26 Kasım 2014 Çarşamba

"Nesiller, çizgi roman ve çizgi filmle kurtarılır"

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Çizgi roman yazarı Suat Turgut, gençleri uyuşturucudan ve terörden kurtarmanın yolunun onlara ilk duyguları, fikirleri doğru vermekten geçtiğini, ilk fikirlerin de bilinçli hazırlanan çizgi roman ve çizgi filmlerle aktarılabileceğini söyledi. 

Sosyal antropolog ve çizgi roman yazarı Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğun ilk dönemlerinin önemli olduğunu, "7'sinde ne ise 70'inde de o" sözünün bu durumun en güzel göstergesi olduğunu belirtti. 
Küçük yaşta köpekten korkanın büyüyünce de korktuğunu, içine kapanık olanın bu şekilde devam ettiğini dile getiren Turgut, ilk kayıtların doğru inşa edilmesinin önemli olduğunu aktardı. 
Turgut, insan davranışlarının altında yatan bazı sebepler olduğunu, bu sebeplerin davranışları tetiklediğini kaydederek, "Biz doğru sebepleri inşa edersek, gençliğimizi kötülüklerden kurtarabiliriz. Gençleri uyuşturucudan, terörden kurtarmanın tek yolu onlara ilk duyguları, fikirleri doğru vermekten geçer. İlk fikirler de bilinçli hazırlanmış çizgi roman ve çizgi filmlerle verilir" diye konuştu. 
Çanakkale Zaferi ve Kıbrıs Barış Harekatı gibi konularda çizgi roman okuyan çocukların vatan sevgisini ve hayatını vatanına adayan kahramanları öğrendiğini ifade eden Turgut, çocukların bu tarz eserlerden ders alınmazsa aynı acıların tekrar yaşanacağını fikrini de çıkaracağını dile getirdi. 
Turgut, küreselleşmenin getirdiği olumsuz havanın çocukları milli bilinçten uzaklaştırdığını söyleyerek, şöyle devam etti: 
"Çocuklar, en iyi çizgi roman ve çizgi filmlerle bilinçlendirilir. Çocuklara ilk kayıtları bu yollarla vermeliyiz. Bu konuda çok dikkat edilmesi gerekir. Çizgi roman ve çizgi film ile çocukları eğiterek, onları uyuşturucudan, terörden, kötü alışkanlıklardan koruyabilir, onlara milli bilinci aşılayabilirsiniz. Doğru hazırlanmış çizgi roman ve çizgi filmler geleceğimizi kurtarmak için en büyük projedir. Nesiller, çizgi roman ve çizgi filmle kurtarılır. Çocuklar bilinçli hazırlanan, özellikle yerli olmayan bazı çizgi filmlerle elimizden alınıyor haberimiz yok. Bu çizgi filmlerin mutlaka yabancı olması da önemli değil." 
Suat Turgut, çizgi filmlerle yaratılan sahte sanal kahramanlarla çocukların sadece tüketici konumuna düşürülebileceğini savunarak, bazen bilinçli olarak hazırlanan bir haberin bile çocukları olumsuz yönde etkileyebileceğini vurguladı. 
- "25. kareyle istenilen mesaj verilir" 
Görsellerin akılda kalıcı özelliğine değinen Turgut, insan hafızasının kaydettiği bir görseli üzerinden 50 yıl geçse de görünce hatırladığına dikkati çekti. 
Turgut, ekrandaki bir saniyelik görüntünün 24 kareden oluştuğunu anlatarak, "Sinema bandında, saat, dakika, saniye olarak bir diziliş vardır. Saniyeden sonra kare gelir ve bir saniye 24 karedir. Buraya sıkıştırılan 25. kareyle istenilen mesaj verilir. 25. kare anlıktır. Yani görüntü saniyede 24 değil 25 görüntü olur. Kareler 25 olunca, bir anda bir görüntü gelir ve anında kaybolur. Bu çerçevede 25. kare bilinç altına mesaj göndermek için kullanılır. Göz bunları görmüyor ama saniyenin üç binde biri gibi bir zaman aralığında, bu görüntü bilinçaltına ulaşıyor. Bu gizli mesajlar sayesinde, o reklamı, diziyi, filmi ya da herhangi bir resmi hazırlayan kişinin hedefine, niyetine ve ideolojisine göre verilmek istenen mesaj alıcıya gönderiliyor" değerlendirmesinde bulundu. 
Kendisinin milli değerleri ön planda tutan çok sayıda çizgi romanı olduğunu kaydeden Turgut, bu çizgi romanları okuyan çocukların öğretmenleri ve ailelerinden olumlu dönüşler aldıklarını bildirdi. Turgut, bu tarz milli eserlerin öneminin her geçen gün daha fazla anlaşılacağının altını çizdi. 

Kaynak - Bugün

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails