2 Ağustos 2013 Cuma

"Dalgın Sular" Radikal Röportajı

Önümüzdeki günlerde 4. sayısı okurlarla buluşacak olan Dalgın Sular çizgi roman dergisi Radikal'e konuk olmuş.

Başlangıçta sadece karanlık vardı

İskender Savaşır’ın önderliğinde bir grup yazar ve çizerin deprem, göç mağduru ve tutuklu gençlerle birlikte başladıkları “Dalgın Sular” projesi şimdi çizgi roman olarak raflardaki yerini aldı.
“Dalgın Sular” projesi ilk kez, 1987 yılında Haliç’in dibi temizlenip arındırılırken aklına düşmüş İskender Savaşır’ın. Bu arınma ve temizlenme ânının ardından bir grup yazar, çizer, sanat tarihçisi ve psikolojik rehber ile düşmüşler yollara. Önceleri yalnızca atölye çalışmaları ve gönüllü faaliyetler ile ilerleyen proje, geçtiğimiz günlerde dergi haline getirildi ve bundan böyle haftalık çizgi roman dergisi olarak takip edilebilecek.

Koordinatörlüğünü İskender Savaşır’ın yürüttüğü projeye destek veren başka isimler de var: Okan Aktuğ, Dinç Onur Aydınlı, hapishanelerde önemli çalışmalar yapan ressam Fırat Bingöl, tam kadro olarak Bal Art resim atölyesi, yazarlar Ayşe Görür, Ayşe Çavdar… Ekip kısıtlı bir bütçeyle kısa zamanda çok fazla iş yapmış.

Fakat özellikle adı anılması gereken kişiler ise projeye katılıp destek veren gençler. Onlar bu projenin olmazsa olmazları, en önemli unsurları. Onlar, 17 Ağustos travmasıyla yaşayan Adapazarı’ndan liseliler, Metris Cezaevi’nden çocuk ve genç tutuklular, artık var olmayan Küçükçekmece Ayazma gecekondu bölgesinin her yaşta sakinleri, Abhaz Çerkes Dernekleri çevresinde göç ve sürgün hikâyeleriyle büyüyen gençler…

Dalgın Sular’ın çizgileri onların yaşamlarına sığdırdıkları anılardan, acılardan, deneyimlerden besleniyor. Kalemlerinden çıkan ölüm, ayrılık, deprem, yoksulluk hikâyeleri çizgi karakterlerinde canlanıyor. Onlar, uzun zamandır süregelen atölye çalışmalarının sonucu, ilk sayılarını bu hafta paylaştılar. Siz de, bu çizgi romanın sayfalarını çevirdikçe onların hayatlarına, hayal güçlerine, acılarına ve umutlarına tanıklık edeceksiniz.


Kaynak - Radikal 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails