ve çizerleri, adeta Zincirlikuyu mezarlığının üzerinde yazan şiarı örnek belleyerek yaratırlar hikayelerini. Ama o şiarı biraz da yanlış anlamışlardır. Çizgi romanlarda her canlı, bir kere değil, birkaç kere ölümü tadar.


Fakat yine de bazı karakterler vardır. Onlara çok dokunmazsınız. Çok dokunmadığınızdan, o karakterlerin ölümleri ekstra vurucu, ekstra parçalayıcı olur. Ne hikmetse çizgi romanların keskin bıçağı onlara çok değmez ve bu yüzden bir kere savrulunca çok garip gelir okuyucuya. Geçtiğimiz Çarşamba günü, DC Comics’in yayınladığı 40. Batman sayısında aynen bu yaşandı. Zira bugüne kadarki oturaklı ve tutarlı çizgi roman külliyatında neredeyse hiç doğru düzgün bir şekilde ölmeyen Bruce Wayne’i, resmen kaybettik.


Bu Grant Morrison’ın Batman R.I.P hikayesinde de yaşanmış, ama Bruce orada birkaç dakika ölü kalmıştı, sonradan da ortaya aslında zamanda yolculuk yaptığı ortaya çıkmıştı. Onun dışında alternatif “ya şöyle olsaydı” hikayeleri yazıldı, arada alternatif Batman’ler öldü kaldı; ama ana Bruce Wayne’e hiç dokunulmadı. Bugüne kadar. Batman’in en son hikayesi Endgame, vakti zamanında Kara Şövalye’nin o meşhur hikayede söylediği gibi bitti. Joker ve Batman, gırtlak gırtlağa; içinde kilitlendikleri sonsuz savaşın finalinde, parçalanan bir mağaranın dibinde, yan yana, beraber öldüler.


Endgame hikayesi, Joker’in Death of the Family hikayesinden sonra geri dönüp, Justice League ve Gotham’a toptan saldırısını konu alıyordu ve Batman 35. Sayısında, geçtiğimiz Ekim ayında başlamıştı. DC Comics Endgame bittikten sonra yayınlanacak Batman hikayelerinde başrol oynayacak ana karakteri geçtiğimiz aylarda göstermiş, elinde silahtutan o robot zırhlı Batman herkese garip gelmişti. Scott Snyder ve Greg Capullo, o zırhın içerisinde Jim Gordon’ın olacağını ima etmişlerdi bir süre önce. Şimdi en azından Bruce Wayne olmadığını kesinlikle biliyoruz. Bruce ölü kalır mı? Belli olmaz, çizgi roman dünyalarındayız hâlâ sonuçta. Ama tek bir şeyden eminiz, geri gelecek olsa da, olmasa da, pelerinli savaşçının son hikayesi bizi baya duygulandırdı…

...
Kaynak - Süper Haber


Çizgi roman dünyası yasa boğuldu! Bruce Wayne öldü!


Dünyaca ünlü süper kahraman Batman’in gizli kimliği Bruce Wayne, DC Comics’in yayınladığı 40. Batman sayısında öldü.


DC Comics’in Çarşamba günü yayınlanan son sayısında ezeli düşmanı Joker ile kavga ettiği sırada parçalanan bir mağaranın içinde hayatını kaybetti. 
Joker ile birlikte Bruce da ölmesi Batman’e sonsuza kadar veda ettiğimiz anlamına gelmeyebilir.
Çizgi roman yazarı Grant Morrison’ın Batman R.I.P hikayesinde de ölmüştü. Ancak Bruce’un birkaç dakika sonra yaşadığı ve aslında zamanda yolculuk yaptığı ortaya çıkmıştı.
Dünyaca ünlü ekonomi dergisi Forbes'un parodi olarak hazırlanan kapağında  Bruce Wayne, "Gotham'ın en zengin adamı" başlığıyla yer alıyordu.
İlk defa 1939 yılı Mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahraman Batman, Bruce Wayne’i kullanıyordu. Milyarder sanayici, playboy ve hayırsever olan Wayne, henüz çocuk yaştayken anne ve babasının öldürülmesine şahit olmuştu.
Pek çok alanda kendini eğittikten sonra yarasa temalı kostüm ve ekipmanlarıyla suça karşı savaşa başlayan Bruce, lüks hayatını arkasına gizlenerek Batman olmayı seçmişti.
...
Kaynak - Radikal 

Bruce Wayne öldü


Dünyaca ünlü süper kahraman Batman'in gizli kimliği Bruce Wayne, DC Comics'in yayınladığı 40. Batman sayısında öldü.
Dünyaca ünlü süper kahraman Batman ’in gizli kimliği Bruce Wayne, DC Comics’in yayınladığı 40. Batman sayısında öldü.
DC Comics’in Çarşamba günü yayınlanan son sayısında ezeli düşmanı Joker ile kavga ettiği sırada parçalanan bir mağaranın içinde hayatını kaybetti. Joker ile birlikte Bruce da ölmesi Batman’e sonsuza kadar veda ettiğimiz anlamına gelmeyebilir.
Çizgi roman yazarı Grant Morrison’ın Batman R.I.P hikayesinde de ölmüştü. Ancak Bruce’un birkaç dakika sonra yaşadığı ve aslında zamanda yolculuk yaptığı ortaya çıkmıştı.
İlk defa 1939 yılı Mayıs ayında Detective Comics'in 27. sayısında çizilen bir çizgi roman süper kahraman Batman, Bruce Wayne’i kullanıyordu. Milyarder sanayici, playboy ve hayırsever olan Wayne, henüz çocuk yaştayken anne ve babasının öldürülmesine şahit olmuştu.
Pek çok alanda kendini eğittikten sonra yarasa temalı kostüm ve ekipmanlarıyla suça karşı savaşa başlayan Bruce, lüks hayatını arkasına gizlenerek Batman olmayı seçmişti.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails