25 Temmuz 2011 Pazartesi

ADD 'Genç Mustafa’yı savundu

Atatürkçü Düşünce Derneği, Şahin Mengü'nün dava açtığı Genç Mustafa’yı savundu.


CHP eski Manisa Milletvekili Av. Şahin Mengü’nün, Atatürk’e hakaret ettiğini iddia ettiği kitabı Atatürkçü Düşünce Derneği Savundu.

Yalın Alpay’ın yazdığı ve Barış Keşoğlu'nun resimledigi "Genç Mustafa" isimli çizgi roman hakkında CHP eski Manisa Milletvekili Av.Şahin Mengü'nün "Atatürk'e hakaret" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Kartal 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Sanıklar Yalın Alpay ve Barış Keşoğlu ile müdafiileri Av. Kemal Levent ve Av. Ersan Barkın Genç Mustafa adlı kitabın Atatürk'e hakaret savının aksine Atatürkçü düşünceyi yaygınlaştırmak, genç nesillere M.Kemal'in düşüncelerin oluşum dönemlerini aktarmak amacıyla yazıldığını, şikâyet dilekçesine konu edilen ifadelerin tamamının bilimsel çalısmalarda yer alan ifadeler olduğunu ileri sürerek beraatlerini istediler.

Duruşma, şikâyetçi Şahin Mengü'nün ifadesinin alınması için Ankara Nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimatın dönmesi için 13 Ekim 2011 tarihine ertelendi.

Yalın Alpay ile Barış Keşoğlu’nun avukatlığını gönüllü olarak üstlenen Atatürkçü Düşünce Derneği Eski Gn. Sek. Yrd. Av. Ersan Barkın savunmasında Genç Mustafa için şöyle konuştu: “Atatürk'e hakaret suçlamasıyla yargılanan eser Atatürkçü düşüncenin doğru temeller üzerinde genç kuşaklara aktarılması amacıyla kaleme alınmıştır. M.Kemal'in Osmanlı Devleti askerlerinden Zülüflü İsmail Paşa'dan yediği dayağı tasvir eden, Önder'in yüzünü kanlar içinde gösteren çizgi roman karesindeki konuşma balonlarına dahi bakıldığında M.Kemal'in "önemli olan burnumun kanaması değil, kanamayı elimin tersiyle silip mücadeleye son hızla devam etmem" demesi ve "Beni kimse durduramaz" ifadeleriyle devrimci kararlılığının aktarılması eserin amacının Atatürk'e hakaret olmadığını açık biçimde ortaya koymaktadır. Bu ifadelere ve eserin ana eksenine karşın, Atatürk'e hakaret suçlamasını yöneltebilmek en hafif ifadeyle eserin tamamını okunmadığını gösteren bir bilgisizliğin göstergesidir.

Benim yalnızca bir avukat olarak değil, Yalın Alpay ve Barış Keşoğlu'nun okuru ve Atatürkçü Düşünce Derneği eski Genel Sekreter Yardımcısı ve CHP ihyası olarak Atatürk’e hakaretle suçlanan bir eserin savunmanlığını üstlenmemin nedeni de kitabın Cumhuriyet devrimine ve Atatürkçü düşünceye sağladığı/sağlayacağı katkıya olan inancımdır.”

Genç Mustafa’nın diğer Atatürkçü gönüllü avukatı Av. Kemal Levent ise Genç Mustafa adlı eserin uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucu, bir çok eser ve kaynaktan yararlanılarak hazırlandığını, eserin bir bütün olarak incelenmesi gerekirken; incelenmeden, eserde Atatürk’ü yücelten kareler, eserdeki amacın tamamen dışına çıkarılarak, ağır beyanlar ve ifadelerle, suçmuş, hakaretmiş gibi gösterildiğini, davaya konu kitabın Atatürk'e hakaret savının aksine Atatürkçü düşünceyi yaygınlaştırmak olduğunu, Mustafa Kemal’in hiç bir zorluktan yılmayan, güçlü, zeki, mücadeleci ve en önemlisi kararlığının vurgulandığını ve genç nesillere M. Kemal'in düşüncelerin oluşum dönemlerini aktarmak amacıyla yazıldığını ifade etti.



Hiç yorum yok:

Linkler

Related Posts with Thumbnails