24 Kasım 2011 Perşembe

Umbrella Academy Aklıma Getirdi: Fiddler

JBC Yayıncılığın dilmize kazandırdığı yapıt "Umbrella Academy" okuyanların bildiği üzere bir grup süper güçlü çocuğun ilerleyen yaşlarında kıyameti engellemelerini anlatıyor alışılmış "super hero" kalıbını kırarak. Sir Reginald Hargreeves, Spaceboy, The Murder Magician, The Kraken, The Rumor, Pogo, The Séance 00.05, The Horror, Vanya Hargreeves adlı üyelerden oluşan eserin asıl yayıncısı Dark Horse Comics, yaratıcı ekibiyse yazar Gerard Way, çizer Gabriel Bá, kapaklar James Jean, renklendirmede Dave Stewart ve kaligrafide Blambot's Nate Piekos.

Bu ekipten Vanya Hargreeves'in kapaktaki haline (Violin) dönüşmesi ve elinde kemanıyla... Dedikoduya girmeyeyim, hala okumayan varsa keyfi kaçmasın :) İşte süper gücünü keman aracılığıyla kullanması bana DC Comics'in eski kötü adamlarından birini, Fiddler'i hatırlattı.


Fiddler, Robert Kanigher ile Lee Elias ikilisinin yaratısı olarak ilk kez 1948 yılında All-Flash dizisinin 32. sayısında, Ocak 1948, okuyucuya sunulmuştur. Belki Flash denince akla DC Comics'in hemen son dönem karakteri Barry Allen veya Wally West gelecektir ya değil, buradaki Flash kapakta da görüleceği üzere ilk yaratılan Flash, Jay Garrick'dir. Süper kahraman ekolünün ilk dönem Gardner Fox ile Harry Lampert yaratılarından olan Jay'in ortaya çıkış tarihi de Ocak 1940.

Bu ikili arasında bire bir başlayan mücadele zaman içinde değişikliğe uğramıştır. Asıl adı Isaac Bowin olan Fiddler'in hikayesini anlatarak bu ilişkinin nasıl geliştiğine de ışık tutabilirim sanırım.

The Fiddler, kötü adamlık kariyerine hırsızlıkla başlayarak kendini Hindistan'da tutuklatmasıyla değişmiştir. Bu cezaevinde kaldığı 5 yıllık süre içerisinde bir Hint fakirinden mistik yollarla müzik yapmayı öğrenmiş bunu kemana uyarlamıştır.

The Fiddler (Kemancı), çalmaya başladığı zaman karşısındakini hipnotize edebilir, nesneleri kırabilir, kendisini koruyan güç duvarları yaratabilir. Zaten cezaevinden de gardiyanları hipnotize ederek kaçarlar ve o ilk fırsatta Hint fakirini öldürerek tek takılmaya karar verir. Sonra da Flash'ın memleketi Keystone City'ye giderek ortalığı birbirine katar.


Jay Garrick'in (son dönemlerde Flash olarak anılmıyor karışıklık olmasın diye) zaman içinde farklı gruplara katılması teke tek mücadelede mağlup ettiği rakiplerini de arayışa itmiş olsa gerek the Fiddler de bazı gruplara üye olmuştur. Jay, Justice Society of America, All-Star Squadron, Justice League gibi gruplarda yer alırken the Fiddler Injustice Society, Secret Six, Underground Society, Crime Champions ve Black Lantern Corps grupları içinde kendine yer bulmuştur.

Bir hikayede Yeni Tanrılar'dan (New Gods) Apocolips'i yaşama döndüren the Fiddler olağanüstü bir güce sahip olmakla birlikte küçük hesaplar peşinde koşan biridir. Daha doğrusu biriydi zira o şimdilerde bir ölü.

Secret Six'e katıldığında öldürülen the Fiddler daha sonra DC Comics'in ölüleri dirilttiği dizilerde siyah yüzüğüyle iyilerin başına bela olan bir Black Lantern olarak dönmüş ancak feci şekilde hepten yok edilmiştir. Bu arada da Kemanı Virtuoso adlı kadın karakter tarafından bulunmuş ve yine kötüler safında kullanılmaya başlanmıştır.


Nereden nereye... Muhteşem bir eserden ikinci sınıf sayılabilecek bir villain'e zihin akışı.


Teşekkürler JBC, teşekkürler DC comics, teşekkürler baba beni çizgi romana alıştırdığın için :O)

Ümit Kireççi

Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails