11 Kasım 2012 Pazar

Senin Çizgin Hangisi?

Bu yıl modacılar, çizgi kahramanları tüm unsurlarıyla podyuma çıkardı. Lazy Oaf, Balenciaga gibi markaların ilham aldığı 'çizgi' trendine Phillip Lim, tersten yaklaşıp tasarımlarını çizgi romana çevirdi. Bu trend, moda haftalarından sokağa da taştı. Şimdi her yer çizgi, çizgi...

PINAR HİÇDURMAZ
pinar.hicdurmaz@aksam.com.tr


Bu yıl desenler ve renklerin özgürce kullanıldığı bir moda rüzgarı esiyor. Hatta daha da ileri gidiyor ve çizgi roman dünyasına doğru uzanıyor... Çizgi roman sayfalarından koparak tişörtlere, taytlara, elbiselere, eteklere, montlara, ayakkabılara yapışıyor. Bu akım, özellikle ABD'de bir süredir oldukça popüler. Hollywood yıldızlarının da bu trendi takip etmesinin, bu yıl herkesin gardırobuna bir çizgi roman sayfası eklenmesinde katkısı yadırganamaz. Peki, bu moda akımı nasıl ortaya çıktı? 
Çizgi romanlar yıllardır hayatımızda; çizgi kahramanların maceraları birçok kez beyazperdeye uyarlandı; sık sık kostümlü partilere ilham kaynağı oldu. Çok tanınmış modacıların koleksiyonlarında yer almasa da tişörtlerde de çok kullanıldı. Ama bu yıl trend, bir çılgınlığa dönüşmüş durumda.
ÖNCE BALONCUKLAR GELDİRodarte'nin Van Gogh tablolarından esinlendiği elbiseleri; Prada'nın maymunları; Givenchy'nin rottweiler'ları ve Balenciaga'nın kurt köpeklerinin hem orijinallerinin hem de taklitlerinin gördüğü rağbet Phillip Lim'in 2012 Sonbahar-Kış Koleksiyonu'na ilham kaynağı oldu. Lim, seçimini karakterlerden çok karakterlerin seslerinden yana kullandı; 'Oops', 'ka-pow', 'klaaboom' gibi çizgi roman baloncuklarının aksiyon efektlerinden esinlenmiş kumaşlar, desenler ortaya çıktı. Lim kullanır kullanmaz da çizgi roman desenleri tüm dünyada yayılmaya başladı. 
Markus Lupfer ve Karla Spetic bu modayı takip ederek çizgi roman fenomeninin bugünkü popülerliğine katkıda bulundular. Zaten sıra dışı tasarımlarıyla sık sık gündeme gelen Jeremy Scott da katıldı bu rüzgara. Scott, çok sevdiği renkleri ve kanatları bu moda akımıyla beraber adeta 'uçurdu'... Çizgi romanların bazı kahramanlarını ön plana çıkarmayı tercih eden Lazy Oaf ve Balenciaga'yı da akımın takipçileri arasına ekleyebiliriz. Lazy Oaf seçimini Batman; Balenciaga da Star Wars serisinden yana kullanarak koleksiyonlarını oluşturdular.  
Ayrıca Phillip Lim işi bir adım daha ileriye taşıyarak Jan Duursema ve John Ostrander'le bir araya gelip koleksiyonu bir çizgi roman serisine döktü. 
Koleksiyonun tanıtıldığı gece davetlilere sunulan kitap, eylül ayında raflardaki yerini aldı. Çizgi roman serisine 'Kill The Night' adını verdiler. Çalışma gece-gündüz, aşk-ihanet ve beyaz-siyah gibi kavramların hikayesini anlatıyor. Lim, hem koleksiyonunda, hem bu koleksiyondan doğan çizgi romanında 'Sin City' ve 'V for Vendetta' gibi çizgi romanlardan etkilenmiş... 
Ünlü tasarımcıların ve markaların çizgi roman merakı bir süre daha devam edeceğe benziyor. Sokaklarda da bu akımın etkisi çok daha uzun sürecektir. Çünkü söz konusu akım kıyafetlerden, cüzdan, kemer, takı ve telefon aksesuarlarına kadar uzandı... Hatta kendini çizgi kahramanıyla bütünleştirmek isteyenler tırnaklarını bile bu modaya uydurmayı başardı...
Kaynak - Akşam

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails