9 Mayıs 2013 Perşembe

Avengers 1998 Dizisi 14. Sayı Özeti

Gerekli Şeyler "Avengers Dissambled"ı basmışken okur arkadaşlara grubu bu dağılma noktasına getiren aşamaları özetlemek istedim. Scarlett Witch'in çıldırma süreci işte tam da bu 84 sayılık özetin içinde aşama aşama yer alacak ve sürece birlikte şahit olacağız. Gruba dair ön bilgi Avengers 1998 Dizisi Geniş Özeti - 1, geniş bir inceleme isteyenler Avengers’ı Karşıtı Üzerinden Tanıyalım ve ilk sayıları merak edenler Avengers 1998 Dizisi 13. Sayı Özeti linkinden diğer yazılara ulaşabilirler.
Not - Bu özetler bitmeden New Avengers başladı bitiyor, The Mighty Avengers de yolda...

Avengers 14

Yabancılaştırmalı bir Kadının Fendi bölümü 



Yazarların editörle, çizgi kahramanın çizerle, editörün kahramanla tartıştıkları, kahramanın çizilen sayfayı silmesi, editörün sayfaya girip çizeri azarlaması, kahramanın yazarı-çizeri dolaba tıkıştırıp cezalandırması veya çizerin kahramanın arkasına gergedan çizerek saldırtması gibi yabacılaştırma efektlerinin bolca kullanıldığını ilk kez John Byrne'ün yürüttüğü She-Hulk dizisinde görmüş ve çok keyif almıştım. Yıllar önce. Derken vahşeti ve dehşeti bol sayıda iki ustanın Avengers'ında karşılaştım tekrar. Öykü kırmızı polis sirenlerinin ağırlığıyla başlıyor, silahlardan kızıl renklerin hakim olduğu mermiler sıkılıyor, tuhaf zırhlı bir tip "Ben PAGAN" diye Hulkvari meydan okumasıyla saldırmakta, polisler Avengers'ler gelsin hemen diye anonsa geçmekte ama... Kurt Busiek sayfası kırıştırarak "dur akisyon zamanı değil" diyor ve George Perez'le tartışıyor:

Veee Busiek sayfayı çevirince grubun en renkli (ve hatta gerçekte beyaz olduğunu saymazsak), mavi kahramanı The Beast'in gülen yüzüyle karşılaşıyoruz.
Aslında biokimyager ve filozof olan Beast'i bu kadar "maymun eğlenceliğinde" hiç görmemişizdir ama burada kişilik olarak da renk katmakta malikaneye. Koridorlarda zıplarken geri dönen Captain'in Scarlett'i liderliğinden dolayı kutlarken görüyoruz. Sonraki sayfada da Beast'in yere yatırdığı Simon'u (en iyi dostu) yere yatırarak dudaklarından öptüğünü görüyoruz. Ölümden dönüşüne çok sevinmiştir. "haydi dışarı çıkıp parti yapalım" teklifinde bulunur. Scarlett ve Wonder kabul ederler. Vision "işim var" diyerek ret eder.
Ancak Templar karakteri Washington'da görülmüştür ve araştırma yapmak gerekmektedir. Captain "siz gidin biz bakarız" diyerek olaya son noktayı koyar.

Jazz bar. Simon, Scarlett ve Beast sohbetteler. Daha sonra her biri kullanılacak olan son derece önemli itiraflar ve konuşmalar yapılır. Önce Simon jazz kabiliyeti ve merakını anlatır. Scarlett "matematik kafasında jazz sevgisi" diye şaşırır. Sonra gölgeler içinde Vision'un silüetini görür. Yanına gider. Bir başkasıdır. Özür dileyecekken kişinin hologram görüntülü Vision olduğu ortaya çıkar. Buraya sık sık gelip müzik dinlemektedir. Baştan aşağı matematik olan bir karakterin jazz sevgisi... Birlikte masaya geçerler. El ele. Vision bu merakının sebebini Simon'un beyin hücrelerine sahip olmasına bağlar. Bu sırada Beast siyahi garsona kur yapar.
Derken Simon ölümüne kadar geçen süreci sorgulamaya başlar. Scarlett'i az kalsın nasıl öldüreceğinden, kontrolden çıkışından, bir yaratığı öldürüşünden. Scarlett de bir defasında nasıl bir büyü tarafından ele geçirildiğini ve dostlarına yaptığı işkenceleri ve kendine gelişini anlatır. 
Arka masada ise bir çift sohbet etmektedir. Adam "Bak, kimler var, şu sonuncusu da kesin mutanttır" gibi şeyler zırvalar hoşnut olmayan bir tavırla, kadın ise "mutant olsalar ne olur? Onlar avengers, acaba ne konuşuyorlar" diyerek onları savunur.
Konuşma devam ederken Vision'un onları değil müziği dinleiği ortaya çıkar ve Perez'le Busiek ortaya çıkarlar. Perez "baştaki herife geri dönecek miyiz?", Busiek "tabii tabii..."


Konu durduk yerde desem yeridir Hank Pym'e atlar. Bu sırada metalik biri onu izlemektedir gizlice ve tabii yazar-çizer takımı girer araya "aksiyon şimdi mi?", "az kaldı, az kaldı..."


Washington'da ise işler karşıktır. Templar ortaya çıkmış, beyaz saraydakilere vaaz vermiş ve gitmiştir. Dünya hükümetleriyel (U.N. - Birleşmiş Milletler) ile irtibatta olduğu iddiasını doğrulatmaya çalışıyordur. Bazı senatörler Thor'u bazı bölgelerden aday yapma hesapları içindeyken Justice kendini aşağılmaya devam etmektedir. Firestar "sana inanıyorum sen Avenger olmazsan kimse olmaz" tarzı bir konuşmayla iknaya çalışır. Bu sırada Scarlett'ten imdat mesajı gelir:


Scarlett harika bir plan yaparak önce büyü, sonra Beast sonra Vision'u kullanarak Pagan'ın gücünü tartar. Sonra züerine Wonder Man'i salar. Pagan hepsini geri püskürtür. İlk kez bu kavga sırasında Count Nefaria'nın adı geçer burada! 
Pagan darbe aldıkça büyümektedir. Scarlett strateji belirlemeye çalışırken dev bir sokak ekranında Lord Templar'ın haberi görülür. Pagan "beni durduramazsını, Templar bile beceremedi" deyince kafalar karışır bu tanışıklıktan. 
Scarlett hesap yaparken Thor'un çekici Pagan'ın suratında patlar. Destek gelmiştir. Scarlett Captain'a izlenimlerini paylaşmak isterken Captain onu dinlemeden emirler yağdırır. Wonder man'le Thor'a aynı anda saldırı emri verir ve çekiçle Simon Pagan'a ulaşamadan çarpışırlar. Pagan kaçar.

Babası Magneto, çingene ailesiyle yaşadığı süreç, mutant olarak kovalanışı, kardeşinin dik kafalılığı, kocası Vision, Wonder Man ve Captain America... Scarlett hayatını birilerinin idare etmesine karşı çıkmaya kararlıdır. Aşağıdaki kareye bayıldım. İlk karede Scarlett "Ah, Cap... Steve?" diye sesleniyor. Captain'in resmiyetini bir yana bırakarak Steve'in sıcaklığına yaslamaya çalışıyor konuşmasını. Ciddi şeyler söyleyecektir ve bunu Captain America'ya söyleyemeyebilir. İkinci karede göründüğü üzere o kostümü karşısına alsa da içindeki dosta konuşmaya çalışacaktır ve bu çok zordur:


Finalde Beast'in ayrılışını görüyoruz. Simon'a akıl verir. Hş bir dostluk sahnesi. Sonra tipler gene giriyor devreye, Perez "Bu mavi eğlenceli maymun adamı çizmeyi seviyorum, dönecek mi?", Busiek "Kim bilir?"


Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails