26 Mayıs 2013 Pazar

ÇROP Ödülleri Röportajları - 6 / Kültürel Güncel

4. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde okurlarca aday gösterildikten sonra oylarla "En İyi Çizgi Roman Araştırma Yazısı (Gazete, Dergi, İnternet) 2012kategorisinde ödüle layık bulunan Kültürel Güncel sorularımızı yanıtladı
ÇROP -  Son dönemler gerçekleşen çizgi roman artışını nasıl görüyorsunuz?

KG- Piyasadaki yerli ve yabancı çizgi roman artışı sevindirici. Yabancı çizgi romanların bir bölümü (İtalya) baskı adetleri düşürülerek çıkarılıyor olsa da daha büyük kitlelere hitap eden çizgi romanlar mevcut. Bunlar yayınevlerinin okurların nabzını iyi tuttuklarını gösteren isabetli tercihler. Piyasadaki Naruto, One Piece gibi mangaları ya da Yürüyen Ölüler'i buna örnek verebiliriz. Birkaç sene önce başlayan klasik roman uyarlamaları gibi reklamlar sayesinde değil de gerçekten kaliteli oldukları için bu yayınlara rağbetin daha çok olduğunu düşünüyorum.

ÇROP - Ülkemiz çizgi roman sektörünün geleceğini nasıl buluyorsunuz?

KG - Yerli üretim açısından bakacak olursak, son birkaç senedir fanzin ve e-dergilerin merkez olduğunu görüyoruz. Eskiden üretilmiş yayınların tekrar basımları (En Kahraman Rıdvan, Galip Tekin gibi) devam ederken zaman zaman, bir mizah dergide tefrika edilmiş, Ersin Karabulut'un Amatör'ü gibi kitaplar da çıkıyor piyasaya. Yine önce e-dergi, dergi gibi mecralarda çıkmış Devrim Kunter'in Seyfettin Efendi ve Olağanüstü Maceraları'nın albüm olarak basılacağı söyleniyor.
Levent Cantek'in editörlüğündeki Dumankara ve artık bir seriye dönüşmüş Deli Gücük ise beni en çok sevindiren yerli çizgi romanlar. Henüz tamamını okuyamamış olsam da baskı kalitesinden ve okuduğum kadarıyla senaryo - çizimlerden büyük ölçüden memnun kaldım.

Olumsuz özellikleriyse bahsettiğim kitapların birkaç sayfalık kısa öykülerden oluşması. Yazar ve çizerlerin hak ettiği maddi karşılığı alamayabileceğinden böyle "antoloji"lere yöneliyor olsa gerek (ve elbette hak veriyorum buna) ama bana göre artık "daha uzun anlatılar"a ihtiyacımız var.
ÇROP -Türk çizgi romanı için temenni ve umutlarınız nelerdir?
KG - Yerli çizgi roman için temennim fanzinlerin, e-dergilerin sürmesi ama aynı zamanda bu mecralardaki kaliteli işlerin sahiplerine basılı yayınlarda yer bulma şansı verilmesi. Tabii bir de imkansız bir temennim var  O da onlarca çizerin çizgi roman ve çizgi film ürettiği bir stüdyo.
ÇROP - ÇROP Ödülleri oylaması 4. kez yapıldı. Bu oylama ve çizgi romanımız ilişkisi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
KG - ÇROP oylamasını katılımın gittikçe artıp, gerçekçi sonuçlar alınması bakımından başarılı buluyorum. Bu kadar insanın bir araya gelip de oylama ve etkinlikler düzenlediğini gören birinin çizgi romana bakışı da değişecektir.

En İyi Çizgi Roman Araştırma Yazısı (Gazete, Dergi, İnternet) 2012 
"Türk Çizgi Romanı Ne Durumda?" - Kültürel Güncel - 14 Ocak 2012 (http://kulturelguncel.blogspot.com/2012/01/turk-cizgi-roman-ne-durumda.html)

Diğer Yanıtlar Yolda... 

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails