22 Mayıs 2013 Çarşamba

ÇROP Ödülleri Röportajları - 2 / TUDEM

4. Türk Çizgi Roman Okurları Ödülleri'nde bazı kategorilerde adayları bulunanTUDEM Yayınevi sorularımızı yanıtladı:

ÇROP - Son dönemler gerçekleşen çizgi roman artışını nasıl görüyorsunuz?

TUDEM - Çizgi roman farklı bir hikâye anlatım şekli ve özellikle de çocukların görsel zeka ve estetik algı gelişimleri üzerine önemli katıları bulunuyor. Hatta öyle ki, pek çok batılı ülkede, kitapları sevmeyen, okumaktan hoşlanmayan çocuklara çizgi roman yoluyla okuma alışkanlığı kazandırılıyor. Bu nedenle, çocuklara yönelik çizgi romanların hem nicelik hem de çeşitlilik bakımından artması gerektiğini savunuyoruz. Son yıllarda artış gösteren çizgi roman yayıncılığı, bize bu alanda yeni adımlar atmak ve yatırımlar yapmak için cesaret ve güç veriyor. 

ÇROP - Ülkemiz çizgi roman sektörünün geleceğini nasıl buluyorsunuz?

TUDEM - Türkiye’de pek çok başarılı çizer var. Ancak ülkemizin çizgi roman sektöründe asıl geliştirilmesi gereken alan, çizgi romana uygun metin yazarlığı olmalı. Bunun da gelişebilmesi kuşkusuz çizgi roman üretiminin artması ile orantılı olacaktır. Bu yolda az da olsa biraz yol kat ettik. Ama daha yolumuz uzun. Çizgi roman yazarlığı üzerine kurslar açılıp, atölye çalışmaları-ustalık sınıfları düzenlenip, çizgi roman yazarlığına yeteneği-ilgisi olan (yeni) yazarların önü açılmalı, teşvik edilmeli, yol gösterilmeli…  

ÇROP - Türk çizgi romanı için temenni ve umutlarınız nelerdir?

TUDEM - Tabii ki, başta çocuklar için olmak üzere, daha çok çizgi roman yayınlanması ve çizgi romanın günlük hayatımıza daha çok nüfuz etmesi. Bir de özellikle ülkemiz öğretmenlerinin, çizgi roman okumanın öğrencilerin dil gelişimi üzerinde olumsuz etki yarattığı düşüncelerinin kırılması. Nitekim, batılı ülkelerde çizgi romanlar okullar tarafından öğrencilere öneriliyor ve okutuluyor. Unutmamak gerekir ki eğer bir okur küçük yaşta çizgi roman okumaya başlamışsa, ileride iyi bir çizgi roman okuru olacaktır.

ÇROP - ÇROP Ödülleri oylaması 4. kez yapıldı. Bu oylama ve çizgi romanımız ilişkisi hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

TUDEM - ÇROP Ödülleri’nin, Türk çizgi roman yayıncılığının gelişmesi, yapılan iyi işlerin teşvik edilmesi ve duyurulması bakımından oldukça yapıcı etkileri olduğunu düşünüyoruz. Ancak, yapılan oylamalara katılımın sınırlı olduğunu gözlemliyoruz. Bizce ÇROP Ödülleri henüz hak ettiği değeri ve önemi görmüyor. İlerleyen yıllarda ÇROP Ödülleri’nin daha geniş kitlelere ulaştırılmasını ve buna bağlı olarak çok daha tarafsız seçimler yapılmasını ümit ediyoruz.

 Diğer yanıtlar yolda...

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails