30 Haziran 2013 Pazar

Her Haltı Bilen Adam (!)

Amerikan underground çizgi romanının ustalarından Dave Sheridan'ın ortağı olarak bilinen Fred Schrier gerçek hayatta asla olamayacak olağanüstü bir durumun  çizgi romanını yapmış, "Her Şeyi Bilen Adam" (bokolok) çizgi romanını çizmiş.

"The Man Who Knows Everything" tek sayfalık bir çizgi roman olmakla birlikte derin manalara sahip. Ve hayır, baş rollerini  James Stewart ile Doris Day'in paylaştığı Alfred Hitchock efsanevi filmi "The Man Who Knew Too Much"ıyla (1956) ilgisi yok. Bu çizgi roman daha çok bir ruhsal dengesizliği anlatıyor. 

"Her Şeyi Bilen Adam"da bir adam var ve bu şahıs her sabah farklı bir kişinin içinde uyanıyor ve hatta bazen 10 kişiliği aynı anda yaşarken aynı anda her yerde de olabiliyor. Ayyaş ve politikacı bile olabilen karakter her şey olabiliyor. 1972 yılında tek başına yazıp çizip çıkardığı MEEF adlı dergide bu öyküyü paylaşan Fred Schrier hastalıklı bir bokolokluğu resmetmenin yanı sıra bir de soru soruyor insanı tedirgin eden: Ya bir gün bu bokolok senin içinde uyanırsa? 

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails