28 Nisan 2015 Salı

ÇROP 8 Yaşında İlk Yazı: Batman – Pelerinli Süvariye Ne Oldu?

Umut Emre Ertencan
---
Neil Gaiman tarafından kaleme alınmış olan bu hikaye her zaman karşılaştığımız Batman hikayelerinden tamamen farklı. Hikayemiz Gotham’da başlıyor. 

İlk olarak Selina Kyle arabası ile bir dükkana yanaşıyor. İçeride barmenlik yapan kişi ise Joe Chill. Evet yanlış duymadınız. Normalde ölü olması gereken ve Bruce’un ailesini öldüren kişi Selina’nın girdiği dükkanda barmen. Hatta Selina ona “Öldüğünü duymuştum” der. Aldığı cevap ise “Her şey başladığında buradaydım. Sonunu kaçıracak değilim.” Selina Kyle arka tarafta bulunan gizli alana girdiğinde ise okuyucu gerçek anlamda şoka uğrar. İçeride Batman’ın azılı düşmanları bir tabut’un başındalar. Bu tabut ise... Batman’ın tabutu.

Bu konuda şoka uğrayan tek kişi okuyucular değildir. Batman olayın başından beri birisi ile konuşur ama ne Batman ne de konuştuğu kişi gözükmezler. Derken herkes sıra ile herkes kendi Batman ile son görüşme hikayesini anlatır. Kedi Kadın, Batman’ı nasıl öldürdüğünü anlatır. En şaşırtıcı hikayeye sahip olan kişi ise Batman’e en yakın olan kişiden geliyor. Alfred... Efendisinin ailesini kaybettikten sonra suçla savaşmaya karşı verdiği savaşta ona nasıl destek olduğunu anlatıyor. Ama Efendisinin savaşacağı suçlu kalmayınca üzülmesine dayanamayıp “Riddler” gibi kötü adamları yarattığını itiraf ediyor. En şaşırtıcı olan kısmı ise kendisinin JOKER olduğu itiraf ettiği sahne oluyor. Bu sahnede ilk önce kafası karışan Batman oturanlar arasına baktığında Joker’i görüyor. Olayları kavraması ise gerçekten uzun sürüyor. Hatta konuştuğu kişi ile bir diyaloğu şöyle;

Ben öldüm mü?” 
Henüz değil” 
Öyleyse bana neler olup bittiğini anlat” 
Sen dünyanın en büyük dedektifisin Bruce. Neden kendin çözmüyorsun?

İlerleyen zamanlarda konuştuğu kişinin annesi olduğunu görüyoruz. Batman tüm şehre iyi geceler diliyor. Ve hayata gözlerini yumuyor. Ama hemen ardından Batman logosu iki ele dönüşüyor. O eller ise bir bebek tutuyor. O bebek ise Bruce Wayne. Öznel bir düşünce ile son bulan çizgi roman herkes kendi sonunu yaratıyor.

Bana göre son kısım gerçekten etkileyiciydi. Batman aslında ailesi olunca var olmamış. Bruce zaten Batman olarak doğmuş. Ve her ölümünde Batman olarak tekrar doğuyor.

Kitabın en son kısımlarında ise Küçük hikayeler yer almaktadır.

Bu güzel eseri Türkçe’ye çeviren ve koleksiyonlarımızın bir parçası yapan JBC Yayıncılığa teşekkürlerimi sunuyorum.

1 yorum:

BAHADIR dedi ki...

Bu "Her ölümde tekrar doğma" konseptini en son "THOR-RAGNAROK" ta okumuştum... Bir anlamda sanki Batman'e "tanrı" vari bir konsept yüklemek gibi bir şey olmuş...

Eh O'da "korku tanrısı" zaten...

Linkler

Related Posts with Thumbnails