12 Mayıs 2014 Pazartesi

Marvel Comics TOP 10

Ümit Kireççi
Kaynak - Newsrama
---
Birisi bana Marvel Comics'in en iyi 10 hikayesiyle ilgili liste hazırla deseydi herhalde aşağıdaki listenin %80'ini gerekçelerimle birlikte sıralardım göğsümü gere gere. Newsrama editörü Lucas Siegel'in sıraladığı hikayeler kesinlikle kayda değer ve önemli. Hatta daha da vakit geçirilmeden basılması gerekenler olarak duruyor karşımda. İlk sırada yer alan altı sayılık şaheser ise Türkçe okumayı sabırla beklediklerim arasında yer alıyor:

10 - Days of Future Past

Gerekli şeyler yayıncılık tarafından basıldığını bildiğimiz bir şaheser. Uncanny X-Men 141-142. sayılarında yer alan öykünün bu kapağı herhalde en çok taklit edilen kapaklardan biri olmaya da adaydır bence. Hikayede distopik bir dünya ele alınmış. Kılık değiştirebilen mutant Mystique'nin bir senatörü öldürmesiyle gelecek değişmiş, insanlar mutantları avlamaya başlamıştır. Sonrasında da... Gerekli Şeyler'den gerekli bir şey işte. Alın okuyun bence.  

9 - Annihilation
Bu konuda daha önce de yazmıştım: ANNIHILUS: Klişe Kötüden Dehşete Evrim
Marvel Comics 2006 yılında Keith Giffen'in liderliğinde kurduğu ekiple evreninde atıl kalmış olan kozmik karakterlerini harekete geçiriyor ve muhteşem bir efsaneyi sunuyordu okurlarına. Fantastik Dörtlü'den tanıdığımız Annihilius karakterinin devleştiği hikaye kesinlik okunmaya değer.
Not - Yaklaşık aynı mantıkla DC Comics'in ele aldığı hikayenin de aynı tarihlerde yayınlanmış olması da kaçınılmaz rekabete dikkat çekiyor.    

8 - The Coming of Galactus
Stan Lee - Jack Kirby ikilisinin yaratımı Galactus'un Marvel evrenine giriş yaptığı sayı. Fantastic Four'un 48-50 sayıları arasında geçen hikaye bilindiği üzere Silver Surfer'in efendisine isyanıyla noktalanmış, dünya ve kainat yeni bir kahraman kazanmıştır bu sayıda.  

7 - Daredevil: Born Again
Örümcek Adam hikayelerine konuk olduğunda son derece karizmatik bulduğum Daredevil'i kendi serisinden okumaya kalkıştığımda nasıl hayal kırıklığı yaşadığımı anımsayınca Frank Miller - David Mazzucchelli ikilisinin ne büyük iş başardığını daha iyi anlamıştım. İkinci sınıf öykülerin ve içeriğin bir anda kalite sınıfı atladığını söylemek yanlış olmaz bence. Daredevil'in 227-231 sayıları arasında yer alan ve 233'e kadar yan etkileri süren "Born Again" The Kingpin, Ben Urich, Nuke ve Captain America'lı oyuncuların yanı sıra dinin bile yer aldığı hayli aksiyon dolu bir macera. 

6 - Secret Wars 1
B Yayınlarının Örümcek Adam dizisinde kahraman bir uzay yapıtına girer ve kaybolur, bir sonraki sayıda siyah bir kostümle geri dönerdi ya hani. İşte o arada 12 sayılık Secret Wars öyküsü yaşanıyordu aslında.Sene 1984. 
Beyonder adlı tanrısal bir varlık soyut erdemler hakkında bilgi almaya çalışırken iyi ve kötü arasındaki ayrımı çözümlemek için kahramanlarla baş düşmanlarını kaçırmaya karar verir. Onları uzak galaksideki bir gezegende kapıştıran Beyonder sayesinde Marvel da muhteşem bir klasiğe imza atmış olur. Ancak bu kapışmanın ikincisinin aynı kalitede olduğunu söylemek biraz zor.

5 - Age of Apocalypse
Onuncu sıradaki hikayenin aksine bu defa Magneto'nun başını çektiği mutantlar kazanmış, dünyanın yönetimini ele geçirmişlerdir. Birçok iyi mutant da onların safına katılmıştır. İnsanların cesetlerinin okyanusları kapladığı, hayvanlar gibi güdüldükleri ve üzerlerinde deneyler yapıldığı dünyanın kurtuluşu mümkün olacak mıdır? Bu alternatif öyküde bunun yanıtı yer almaktadır.
Wolverine'in bir elinin kopuk olması belki çok şeyi açıklar... Gerisi hikayede saklı.

4 - Civil War
"Ya maskelerinizi çıkarın ya da işi bırakın"... Hükumetin bu çağrısı sebepsiz değildir aslında. TV'ye reality show çeken bir grup genç kahraman kötü adam yakalarken onlarca çocuğun ölmesine sebep olurlar. Bu kahramanlık olayının denetim altına alınması gündeme gelir ve kahramanların bir kısmı bunu kabul ederken Captain America'nın başını çektiği bir grup bireysel özgürlüğü savunarak buna karşı çıkar. kahramanlar arasında iç savaş başlar.
DC Comics'in 1980'lerde bıraktığı Alan Moore'un da Watchmen'de işlediği bir hikaye olmakla birlikte kendine özgü yapısıyla okunmaya değer bir hikaye. Marmara Çizgi ve Gerekli Şeyler tarafından dilimize kazandırılmış olması da okurun kazancı.

3 - Gwen Stacy'nin Öldüğü Gece
Amazing Spidr-Man'in 121-122. sayılarında gerçekleşen olayda Peter Parker'ın aşık olduğu kız en büyük düşmanı tarafından öldürülüyordu. Ardından da kendisi ölüyordu. 1973 yılından itibaren Örümcek Adam'ın peşini bırakmayacak ikinci vicdan azabının hikayesi hayli dokunaklı.

2 - The Dark Phoenix Saga
Gerekli Şeyler'in Klasik X-Men dizisinde Dark Phoenix'e dönüşen Marvel Girl'ün hikayesini okuduysanız bu değişimin ardında yatan gerçeğin ve bunun neden olacağı sonuçların da takipçisi olmak istemeniz kaçınılmazdır sanki. 1976 yılında (101-108) gerçekleşen bu dönüşümün krize dönüşerek sagaya dönüşmesi 1980'i (129-138) bulmuş. Uzun ve zorlu bir hikaye. 
Chris Claremont - John Byrne ikilisinin imzalarını taşıyan öyküde kafayı sıyıran Phoenix bir güneşi yutarak üzerinde yaşam olan bir gezegeni yok ediyor ve... Okuyun işte!

1 - The İnfinity Gauntlet
1991 yılında ortaya çıkan 6 sayılık şaheserde imzası bulan üç isim de elleri öpülesi ustalar: Jim Starlin, George Perez ve Ron Lim.
Yakında sinemada boy göstermesi beklenen kötü adam, deli titan Thanos'un baş rolünde olduğu hikayede Thanos Thanos Quest ile başlayan arama serüveni sonunda tanrı olabileceği tılsımları ele geçirir. Kadın olarak betimlenen ölüme aşkından dolayı bunu yapan nihilist Thanos insan kahramanların yanı sıra Marvel Evreninin tüm tanrısal varlıklarını karşısına alır. Odin ve Zeus türevi tanrılar da buna dahil olurlar.
İnsan kahramanların kafalrının koptuğu, boğulduğu ve parçalandığı hikayenin devamında çizilen iki seri aynı başarıyı gösterememiş olsa da bu 6 sayı her comics okurunun bilmesi gereken bir başyapıttır bence. İlk sırayı alması da son derece yerindedir.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails