27 Mayıs 2013 Pazartesi

ÇROP Ödülleri Röportajları - 7 / LAL KİTAP

4. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde okurlarca aday gösterildikten sonra oylarla "En İyi Fumetti Dizisi 2012kategorisinde ödüle layık bulunan Martin Mystere yayıncısı LAL Kitap adına sayın Ayşe Karsel Zaimoğlu sorularımızı yanıtladı

ÇROP -  Son dönemler gerçekleşen çizgi roman artışını nasıl görüyorsunuz?

LAL - Son dönemlerde çizgi roman çeşidinde ciddi bir artış söz konusu. 70’ler ve 80’lere çizgi romanın altın çağı diyorduk bu toplam satış açısından uygun bir tanım ancak günümüzde çizgi roman çeşitliliği açısından altın çağ yaşıyoruz. Tabii bunun bir de negatif tarafı var, bu kadar çeşitlilik her bir ÇR başlığının satışını ters yönde etkiliyor. ÇR günümüzde ucuz bir tüketim ürünü olmaktan çıktı. Artık ÇR koleksiyonelerin ve meraklıların ilgilendiği bir ürün. Maalesef okurların bütçeleri her ÇR’yi almaya yetmiyor. Dolayısıyla yeni başlayan pek çok seri düşük satış kurbanı olarak ilk sayılarında veda ediyor. Bununla beraber, dünyayı kasıp kavururken Türkiye’de ilgi görmeyen Manga’lar gençler arasında Avrupa’da ve Amerika’daki kadar olmasa da ilgi görmeye ve TV/Beyaz perde uzantılı ÇR’lar da yeni neslin dikkatini çekmeye başladı.

ÇROP - Ülkemiz çizgi roman sektörünün geleceğini nasıl buluyorsunuz?

LAL -  Aslında bu sorunun cevabı ilk sorunun cevabında gizli. Piyasa çok fazla yayını uzun vadede kaldırmakta zorlanacak. Temelde ÇR’yi iki gruba ayırmakta fayda var; seriler ve albümler. Bugünkü anlayışla bu ikisinin bir arada gitmesi kolay değil. Uzmanlaşmak gerekli, yani seri ÇR’ları yayınlayan yayınevleri ile albüm tarzı ÇR’ları yayınlayan yayınevleri ayrışmak durumunda. Albüm yayınına pek çok büyük yayınevinin girdiğini de düşünürseniz, yeni kurulan ya da kurulacak bir yayınevinin kendini döndürmesi güç olacaktır.

ÇROP -Türk çizgi romanı için temenni ve umutlarınız nelerdir?

LAL -  Gazetelerin ÇR yayınından vazgeçtiğini düşünecek olursak, çizgi film, ürün (merchandising) ve çok sağlam pazarlama desteği olmayan bir yerli çizgi romanın tutması ve yapanları geçindirmesi zor. Çizgi roman yazar ve çizerliği günlük işinizin yanı sıra hobi olarak yapacağınız bir iş gibi görünüyor. Bizce, Türk çizgi romanının gelişmesi TV kanallarındaki yerli animasyonların gelişmesiyle doğru orantılı, ki son yıllarda bu alanda henüz yeterli bir yol kat edilememiş olsa da önemli adımlar atılıyor.

ÇROP - ÇROP Ödülleri oylaması 4. kez yapıldı. Bu oylama ve çizgi romanımız ilişkisi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?


LAL - Son derece önemli bir iş yapıyorsunuz ancak hareketin belirli çevrelerde kalmayıp geniş bir tabana yayılması için tüm yayınevlerine ve ÇR severlere çok iş düşüyor. Özellikle çevirmen, yazar, çizer ve editörlere verilen ödüllerin meraklı gençlerin heves ve isteklerini arttırıp ÇR’nın gelişimine büyük katkı yaptığını ve yapacağını söylemek mümkün.

Diğer Yanıt Olursa Yollarız...

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails