17 Nisan 2014 Perşembe

Devrim Kunter'le Ödül Söyleşimiz

5. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde çizgi roman okurlarının 2013'ün en iyilerini belirlediği oylamada Devrim Kunter ve eseri Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları En İyi Türk Yazar, En İyi Türk Çizer, En Favori Karakter, En İyi Grafik Roman, En İyi Kapak kategorilerinde toplamda 5 ödüle layık görüldü.

Sayın Devrim Kunter’e bir kaç soru sorduk, kısa cevaplar istedik. 
İşte söyleşimiz:
ÇROP - Çizgi romana merakınızı nasıl tanımlardınız? Aşk, çocukluk aşkı, alışkanlık, sanatseverlik, bir parçanız? Neden? Önümüzdeki günlerde yeni projeleriniz olacak mı?
KUNTER - Keyif aldığım işlerden biri. Seyfettin Efendi üzerinde çalışmaya devam ediyorum. Olağanüstü Maceraların ikincisi üzerinde çalışıyorum. Esrarengiz Hikayelerin ikincisi içinse yazar ve çizerlerle görüşüyorum.
ÇROP - Bugünlerde çizgi roman yeniden yükselişe geçmiş gibi görünüyor. En azından çeşit arttı... Piyasanın okur-çeşit oranıyla ilgili gözlemleriniz ne yönde?
KUNTER - Görünen o ki çeşit artıyor fakat satın alan kitle artmıyor. Orta vadede bu okuyucuları seçim yapmaya zorlayacak ve büyük ihtimalle çizgi roman firmalarını zora sokacak.
ÇROP - Eserinizin okur kitlesini ve konumunu bizimle paylaşır mısınız?
KUNTER - Düşündüğümden daha çeşitli. Hatta Seyfettin Efendi’nin teşkilat olması farklı yaş gruplarının farklı karakterleri sevmesine yol açmış. Yabancı çizgi romanlarda seçim yapan okuyucular (Comics, fumetti, manga vs.) yerli üretim olunca bu tip bir ayrım yapmıyorlar.
ÇROP - Bu gözleminize göre Türkiye'deki çizgi romanın geleceğini nasıl görüyorsunuz?
KUNTER - Bunu hala kestirebilecek kimse yok.
ÇROP - Türk çizgi romanının çoğalma ihtimalini nasıl görüyorsunuz?
KUNTER - Aslında üretmek isteyen çok kişi var, Seyfettin Efendi basıldıktan sonra izlediğim yolu öğrenmek için benimle irtibat kuran birçok yazar-çizerle görüştüm. Buna yatırım (sadece basım değil reklam, tanıtım vs.) yapmaya cesaret edecek yayıncı lazım.
ÇROP - ÇROP hakkındaki düşüncenizi alabilir miyiz?
KUNTER - Çizgi roman için uğraşan herkes gibi benim için değerli.
ÇROP - Çizgi roman ödüllerinin düzenlenmesini yararlı buluyor musunuz?
KUNTER - Tabii ki fakat işlerini dijital ortamda yayınlamak zorunda kalanlar da bir şekilde listeye girebilmeli, çizgi roman yayınlayan forumlarda yarışabilmeli.
ÇROP - Sizi aday gösteren okurlarla oy vererek ödüle layık bulan okurlara bir mesajınız var mı?

KUNTER - Hepsine çok teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails