29 Aralık 2011 Perşembe

Noel geldi hoş geldi ley ley lümlüm ley…

Amerikan icadı olan ve Ağacıyla, Noel Babasıyla, Geleneğiyle, Grinchiyle hepi top 60 yıllık bir mazisi olan Noel geldi çattı. Havada uçan Geyik misali geyik olan bu bayram tüketim için yaratılmış harika bir proje. Ancak gerçek o ki bu proje birçok köklü dini bayrama beş çekecek başarıyı yakalayarak dünyayı sevgi yumağına döndürmüştür her yıl düzenli olarak. Çok yaşa Noel!
İşte bazı comicslerden vicdan, yüzleşme, sevgi, bağışlama, barış mesajlı noel hikayeleri:
The Mighty Thor
Vol 1, sayı 444, Şubat 1992
“How The Groonk Stole Christmas!”
(Groonk’un Noel’i Nasıl Çaldığının Hikayesi?)
Yazan/Çizen: Tom De Falco – Ron Frenz
Marvel Comics
Noel alışverişine çıkmış olan Eric Masterson gölgeler içinden çıkan bir tipin bir kadının elindeki hediye paketlerinden birini çalışına tanık olur. Thor’a dönüşerek onu yakalamaya çalışır ama başaramaz. Bu birkaç kez tekrarlanır. Sonunda Grinch benzeri, maymunsu, yeşil hırsız yaratığı kanalizasyonda takip eder. Döver. Ama durur. Meğersem evsizlere hediye çalarak küçük bir evsiz çocuğun hayalini gerçekleştirmek istemekte, harika bir kutlama partisi organize etmeye çalışmaktadır yarım aklıyla. Thor, onların peşini bırakır. Bu da komadaki arkadaşının uyanmasını sağlar adeta. İyilik yapan iyilik bulur. Noel mucizesi gerçek olur.


JLA
“Merry Christmas, Justice League… Now Die”
(İyi Noeller JLA, şimdi öl)
Sayı 60, Ocak 2002
Yazan – Mark Waid, Çizen –Cliff Rathburn
DC Comics
Grubun komik-laubali adamı Plastic Man, küçük bir çocuğa Noel babanın cool olduğunu ispat etmek için onun JLA üyesi olduğu yalanını anlatmaya başlar. Bu öyküye göre DC Universe’ün şeytani karakteri Neron çocukların yaramazlık yapmasını sağlayarak hediye almalarına engel olmaktadır. İblisleriyle saldıran Neron Noel babayı bir figür paketine hapsederken JLA üyeleriyle savaşmaya başlar. Az kaldı savaşı kaybedeceklerken Noel baba sıcak ışınlı bakışlarıyla paketten kurtulur ve Neron’a hediyesini vererek alt eder: Çorap ve don! Olaya inanmayan çocuğu ikna çabaları sırasında pencerenin önünden uçarak geçen bir Noel baba ışınlı gözleriyle “mutlu yıllar” yazarak uzaklaşır. Çocuk ikna olmuşken okuyucu bu ışın gözlünün Martian Manhunter olduğunu görür. Ancak son, final karede yer alan gerçek Noel babanın geyiğine gülümseyerek “Işın bakışları. Bazı insanlarda da ne hayal gücü var yani…” demesiyle gelir

The Incredible Hulk
“Rhino Plastered”
(Burun estetiği üzerine kelime oyunu)
Vol 1, sayı 378, Kasım 1991
Yazan – Peter David, Çizen – Bill Jaaska
Marvel Comics
Son derece komik ve eğlenceli öyküde Rick Jones hastanenin çocuk bölümündeki hasta veletler sıkılmasın diye öykü anlatmaya başlar. Noel’de sokakta kalmış, aç, susus ve insan haline dönmeye çalışan, Rhino aşağılanır, hor görülür. Bunun üzerine sokakta para toplayan bir noel baba tilemesinin kostümünü çalan Rhino bir avm’de çocukların dileklerini dinlemesi için işe alınır. İlgiden ve güzel sözlerden etkilenen Rhino göz yaşlarına boğulur. Ancak bu uzun sürmez. Bir çocuğun kimliğini anlaması ve canını yakmasıyla foyası meydana çıkar ve Hulk’la çılgın bir kavgaya tutuşur. Küçük bir kız çocuğunun ağlayarak karşılarına dikilmesi, noel baba kostümlü Rhino’ya “Santa, neden bu gri adamı dövüyorsun? Ben senin insanlara yardım eden iyi biri olduğunu sanıyordum. Annem senin gerçek Santa olduğunu söyledi. Belki de değilsin. Hatta belki de Santa diye biri hiç yok ve annem yalan söyledi” demesi üzerine kavga biter. Sayfa 29’da yer alan Noel baba kılığındaki mutsuz Rhino kucağında yaramaz bir velet, yanında da elinde çizgili şekerle başında kırmızı beyaz şapkası kızgın Hulk…. Bu kare için okunması gereken bir sayı.

Howard The Duck – Holiday Special
“Wreck the Malls with Hydra’s Folly”
Vol 1, Sayı 1, Şubat 1997
Yazan – Larry Hama, Çizen – Pascual Ferry
Marvel Comics

Bir alışveriş mağazasında video film kiralayan Howard’ı kız arkadaşı noel babalarının kazaya uğradığı dev bir AVM’de Noel Baba olması için koşturarak aparır. Çocukları kucağına oturtarak dileklerini sormaya başlayan Howard’ın bu sıkıcı işi yaralı bir Elf’in içeri girmesi ve “Kuzey Kutbunda Katliam var, ah” diyerek ölmesiyle yarım kalarak maceraya dönüşür. Kutba baskın yapan Howard ve ekibi kötü organizasyon olan Hydra’ya baskın düzenleyerek robot zırhlı ve ağır silahlı Elflere yardım ederler. Noel baba tarafından madalyayla ödüllendirilen ekip noeli kurtarmış olur.

GREEN LANTERN

“Ghost of Christmas Past”

SAYI 109, Şubat 1999
Yazan – Ron Marz, Çizen – Paul Pelletier

DC Comics
İçeriğiyle konumuza hizmet eden Green Lantern kuşağın dördüncüsü: Kyle Ryner. Ancak işimiz onunla değil ilk Green Lantern’in kızı Jen Scot’la. Babadan miras güçleri olan Jen Christmas arefesinde alışverişe çıkmıştır. Yıllarca babasının kim olduğunu bilmeden yetimhanelerde yetişmiş olan kızımız şimdilerde çok mutludur çünkü artık babası ve erkek kardeşi yanındadır ve toplum tarafından kabul görmektedir. Yeşildir Jen! :)

Alışveriş günü kardeşiyle alışveriş merkezinde gezerlerken geleneğe uygun bir manzarayla karşılaşırlar: Noel baba standı kurulmuş, çocuklar sıraya girmiş, Noel babanın dizine oturan dilek tutmakta, o sene yaramazlık yapıp yapmadığını anlatmaktadır. Bu etkinliğe yanaştıklarında Jen ani bir sinirle kontrolünü yitirir, gücü açığa çıkar ve Jen Noel babayı kaptığı gibi duvarı delerek gözden uzaklaşır. Bu olay gerçekleşirken tek söylediği “bu sesi tanıyorum, onu durdurmalıyım” olur.

Noel baba yüzüğün oluşturduğu sandalyeye bağlı olarak kendine gelir. Neler olduğunu sorar ve korktuğunu Jen’e bir şey yapmadığını söyler. Oysa bu adam bir çok kıza çok şey yapmış, Jen’e de yapmaya yeltenmiştir. Jen, kızlar yetimhanesindeki günleri anlatmaya başlar. Noel baba olan kişinin daha gençken yetim kızları cinsel olarak istismar ettiğini bildiğini flashbacklerle anlatır. Hatta kızları kucağına oturtmak için adamın o zamanlar da Noel baba olduğunu, Jen’in sakalını yolarak nasıl karşı koyduğunu hatırlatır. O gece adamın sarhoş kafayla onu yatağında sıkıştırışını ama tesadüfen açığa çıkan gücünün onu nasıl kurtardığını anlatır. Geçirdiği en iyi yılbaşı da o yılbaşı olmuştur.

Ve sorar Jen: “Sizin gibileri kim durduracak?”

Yanıt: “Ama sana bir şey yapmadım ki?”

“Peki ya sana benim gibi karşı koyamamış olan kızlara yaptıkların onlara neler oldu?” diye sorar Jen ancak yıllar sonra neyi ispat edebilir ki bu adam ceza alsın diye…?

Jen yüzüğüyle bir bıçak yaratır üzerine yürür korkudan çıldıran adamın veeee ipleri keser. Bıçak ve sandalye ve ipler kaybolur. Jen adamın korkusundan istifade ederek adresini alır, gitmesini söyler.

Adam :”Beni serbest mi bırakıyorsun?”

Jen: “Asla…” diye başlar yanıtına ve uzun uzun ona isterse nasıl ulaşabileceğini anlatır, “Bir daha bir çocuğa o gözle bakarsan…” tehdidiyle bitirir.

Adam çaresiz ağlamaya başlar. Jen uçar gider.

Birkaç sayfa sonra onu yine bir yılbaşı gecesi gülümseyerek uyurken görürüz.

Justice League Task Force
“Rejoice”
(Hayır, bu isim bir Şampuan reklamı değildir)
Sayı 37, Ağustos 1996
Yazan – Priest, Çizen- BernadoDC Comics
Grup elemanı “The Ray” ışıklar saçarak uçmaktadır. “Alarm. Hem de Noel’de. Yav Noel olduğunu bilmiyor mu bu uzaylı istilacılarla süper kötüler!” sözleriyle şaşkın ve kızgındır. Dağdaki kulübeye ulaşan Ray burada süper kahramanların noel kutlamasına çağırıldığını öğrenir. Grubun bir üyesi; Mystek, diğer üyesi olan disiplinsiz Triumph’un sorumsuzluğu sebebiyle ölmüştür. Acaba Noel bağışlanmasını sağlayacak mıdır? Sağlamaz. Bazı şeyleri bayram da kurtaramaz. Serinin son sayısına hüzünlü bir final.


JSA
“Virtue, Vice & Pumpkin Pie”
Sayı 94, Ocak 2004
Yazan – Geoff Johns, Çizen – Don kramer

DC Comics

Süper kahramanların “aile” olduğu fikrini aşılamaya çalışan bir gruptur JSA. Grup üyelerinin çoğu yaşlı veya yaşlanmayan insanlar olmakla birlikte geleneklerin, komşuluğun, ailelerin bazı değerlerinin en güzellerini yaşamış, görmüş, aktarmaya çalışan insanlardır. Bu hikayede bir alt kuşak temsilcisi olan JLA’yı konuk eden ekip geleneksel kalabalık aile noel günü yaşamaktadır öykünün neredeyse tamamında. Bir araya gelen bazı gençler gizli kapılar ardında aşıkçılık oynarlar, içlerinden sarhoş olup eğlencenin dozunu bozan olur, yaramazlık yapan çocuklar azarlanır, gençleri birleştirmeye çalışan anneler vardır, çocuk yemek masası, mutfaktan yemek çalmaya çalışan erkekler, hindi, mükellef bir sofra ve iki geri zekalı süper güçlünün odaya ışınlanarak sofrayı dağıtması ve tabii onca kahramanın arasına düştükleri için dayak yemeleri, mecburen sipariş edilen pizza.
Son derece sevimli ve keyifli bir öykü. Finali son derece eğlenceli ve komik daha eski bir sayıya gönderme de olsa (Justice League International, Vol 1, #24, February, 1989) zayıf kalmış desem yanlış olmaz.

JSA
“Be Good for Goodness Sake”
Sayı 55, Şubat 2004
Yazan – Geoff Johns, Çizen – Leonard Kirk
DC Comics
Grubun yaşlanan ve abuk bir şekilde süper güç kazanamamış tek elemanı olan Ma Hunkel (Abigail Mathilda) yaşlı, tombul, anaç ve tonton bir kadındır. Bir zamanlar kafasında göz deliği açılmış kovayla kimliğini gizlediği feci kostümlü Red Tornado karakteridir o. Şimdilerdeyse JSA üssünün ev işlerini düzenlemekte, gençlere akıl vermekte, diğerlerinin arkalarını toplamaktadır. Üstelik bundan keyif almaktadır. İşte bu Ma Hunkel bir AVM’de Noel Baba olup çocukları sevindirme hazırlığı yaparken Noel Baba maskeli tipler soyguna kalkışır, JSA üyelerinden sıkı bir dayak yerler.
O gece başka ne gibi iyilikler yapabileceklerini konuşur mutlu geçmişi yad ederler. Ancak aslında öykü hiç çocuğu olmadığı için üzüntü yaşayan ve yıllarını hafiften Adalet için heba etmiş gibi hisseden, içindeki boşluğu doldurmak için çırpınan Ma Hunkel’in gizli dramını anlatır.

Ümit Kireççi

"Çizgi Roman Hayatın İçinde"
umitlila@gmail.com

2 yorum:

mit dedi ki...

Hulk ve Rhino'nun hikayesi müthişmiş doğrusu :) Güzel makale için teşekkürler ve şimdiden iyi yıllar sevgili ÇROP.

Mr. Aşkın Güngör dedi ki...

Benzersiz, mükemmel bir yazı Ümit, aklına sağlık.
İyi yıllar...

Linkler

Related Posts with Thumbnails