21 Kasım 2012 Çarşamba

"Cinsellik ve Çizgi Roman" Sempozyum Sunumu Kısa Özeti

Ümit Kireççi "Cinsellik ve Çizgi Roman" başlıklı sunumunu Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ve Bornova Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlediği "Kültür ve Edebiyatta Cinsiyet, Cinsellik, Şiddet" konulu sempozyumda gerçekleştirdi.

Çizgi romanın arketiplerle olan ilişkisi, mitoloji, din, masal ekseninde cinsellik ve şiddetin çizgi romandaki yansımalarının ele alındığı sunumun kısa özeti aşağıdaki gibidir: 

Cinsellik ve Çizgi Roman
Kökenleri çeşitli yerlerde aransa da yaklaşık 100 yıllık geçmişiyle, Çizgi roman, Karikatür sanatının hemen ardından sanat dünyamıza katılmış bir sanat dalıdır. İlginçtir ki ortaya çıkan ilk örneklerinden günümüze kadar gelen yaratılan tüm ekol ve türlerinde cinsellik son derece önemli bir rol oynamıştır. Daha çok erkek cinsiyetine hitap eden hikayeler erotizmle olduğu kadar erkek kahramanların ön planda olmasıyla da kadına ulaşırken bile erkek figürü üzerinden kabul görmüş ve bu karakterler vasıtasıyla mesajlarını aktarmıştır.
Bugün farklı yayınlarla kadın okurlara da ulaşmaya çalışan çizgi romanlar bulunmaktadır. Ancak bu noktada kadını “süslenen, modayı takip eden, giyim kuşam ve diyet düşünen” bir cinsiyet olarak kabul eden görüşün çocuklara kadını tüketime hizmet eden, düşünmekten aciz varlıklar olarak dayatıldığını ve çocukların bu şekilde koşullandırıldıklarına şahit olmaktayız.
Çizgi roman, çocuk dergileri ve kitap baskılarıyla çocuklarla gençlere ulaşmakta, çizgi film aracılığıyla da hareketli görsellerle ortak ayrımcılığa hizmet etmektedir. Çizgi romanın okurlarına bir sanat dalı olarak belli kazanımlarda bulunmasının yanı sıra bilinçli veya bilinçsiz üreticilerin elinden çıkan eserlerle cinsel konularda olumsuz etkileri olmaktadır. Bu konunun irdelenmesi ve gündeme getirilmesi son derece yararlı olacaktır.
Kaynak - Sempozyum Kitapçığı

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails