24 Nisan 2014 Perşembe

S. Emre Taşkıran'la Ödül Söyleşimiz

5. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde çizgi roman okurlarının 2013'ün en iyilerini belirlediği oylamada S. Emre Taşkıran En İyi Çevirmen dalında ödüle layık görüldü.

Sayın S. Emre Taşkıran’a birkaç soru sorduk, kısa cevaplar istedik. 

İşte söyleşimiz:
ÇROP - Çizgi romana merakınızı nasıl tanımlardınız? Aşk, çocukluk aşkı, alışkanlık, sanatseverlik, bir parçanız? Neden? Önümüzdeki günlerde yeni projeleriniz olacak mı?

E. Taşkıran - Alışkanlık, hatta en sevdiğim alışkanlığım. Her çizgi roman sever gibi ben de film, roman, video oyunu vb. yaratıcılığın sınırlarını zorlayan hikaye anlatım araçlarını seviyorum ama sanırım en çok çizgi romanı. Diğer türlerin kısıtlamalarından ya da koşullarına kıyasla aktarıcıya verdiği özgürlüğü seviyorum. Jack Kirby, Moebius gibi ustalar zihinlerindeki o müthiş görselliği başka hangi mecrada bize tüm uçarılığıyla iletebilirlerdi.

ÇROP - Bugünlerde çizgi roman yeniden yükselişe geçmiş gibi görünüyor. En azından çeşit arttı... Piyasanın okur-çeşit oranıyla ilgili gözlemleriniz ne yönde?

E. Taşkıran - Çizgi roman okur sayısının gittikçe arttığını düşünüyorum. Tür ve çeşit sayısının artması da o yüzden. 90 ve 2000 kuşakları daha geniş bir içerik yelpazesiyle ilgili. Yayıncılarımızın da okur empatisi yüksek yayıncılar olmasının da etkisi var.

ÇROP - Eserinizin okur kitlesini ve konumunu bizimle paylaşır mısınız?

E. Taşkıran - Thor için konuşursam fantezi ve bilim kurgu türlerini seven herkes beğenecekleri bir hikaye bulabilir. Amerikan çizgi romanında Gümüş Çağ-Bronz Çağ arası geçiş döneminden hikayeler. Hem kahramanların insanlığı, toplumdaki konumları ve genel sorunlar irdeleniyor hem de gezegenleri yıkan dev yaratıklar çekiçle dövülüyor. Görselliği sevenler içinse John Buscema demem yeterli olacaktır.

ÇROP - Bu gözleminize göre Türkiye'deki çizgi romanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

E. Taşkıran - Parlak. Toplum olarak büyük sıkıntılara düşmediğimiz sürece hem yeni hem kalıcı okuyucuların artacağını düşünüyorum.

ÇROP - Türk çizgi romanının çoğalma ihtimalini nasıl görüyorsunuz?

E. Taşkıran - Çoğalıyor zaten. Hâlâ çok az olsalar da Seyfettin Efendi, Emanet Şehir gibi eserler gayet nitelikli ve bizden örnekler. Tür çeşitliliği ve devamlı seriler artmalı ama onun için önce nitelikli çizerlerimiz genç artmalı, ki bence artıyor da. Önlerinde M.K. Perker, Melike Acar, Mahmud Asrar, Yıldıray Çınar şahane modellerin olması kariyer planlarına yeni başlayan pek çok çizgi roman sever öğrenciye ben de yapabilirim dedirtiyor.

ÇROP - ÇROP hakkındaki düşüncenizi alabilir miyiz?

E. Taşkıran - Özveriyle alıştığı aşikar bir platform. Az sayıdaki okuyucunun içerikle buluşabileceği az sayıdaki eski ortamlardan.

ÇROP - Çizgi roman ödüllerinin düzenlenmesini yararlı buluyor musunuz?

E. Taşkıran - Kimsenin bir zararını göreceğini düşünmüyorum. Okuyucu ve yayıncı için bir hareketlilik, bir enerji yaratıyor. Enerji iyidir.

ÇROP - Sizi aday gösteren okurlarla oy vererek ödüle layık bulan okurlara bir mesajınız var mı?


E. Taşkıran - Odin'in bilgeliği yollarına ışık olsun.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails