24 Kasım 2013 Pazar

American Horror Story Coven Bir X-Men Tekrarı Mı?

Ümit Kireççi
***
Bir bakıyorsun genç bir kız dokunduğu erkek arkadaşını öldürüyor/komaya sokuyor. Bir bakıyorsun o kızın üstün güçleri varmış. Bir bakıyorsun toplum bu güçleri taşıyanları öldürüyormuş. Bir bakıyorsun bu insanları toplayıp özel bir okulda eğitmek gerekiyormuş....! 

Farklı isimler altında kısa serileri çekilen American Horror Story dizisi şimdi de American Horror Story Coven adıyla ekranda boy gösteriyor. Türkiye'de FX kanalı aracılığıyla eş zamanlı olarak gösterimde olan dizi filmin başlangıç tarihi 9 Ekim 2013. Öngörülen bitiş tarihi ise 29 Ocak 2014. 

Dizi genç bir kız olan Zoe Benson'ın (Taissa Farmiga) birlikte olmak için odasına davet ettiği erkek arkadaşını kazayla öldürmesiyle başlıyor. Cinsel ilişkiye girecekleri sırada nedeni anlaşılmayan bir sebeple acılar içinde can veren gencin ölümüne neden olan şey aslında kızın "cadı" olmasıymış ve doğaüstü güçlere sahip olmasıymış. Bu güçleri kontrol edemediği için yanlışlıkla erkek arkadaşını öldürmüşmüş.

Ailesinin ona gerçekleri açıklamasının ardından kızcağız uzaktaki bir cadılar okuluna eğitim almaya gönderilir. Salemdeki cadı infazlarının 300. yılıdır ve New Orleans'da özel bir cadı okulu açılmıştır. Okulu yöneten Fiona Goode (Jessica Lange) "cadıları eğitmeli, kendilerini savunmayı öğretmeliyiz yoksa öldürülürler" düşüncesindedir. Ayrıca dizide Kathy Bates de rol almaktadır.

Dizide büyü, ırkçılık, (örtük erotizmle karıştırılmış) biraz feminizm, ana-kız ilişkisi, ailenin önemi vurgulanmaktadır. 

Peki bütün bu içerik bilgileri çizgi roman okurlarının aklına X-Men grubunu getirmiyor mu?
Görsel - TV. com


Tarihler 1963'ü gösterirken comics alemine yeni bir tarz kazandıran Stan Lee - Jack Kirby ikilisinin birçok kahramanı arasına atomun çocukları, mutant X-Men de katılır. Bu çizgi roman dizisinde Profesör Xavier güçlü bir telepattır ve toplum dışına itilen üstün güce sahip gençleri toplamaktadır. Gençler doğuştan gelen güçlerinin farkında değillerdir ve toplum bu farklı güçlere hazır olmadığından onları anlamadığı gibi onlardan korkmakta ve hatta yok etmeye çalışmaktadır. Xavier onları eğitirken hem güçlerini kullanmayı  hem de kendilerini savunarak öldürülmekten kurtulmayı öğretmektedir.

X-Men grubunun daha sonradan en güçlü ve kalıcı üyelerinden biri haline gelecek olan Rogue'un hikayesine bakalım şimdi de. 


The Avengers'in Anuual 10. sayısında ortaya çıkan Rogue, Ms. Marvel'in güçlerini ona dokunarak çalacak, daha sonra bir süre ortada görünmeyecektir. Daha sonraları ise Brotherhood of Evil Mutants grubu üyesi olarak tekrar okur karşısına çıkacak olan genç kız grubun lideri Mystique'in çokça etkisi altında kalmış olan aklı karışık bir genç kız profili çizecektir (1981-1982).


1983 yılında Uncanny X-Men grubuna katılacak olan mutant Rogue'un hikayesi işte bu sıralar ortaya çıkacaktır.


Mutant güçlerinin farkında olmayan Anne Marie bir gün erkek arkadaşıyla öpüşür. İşte bu ciddi bir soruna yol açar çünkü insanların güçlerini, yaşam enerjilerini, zihinlerini fiziksel temasla emebilen kızcağız oğlanın komaya girmesine sebep olur. Bu travmatik deneyimin ardından evden kaçan ve bir serseri olan Anne Marie "Rogue" (serseri, ipsiz sapsız) olarak anılmaya başlar. 


Yıllar sonra Ms. Marvel'in güçlerini çalan Rogue bu güçleri yıllardır muhafaza etmektedir. Ancak hayatının büyük kısmını sevgilisi Gambit başta olmak üzere hiç kimseye dokunmadan geçiren kızcağız güçleri üzerindeki kontrolü yeni sağlamıştır. Artık tensel temasla istemsiz güç emmeler sona ermiştir.


İşte bu kızcağız Xavier'in kurduğu okula katılarak güçleri hakkında eğitim almıştır.


Şimdi soru şu: American Horror Story Coven bir X-Men tekrarı mı? Yoksa arada sadece benzerlik mi var? Yanıt sizde.


Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails